Άρθρο Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα ΚΠΕ & Υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής για το thraki Νεα

Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους φτωχότερους στην Ευρώπη όσον αφορά την αγοραστική τους δύναμη σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Eurostat που αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό δεν αποτελεί μια διαπίστωση, αλλά αντιπροσωπεύει τις συνθήκες διαβίωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες καθημερινά. Οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία και η υψηλή φορολογία είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες που συντελούν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων επιδεινώνουν αυτήν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η ανασφάλεια στην εργασία και η απουσία σταθερότητας επηρεάζουν την οικονομική ασφάλεια των νοικοκυριών.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιπροσωπεύει ένα σύνθετο μοτίβο που περιλαμβάνει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Η ένταξη στην Ε.Ε. έφερε σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα, όπως την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, την ελευθέρωση του εμπορίου και την υποστήριξη στην ανάπτυξη υποδομών και τομέων όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
Οι ισχύουσες κυβερνητικές πολιτικές που παραβλέπουν τις διαφοροποιήσεις στην οικονομική κατάσταση μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων μπορούν να αυξήσουν την ανισότητα και να εντείνουν την αίσθηση ανασφάλειας. Η Ελλάδα έχει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά, το βρεφικό γάλα επίσης, πωλείται σε τριπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι, με αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δε, κινδυνεύει να γίνει μια «χαμένη ευκαιρία», ενώ θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχής εκτέλεσή του απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση συνεκτική στρατηγική, διαφάνεια στη χρήση των κονδυλίων, καλή διαχείριση και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων και των έργων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η διασυνοριακή συνεργασία και η συντονισμένη δράση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταίρων για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ευρωεκλογών είναι να αναδείξουν πολιτικές δυνάμεις και προγράμματα που θα προωθήσουν πολιτικές που εστιάζουν στην οικονομική ανάκαμψη, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, οι ευρωεκλογές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν εκπροσώπους που θα εργαστούν για την υλοποίηση πολιτικών που θα έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή τους ζωή και την οικονομική τους ευημερία.
Στην πορεία, λοιπόν, προς τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για μια Ευρώπη με περισσότερους πόρους για την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται στις επόμενες γενιές ότι θα ζήσουν καλύτερα.