Του Παύλου Μιχαηλίδη

Στην σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την άμεση σύσταση Παρατηρητηρίου Ακτών, με αφορμή την ανησυχία για τη διάβρωση των ακτών και την ανάγκη για επείγουσα δράση. Επί πλέον ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης από όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση έως τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και την επιστημονική κοινότητα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της διάβρωσης των ακτών.
Σε αντίστοιχη δημόσια παρέμβαση μου προ μηνών είχα αναφερθεί για την ανάγκη αντίστοιχων παρεμβάσεων σε ότι αφορά το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τους κινδύνους από τις μεγάλες διαβρώσεις.
Αξίζει να αναφερθεί πως και από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση τεχνικού συμβούλου αναφορικά με την εκπόνηση του Master Plan, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τυχόν συνοδών μελετών που θα απαιτηθούν για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. («Ο.Λ.Α. Α.Ε.»). Μεταξύ των θεμάτων που ορίζεται να εξεταστούν είναι και η Τεχνική έκθεση υποβρύχιας επιθεώρησης, η Επικαιροποίηση της τοπογραφικής βυθομετρικής αποτύπωσης, η Μελέτη κυματικής διαταραχής και διείσδυσης καθώς και η Ακτομηχανική Μελέτη. Το κρίσιμο σημείο που αφορά την πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι η αξιοποίηση και εφαρμογή των μελετών αυτών σε ότι αφορά το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται στα όρια της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα (δηλ. την παράκτια περιοχή κάτω από τον Φάρο από τον Άγιο Εύπλου μέχρι το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων). Σε αυτή την περιοχή παρατηρούνται φαινόμενα τόσο διάβρωσης της ακτής όσο και επέκτασης της χερσαίας ζώνης, αναλόγως του κυματισμού, των ρευμάτων, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και λοιπών εξωγενών παραγόντων.
Αντίστοιχα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν και στην ακτογραμμή που είναι στα όρια της επέκτασης του νέου σχεδίου Καλλιθέας – Ν. Χηλής.
Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά επείγον είναι ο κίνδυνος που διατρέχει το κτήριο ιδιοκτησίας του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης. Είναι δεδομένο πως το κτίσμα αυτό σε λίγα χρόνια θα καταστεί μη λειτουργικό και επικίνδυνο σε ότι αφορά την στατικότητα του, από την διάβρωση της ακτής σε εκείνο το σημείο. Είναι αναγκαίο άμεσα να επανέλθουν στο προσκήνιο συζητήσεις προηγούμενων δεκαετιών, μεταξύ των Ναυτοπροσκόπων, του Δήμου της Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού λιμένα (Ο.Λ.Α.). Η ατζέντα του ζητήματος αυτού έχει να κάνει με τα μέτρα προστασίας του ιστορικού αυτού κτίσματος, με την ανάγκη κατασκευής νέου κτιρίου που να μπορεί να φιλοξενεί το 1ο σύστημα καθώς και τους ναυταθλητικούς συλλόγους της πόλης, αλλά και γενικότερα με την αξιοποίηση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιβόητης ΔΥΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ (Δ.Χ.Ζ.) του λιμένα.

Ο Παύλος Α. Μιχαηλίδης είναι αρχιτέκτονας μηχανικος ΑΠΘ, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης