Είναι αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου και οι μορφές τουρισμού που θέλει η Σαμοθράκη
Του Ειρηναίου Παπαντίδη
Οι δημοτικές εκλογές τελείωσαν για την Σαμοθράκη, habemus Δήμαρχο, τον κύριο Θανάση Βίτσα, από 1 Ιανουαρίου 2024.
Πολλά πρέπει να γίνουν στο νησί μας, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και όχι με λόγια, από λόγια χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με έργα…
Ο κύριος Γιάννης Γλήνιας είτε ως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, είτε ως «πρόεδρος» του ίδιου συλλόγου, είτε ως αντιδήμαρχος τουρισμού έκανε δουλειά στον τουρισμό, σε κάποιους μπορεί να μην είναι αρεστό ή να μην το αποδέχονται, αλλά αυτή είναι η αλήθεια… Μπορεί προσωπικά να έχουμε κατά καιρούς της διαφωνίες μας, ακόμη και δημόσια, αλλά σε αυτό το κομμάτι τον παραδέχομαι.- Έφερε τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους τουρίστες στην Σαμοθράκη, με την συμμετοχή του στις εκθέσεις. Άντε και λίγους Σέρβους και Ισραηλινούς… Να βάλω και τους Τούρκους μέσα;;; Μέχρι εκεί. Καλοί είναι και καλώς έκανε, αλλά σε αυτές τις αγορές φτάνει τώρα, μας έμαθαν, μας ξέρουν…
Η νέα δημοτική αρχή πρέπει ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ να είναι αυτή που θα καθορίσει τον τουριστικό προσανατολισμό της Σαμοθράκης, να βάζει στον προϋπολογισμό του κάθε έτους κονδύλι για την τουριστική προβολή του νησιού και για δράσης που αφορούν τον τουρισμό. Ναι τα οικονομικά του Δήμου μας, ξέρω ότι είναι αυτά που είναι, αλλά 1€ επένδυση στον τουρισμό πέρα του ότι επιστρέφει πολλαπλάσια, ο τουρισμός μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη για την συνολική ανάπτυξη, την διατήρηση του πληθυσμού και γιατί όχι μελλοντικά στην αύξηση του.
Είναι αδήριτη ανάγκη να ενωθούμε, δημοτική αρχή, αντιπολίτευση, επαγγελματίες (συλλογικά καλύτερα ή έστω μεμονωμένα) και κάτοικοι και να δούμε τι τουρισμό θέλουμε. Σε ποια ή ποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού προτιμούμε να στραφούμε, ναι η Σαμοθράκη προσφέρετε για πολλές αν όχι για όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, αλλά γίνεται να το αφήσουμε και ότι πάρουμε έτσι τυχαία από κάθε μορφή. Χρειάζεται σχέδιο και προβολή. Το καλοκαίρι έτσι και αλλιώς έχουμε τουρισμό, πρέπει να κοιτάξουμε ποιες μορφές ενδείκνυνται άνοιξη, φθινόπωρο ακόμη και χειμώνα.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα 13 Οκτωβρίου με ηλιόλουστο καιρό και άνω των 20°C, η Καμαριώτισσα να είναι νεκρή, να μην είδα ούτε έναν τουρίστα… Θα μου πείτε, τώρα είναι νεκρή; Όχι έχει μέρες. Θα μου πείτε είχαμε και τις εκλογές. Ναι εκλογές είχαμε, αλλά για τους Έλληνες, οι ξένοι δεν είχαν να ψηφίσουν… Αλλά καλώς ή κακώς οι Βαλκάνιοι στους οποίους στρεφόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περίπου τις ίδιες νοοτροπίες, συνήθειες, καιρικές συνθήκες με εμάς. Άρα ο απλός τουρισμός τους γίνεται περίπου την ίδια εποχή με τον δικό μας.
Οπότε πρέπει:
1. Να αναδείξουμε συγκεκριμένες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και αυτό να το προωθήσουμε για να προσελκύσουμε τον κόσμο που ενδιαφέρεται για αυτές
2. Να στραφούμε σε αγορές πιο βόρειες, που από τώρα και στο εξής ξεχνάνε τον ήλιο. Ρίσκο; Ναι ρίσκο…
Η τουριστική ανάπτυξη είναι το Α και το Ω για πολλά πράγματα στα ελληνικά νησιά, εμείς δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη… Όλα ξεκινάνε από τον τουρισμό και όλα τελειώνουν με αυτόν… Έσοδα επιχειρήσεων, Δήμου (άμεσα και έμμεσα), κράτους, ανάγκες υποδομών, συγκοινωνία κλπ.
Σίγουρα θα χρειαστεί συγκοινωνία, πρώτα ακτοπλοϊκή που σχετικά είναι το πιο εύκολο. Δεν γίνεται να περιμένουμε τουρισμό μόνο από την Αλεξανδρούπολη και μόνο 3 μήνες από την Λήμνο… Πρέπει η γραμμή της Λήμνου να επεκταθεί χρονικά και να εξεταστούν τρόποι ώστε να μπορέσει να προσφέρει στο νησί (ανταπόκριση από/προς άλλους προορισμούς), προσέξτε, όχι να προσφέρει περισσότερο, αλλά να προσφέρει γενικά, γιατί ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει, προσφέρει ΜΟΝΟ στον Έβρο και στην Λήμνο, ΟΧΙ στην Σαμοθράκη.- ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να υπάρξουν και νέες γραμμές και ΟΧΙ ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, φυσικά Καβάλα ή/και Θεσσαλονίκη και γιατί όχι απευθείας με Λαύριο ή Πειραιά. Σε καμία περίπτωση βέβαια όλα αυτά με ένα καράβι…
Τέλος πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τον μπατιροτουρισμό, ο οποίος μόνο κακό κάνει στο νησί παράνομη κατασκήνωση για όσο, όπου και όπως βρούνε – κίνδυνος πυρκαγιών – κατάληψη δασών και άρα αποτροπή επίσκεψης των υπολοίπων τουριστών. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και την αρωγή του κράτους διά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη* και της Ελληνικής Αστυνομίας και να αποφεύγονται οι εκδηλώσεις που προσελκύουν τέτοιου είδους κόσμο όπως πχ φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής…
* Μετά την επίσκεψη του βουλευτή Έβρου Νέας Δημοκρατίας κυρίου Χρήστου Δερμεντζόπουλου στον ΥΝΑΝΠ, ακολούθησε Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, εκεί βέβαια, τουλάχιστον σε όσα αναφέρει στην ανάρτηση του, δεν έγινε καμία αναφορά στον Υπουργό για το μεγάλο πρόβλημα της Σαμοθράκης και στην αναγκαιότητα επίλυσης του από τον επόμενο χρόνο κιόλας. Και ο κύριος Δερμεντζόπουλος δεν είναι νέος βουλευτής, ήταν και στην προηγούμενη θητεία, αλλά μάλλον δεν έχουμε πείσει ή καλύτερα δεν έχουμε επικοινωνήσει επαρκώς ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την μορφή τουρισμού…