Γράφει η Κλειώ Τζανταρμά σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ευκλείδης
Οι πανελλήνιες είναι η πρώτη μεγάλη εξέταση που δίνουμε στην ζωή μας.
Σίγουρα ακούγεται πολύ αγχωτικό. Στο άρθρο αυτό θα σας παραθέσω 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1:
ΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Σταμάτα να υπολογίζεις πόσο θα γράψεις Και κάπου εδώ ξεκινάει η μαντική και η καταστροφολογία.
Αν έγραφα τόσο, αν δεν το ήξερα, αν μου ερχόταν; Άφησε τα αν και Άσε που έχεις χάσει και μισή ώρα στον υπολογισμό των μορίων που υποτίθεται ότι θα βγάλεις. Διώξτε την εικασία της αποτυχίας. Πίστεψε. Μπες στην δράση. Όρμα δυναμικά στα θέματα !!!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2: ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ
Ο σύμμαχος που έχεις στην πορεία αυτή είναι ο εαυτός σου. Φρόντισε τον. Κράτα τον δυνατό.
Να απομακρυνθείς από ανθρώπους που βλέπουν παντού καταστροφές και φαντάσματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3: ΕΙΝΑΙ ΟΚ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
Είναι ήδη αρκετή μήνες που βρίσκεσαι υπό πίεση. Ώρες σχολείου, φροντιστήριο, διάβασμα στο σπίτι και μετά από όλα αυτά να νιώθεις ότι δεν έχεις κάνει και αρκετά. Αν αυτό δεν είναι πιεστικό, τότε τι; Πρέπει όμως κάπως να αντιμετωπιστεί. Βρες κάποιον άνθρωπο στο κοντινό σου περιβάλλον όπως τους γονείς σου ή κάποιον καθηγητή σου και μίλησέ του.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 4: ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΣΑΙ
Είναι Πέμπτη βράδυ και την Κυριακή γράφεις διαγώνισμα. Μιλάς στο Instagram με τον Γιαννάκη και σου λέει: ΠΟΟΟΟ ρε φίλε έχω τεντώσει. Σήμερα έχω διαβάσει 17 ώρες για αυτό το διαγώνισμα. Επιτόπου εσύ έχεις ασπρίσει, έχεις κοκκινίσει και στάζει ο κρύος ιδρώτας επειδή σκέφτεσαι ότι εσύ έχεις διαβάσει μόνο 6 ώρες. Και ξαφνικά νιώθεις λίγος, νιώθεις ότι ο Γιαννάκης θα γράψει καλύτερα από σένα. Μήπως όμως ο Γιαννάκης τις 10 ώρες προσπαθούσε να καλύψει κενά που εσύ δεν έχεις;
Μήπως δύο ώρες κοιτούσε το ταβάνι και σκεφτόταν ότι θέλει βάψιμο και 3 ώρες μιλούσε με την Μαρία που χώρισε με τον Γιώργο;… Η μόνη σύγκριση που θα θέτεις θα είναι αυτή με τον ίδιο σου τον εαυτό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 5: ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ
Οι πανελλήνιες είναι ένας μαραθώνιος δρόμος. Εκτός λοιπόν από τον ψυχικό μας κόσμο θα πρέπει να φροντίσουμε και το σώμα μας. Δεν είναι πολλά αυτά που χρειάζονται. Καλή διατροφή, καλός ύπνος.