Η Νέα Ορεστιάδα, η νεότερη πόλη της Ελλάδας, θα διοργανώσει φέτος το 13ο Πανθρακικό Αντάμωμα το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός και αντικατοπτρίζει τη δυναμική αλλά και την εμβέλεια της θρακικής παράδοσης.
Εκατοντάδες μέλη συλλόγων και επισκέπτες, θα βρεθούν στην Ορεστιάδα από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου, προκειμένου να μετέχουν στις εκδηλώσεις.
Η Ορεστιάδα και το εργαστήρι πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας Το Γέννημα» αναλαμβάνουν με έντονο αίσθημα χρέους, αξιοπρέπεια και σεβασμό να προβάλλουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία και την ιδιαιτερότητα του θρακικού πολιτισμού. Το 13ο πανθρακικό αντάμωμα αναμένεται να αναδείξει τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων οι οποίοι έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια να διαφυλάξουν όλα όσα τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους και να θεμελιώσουν πάνω σε αυτά την ίδια την καθημερινότητά τους. Κάθε γιορτή, κάθε πανηγύρι και κάθε επέτειος είναι συνδεδεμένη με μια ιδιαίτερη πτυχή της θρακικής ζωής, με έναν χορό, με ένα τραγούδι, με μια συνταγή ή με μια φορεσιά. Και αυτό απορρέει από την αγάπη που αισθάνονται οι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας και των όμορων περιοχών για τον τόπο τους, την τιμή που αποδίδουν στο παρελθόν και την περηφάνια που διατηρεί αγέρωχο και ζωντανό κάθε στοιχείο της θρακικής παράδοσης.