Διεθνώς ρεζίλι
Εικόνες ντροπής για τον τουρισμό της χώρας
Συνεχίζεται η μεγάλη ταλαιπωρία στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας
Συνεχίζονται δυστυχώς οι μεγάλες καθυστερήσεις στα τελωνεία του Έβρου. Στις Καστανιές, το βορειότερο ελληνικό τελωνείο της χώρας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκατοντάδες οχήματα καθημερινά διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν εξαιρέσουμε τους Τούρκους μετανάστες οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους για καλοκαιρινές διακοπές, χιλιάδες είναι οι Τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα για βόλτα ή για διακοπές. Οι παραθαλάσσιες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τουρισμό των Τούρκων, ενώ πολλοί Τούρκοι επιλέγουν και μη παραθαλάσσιες περιοχές του Έβρου για φαγητό ή άλλη διασκέδαση.
Η αναμονή ακόμη και μία καθημερινή ημέρα μπορεί να ξεπεράσει τη μισή ώρα, ακόμη κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων τα οποία πραγματοποιούν έξοδο από την Ελλάδα είναι ιδιοκτησίας μόνιμων κατοίκων της νομαρχίας Αδριανούπολης. . .
Τούρκοι οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για λόγους διασκέδασης και αγορών, καταναλωτές δηλαδή, αναγκάζονται να υπομένουν μεγάλη αναμονή για να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη μετά τα μεσάνυχτα, η αναμονή στο ελληνικό τελωνείο ξεπερνούσε τα 40 λεπτά, ενώ αντίθετα στο τουρκικό τελωνείο η αναμονή ήταν μικρότερη των 10 λεπτών.
Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά στους χρόνους αναμονής, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι πέρα των άλλων τυπικών ελέγχων φωτογραφίζουν έναν έναν όσους εισέρχονται στη χώρα τους;
Το τουρκικό τελωνείο έχει τη δυνατότητα τριών γραμμών ελέγχου. Αν υπάρχει κίνηση ανοίγουν άμεσα δεύτερη γραμμή και την τρίτη πολλές φορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αναμονή να μειώνεται ουσιαστικά.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό ελληνικό κράτος έχει μία γραμμή για την έξοδο και μία για την είσοδο. Βεβαίως οι ελληνικές αρχές κατά διαστήματα ανοίγουν δεύτερη γραμμή για την έξοδο, αλλά αυτό δεν γίνεται σε μόνιμη βάση και γίνεται συνήθως όταν η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Συνήθως όταν από το τελωνείο περνούν Τούρκοι μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.
Ενώ το ελληνικό κράτος δεν προχωράει σε κατασκευή σύγχρονων τελωνείων, δεν κάνει ούτε το πιο άμεσα αναγκαίο, αυτό του να έχει μόνιμα και δεύτερη γραμμή εισόδου ή εξόδου ανοιχτή, ώστε πραγματικά η Ελλάδα να αποτελέσει πιο εύκολο προορισμό για τους Τούρκους τουρίστες.
Δεν χρειάζεται να είσαι καταρτισμένος διεθνολόγος – οικονομολόγος ή άλλου είδους επιστήμονας για να αντιληφθείς ότι όσο πιο γρήγορα έρχεται και φεύγει κάποιος από τη χώρα σου, τόσο πιο ελκυστικό προορισμό αποτελεί η χώρα σου. Ειδικά όταν πρόκειται για τουρίστες που αφήνουν χρήμα, ψάχνεις τρόπο το χρήμα αυτό να το εισπράττεις.
Όλα τα άλλα είναι υποσχέσεις και σκέψεις επί σκέψεων συσκέψεων και επισκέψεων. . .