Μετά την επίσκεψη και ερευνητική δράση καθηγητών πανεπιστημίου από το Καμερούν, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας συνεχίζει να προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον ερευνητών. Το πανεπιστημιακό τμήμα της Ορεστιάδας, έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο πανεπιστημιακό ερευνητικό χάρτη, με ερευνητικές ομάδες να επισκέπτονται τον Έβρο και τη Θράκη ευρύτερα, με αποτέλεσμα την άμεση ανταλλαγή δεδομένων, στοιχείων, πειραματικών συμπερασμάτων και άλλα. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητικές ομάδες από το Καζακστάν, τη Σερβία και την Κροατία, θα επισκεφτούν βασικές δομές του πρωτογενούς τομέα στη Θράκη κι όλα αυτά, εξαιτίας της εξαιρετικής επιστημονικής ομάδας του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ № 101082564 ERASMUS-EDU-2022-CBHE-STRAND-2 «Development of bachelor program in Agroecology with dual education in Kazakhstan» (AGROKAZ 2023-2025) – στο οποίο συμμετέχει ως partner το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ – το χρονικό διάστημα 24-28 Ιουνίου θα βρίσκονται στον Έβρο οι ερευνητικές ομάδες από το Καζακστάν, τη Σερβία και την Κροατία όπου και θα επισκεφτούν γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα στην Ορεστιάδα, το Σουφλί, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Την Τρίτη, 25/6, στις 10:00 πμ στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Κριτής» στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη εργασιών και θα ακολουθήσει σειρά διαλέξεων από συμμετέχοντες καθηγητές σε θέματα αγροικολογίας και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών.

Partners του προγράμματος

▪University of Novi Sad (Σερβία)
▪Kostanay Еngineering and Еconomics University named after M. Dulatov (Καζακστάν)
▪Kazakh National Agrarian University (Καζακστάν)
▪Toraigyrov University (Καζακστάν)
▪Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ελλάδα)
▪University of Osijek (Κροατία)
▪Agricultural experimental station Zarechnoye (Καζακστάν)
▪Kazakh research institute of plant protection and quarantine named after Zhazken Zhiyembayev (Καζακστάν)
▪Ministry of Education and Science (Καζακστάν)