Σε νέα φάση μπαίνουν οι νέες εργασίες για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Το τέμενος είχε υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στις 22 Μαρτίου του 2017. Την εποχή εκείνη, βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης.

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε στις αρχές του μήνα το Διδυμότειχο, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο έργο.

Την Τρίτη στην περιοχή του τεμένους, εγκαταστάθηκε ένας γερανός, ενώ την Τετάρτη, αναμένεται η εγκατάσταση ενός ακόμη.

Σε δηλώσεις της η κα. Μενδώνη κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Διδυμότειχο τόνισε:
«Είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο, πολύπλοκο έργο και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να το παρακολουθούμε από κοντά. Για αυτό σήμερα βρεθήκαμε εδώ, όχι μόνο με τον Γενικό Γραμματέα και τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟ, αλλά και με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τον Βουλευτή Έβρου Τάσο Δημοσχάκη.
Με την Περιφέρεια έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία, η οποία αποδίδει ιδιαίτερους καρπούς. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των έργων που εκτελεί το ΥΠΠΟ στην Π.Ε. Έβρου χρηματοδοτείται από τους πόρους της Περιφέρειας, τόσο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-20 όσο και από την νυν. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας από κοινού και ξέρουμε ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν, ενώ αναμένεται η διαδικασία των προσκλήσεων.
Στο Τέμενος Βαγιαζήτ πρέπει να τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ -ιδιαίτερα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων- συνεργάζονται στενά με το ΕΜΠ, οι καθηγητές του οποίου αποτελούν τους επιστημονικούς συμβούλους μας, τόσο στην εκπόνηση της μελέτης, που έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πολυτεχνείου, όσο και για την εκτέλεση του έργου. Είμαστε εδώ και θα είμαστε και πάλι εδώ σε περίπου ένα μήνα. Η παρουσία μας εδώ λύνει ζητήματα τα οποία εάν είμαστε μακριά, θα χρειαζόντουσαν κάποιες εβδομάδες. Αυτές τις εβδομάδες δεν έχουμε την πολυτέλεια να τις διαθέσουμε. Επομένως θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε το έργο από κοντά.
Ο ανάδοχος ο οποίος έχει αναλάβει -πάντα υπό τη στενή εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων- το έργο, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα. Το μείζον ζήτημα γι΄ αυτό το έργο, είναι η ανακατασκευή στην ουσία της ξύλινης στέγης. Η στέγη αυτή, πριν καεί, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα έργα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό χώρο. Οφείλουμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε με τον καλύτερο ενδεδειγμένο επιστημονικά και μεθοδολογικά τρόπο. Αυτό κάνουμε. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με εταιρεία του εξωτερικού, της Αγγλίας, να είναι αυτή η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει την κοπή της ξυλείας, από τα δάση της Γαλλίας κυρίως, και τη συναρμολόγηση, στη συνέχεια, άνω των 3.500 ξύλινων τεμαχίων, με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί τόσο από το Υπουργείο όσο και από την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ»