Βαρύ κατηγορώ από το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου

Στη «μοίρα» τους άφησε η κυβέρνηση του κτηνοτρόφους του Έβρου, υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και περιβάλλοντος και ενέργειας, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία ουσιαστική βοήθεια. Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωράει σε έργα βιτρίνας.
Η ερώτηση των βουλευτών αναλυτικά:

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην ΠΕ Έβρου

Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Νομό Έβρου με 940.000 στρ. καμένου δάσους βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη από μια σειρά κρίσιμες χρονιές, όπου με την ανθρώπινη διαχείριση θα πρέπει να διασφαλιστεί πως το δάσος θα ανακάμψει και μαζί με αυτό θα συμβιώνουν μια σειρά παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες, με την αποκατάσταση και αναγέννηση των καμένων εκτάσεων. Αναφερόμαστε στην ελεγχόμενη υλοτομία, στην ελεγχόμενη κτηνοτροφία, στην μελισσοκομία και όχι στην στην κυβερνητική πολιτική που εξυπηρετεί την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ξυλοβιομήχανων και ξυλεμπόρων, που βλέπουν το δασός ως πηγή κέρδους.
Οι κτηνοτρόφοι, οι άμεσα χτυπημένοι από την καταστροφή βρίσκονται σε απόγνωση. Παρά τις υποσχέσεις για ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, αφέθηκαν στην «μοίρα» τους με ελάχιστες ζωοτροφές σε έναν άνυδρο χειμώνα, που μείωσε κατά πολύ την βλάστηση, στην οποία θα μπορούσαν να τραφούν τα κοπάδια τους.
Παράλληλα η υπόσχεση ενίσχυσης της Περιφέρεια ΑΜ-Θ , ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, έμεινε στα προεκλογικά λόγια καθώς μέχρι σήμερα με διάφορα προσχήματα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για ζωοτροφές, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.
Η κυβέρνηση μετά από την καταστροφική πυρκαγιά παρά τους ισχυρισμούς της ότι θα πάρει όλα τα μετρά για την αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων κλπ, το μόνο που έχει εξασφαλίσει είναι ζεστό χρήμα για εργοληπτικές και κατασκευαστικές εταιρίες για αποσπασματικά έργα ή έργα “βιτρίνας” έτσι ώστε να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις από την τεράστια καταστροφή. Επιδιώκει την επιτάχυνση της ανάπτυξης τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ είναι σε εξέλιξη η αύξηση των χώρων που θα μετατραπούν τα καμένα ή τα εναπομείναντα δάση σε πάρκα ανεμογεννητριών, στο πλαίσιο της πολίτικης της πράσινης μετάβασης και της κοινωνικής συμφωνίας της Ε.Ε.
Ένα από τα μετρά της κυβέρνησης για την “αποκατάσταση” του καμένου δάσους, είναι η πλήρης απαγόρευση της βόσκησης γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης, στερώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να σιτιστούν (μέσω της ελεγχόμενης βόσκησης) τα εναπομείναντα κοπάδια στους καμένους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.
Επισημαίνουμε δε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις στην επιστημονική κοινότητα, ορισμένες από τις οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της πλήρους απαγόρευσης βόσκησης για μια πενταετία σε μεσογειακά οικοσυστήματα.
Η  πλήρης απαγόρευση λοιπόν θα μπορούσε να αρθεί, ύστερα από σχετική γνωμάτευση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα, αξιοποιώντας και την όποια διεθνή επιστημονική εμπειρία.
Επιπλέον τα διασωθέντα λιβάδια (ή βοσκόμενα δάση) από την πυρκαγιά, υπάρχει κίνδυνος να υπερβοσκηθούν και υποβαθμιστούν, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα  να τα στερηθεί και αυτά η κτηνοτροφία και το υπαίθριο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό θα  πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα αποφυγής της υπερβόσκησης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
– Ποτέ θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι την ενίσχυση που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση.
– Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η αναγέννηση του δάσους, η οποία θα συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, για την οποία ήταν γνωστό το Εθνικό πάρκο Δαδιάς άλλα και η σίτιση (μέσω της ελεγχόμενης βόσκησης) των εναπομεινάντων κοπαδιών.
– Ποια μέτρα θα παρθούν σήμερα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπερβοσκηθούν τα εναπομείναντα λιβάδια.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Μανωλάκου Διαμάντω
Λαμπρούλης Γιώργος