Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτονταςερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την διεύρυνση του χρηματοδοτικού προγράμματος Evros Pass 2024.

Η πλατφόρμα για αιτήσεις των φυσικών προσώπων στο πρόγραμμα Evros Pass 2024, άνοιξε, όμως στο πρόγραμμα εντάσσονται επιχειρήσεις μόνο του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής ενότητας Φερών. Ο κ. Δημοσχάκης, τονίζει ότι από τις πυρκαγιές έχει πληγεί όλος ο Έβρος και ζητάει να ενταχθεί στο Evros Pass όλος ο νομός.

Πάντως η ερώτηση κατατέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι όχι πριν ανοίξουν οι αιτήσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :  

Η ερώτηση αναλυτικά:
ΘΕΜΑ: ΕΘΝΙΚΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ EVROS PASS 2024 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΛΟΣ Ο Ν.ΕΒΡΟΣ!
Με τη υπογραφείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3172/04.06.2024)  «κάνει πρεμιέρα» σήμερα (25/6), το πρόγραμμα Thessaly & Evros Pass 2024, συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο προσβλέπει στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των πληγεισών περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Π.Ε Έβρου.
Ειδικότερα για τον Νομό, ο οποίος υπέστη μεγάλη οικονομική και περιβαλλοντική ζημία, λόγω της πύρινης λαίλαπας του περασμένου Αυγούστου, προβλέπεται η εφαρμογή του voucher μόνο για τον Δήμο Σουφλίου και την Δ.Ε. Φερών Δήμου Αλεξ/πολης.
Παρόλο αυτά, ο πύρινος εφιάλτης «άφησε το στίγμα του» πέρα του Κεντρικού Έβρου και στον Βόρειο αλλά και Νότιο Έβρο καθώς και στη Σαμοθράκη.
Χαρακτηριστικά, στη Σαμοθράκη, όπως επεξηγείται στη σχετική επιστολή του τοπικού Δήμου (επισυνάπτεται), λόγω της ανεπανόρθωτης βλάβης σε δύο γραμμές μέσης τάσης του ηπειρωτικού δικτύου, ολόκληρο το νησί είχε για δύο ημέρες γενική διακοπή ρεύματος, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου.
Ενώ συνάμα, σημειώθηκε και διακοπή υδροδότησης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών να αποχωρήσει μαζικά και εσπευσμένα και ο επιχειρηματικός κλάδος να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία!
Όπως αντίστοιχη ζημία υπέστη και ο τουριστικός και επιχειρηματικός κλάδος του Νοτίου Έβρου, όπου η πυρκαγιά έφτασε ακόμα και σε οικισμούς της Αλεξ/πολης, όπως για παράδειγμα στην Περιοχή της Παλαγίας, της Ν.Χιλής και των Δικέλλων.
Ενώ συνάμα, αρνητικός αντίκτυπος υπήρξε και στην τοπική κοινωνία και στα νοικοκυριά του Βορείου Έβρου και στις τοπικές επιχειρήσεις.
Συνεπώς, ο εθνικά ευαίσθητος Νομός βίωσε εν συνόλω τις αρνητικές συνέπειες του πύρινου εφιάλτη σε όλα τα επίπεδα και χρήζει συνολικής στήριξης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε :
-Υπάρχει ο σχεδιασμός να διευρυνθεί το πρόγραμμα Evros Pass 2024, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους Δήμους του Ν.Έβρου, επικαιροποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον ακριτικό Νομό;