Ο Πουλιλιός καλεί ακτοπλοϊκή εταιρεία στον Έβρο
Σε συνέχεια της επίσκεψης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην Αλεξανδρούπολη και της επιστολής της περιφέρειας Ανατολής Μακεδονίας και Θράκης προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός απέστειλε επιστολή στην εταιρία Seajet Feries με την οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα της Θράκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι «η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση του Έβρου και της Θράκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των δύο περιοχών, προάγοντας τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών».
Ακολουθεί η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πουλιλιού
Θέμα: Ακτοπλοϊκή διασύνδεση Αλεξανδρούπολης – Νήσων Β. Αιγαίου.
Σχετ.:
Αγαπητοί κύριοι,
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη στην Αλεξανδρούπολη και μέσα από τις επαφές που είχε με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Τοψίδη και με φορείς της περιοχής, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Λήμνο και την Μυτιλήνη αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών του νομού μας. Σύνδεση η οποία υπήρχε κατά το παρελθόν και μέσω της οποίας διακινούνταν αγαθά και επισκέπτες μεταξύ των νομών Έβρου και Λέσβου. Συγκεκριμένα την τελευταία περίοδο κατά την οποία υπήρχε δρομολόγιο μεταξύ της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης κάθε 15 μέρες τα έτη 2007-2008, διακινούνταν σημαντικές ποσότητες εμπορευμάτων από τον Έβρο προς την Μυτιλήνη.
Ειδικά όσον αφορά τις ζωοτροφές, τομέας στον οποίο το νησί της Λέσβου παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση αφενός λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου λόγω της μειωμένης παραγωγής ζωοτροφών στο νησί, φορτώνονταν μόνο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 18 φορτηγά με ζωοτροφές και 3 με τριφύλλι (περίπου 27 τόνοι / φορτηγό). Σήμερα μόνο μία εταιρία με έδρα τον βόρειο Έβρο διακινεί 4 φορτηγά τον μήνα για τον Νομό Λέσβου (108 τόνοι) μέσω Θεσσαλονίκης. Ποσότητες οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν αν δρομολογηθεί πλοίο στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Μυτιλήνης αφού το κόστος μεταφοράς των ζωοτροφών από τον βόρειο Έβρο προς την Λέσβο μέσω Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγαλύτερο. Παράλληλα σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης κάθε χρόνο διακινούνται από την αγροτική περιοχή των Φερών 200.000 δέματα τριφύλλι (περίπου 6.500 τόνοι) προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από τα ανωτέρω ενδεικτικά στοιχεία μόνο για τις ζωοτροφές, είναι προφανής η σημασία της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με την Μυτιλήνη για τις οικονομίες των δύο ακριτικών περιοχών, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και πλήθος άλλων επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους της οικονομίας οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από την διασύνδεση. Το ίδιο ισχύει και για πλήθος άλλων προϊόντων (τυροκομικά, κρασιά, τοπικά προϊόντα κλπ) καθώς και των κατοίκων των δύο νομών τα οποία μπορούν να διακινηθούν εκατέρωθεν μέσω της διασύνδεσης της Μυτιλήνης με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη τους..
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, και εν όψει του προγραμματισμού των δρομολογίων της εταιρίας σας για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δρομολογίου την εβδομάδα μεταξύ της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης.
Είμαστε στην διάθεση σας για οτιδήποτε επιπλέον χρειαστείτε
Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Ευάγγελος Πουλιλιός