Πώς μπορεί ένας, δύο, πολλοί υποψήφιοι να αναζητούν τους «χαμένους» σταυρούς;
Οι απαιτήσεις για μονοσταυρία και το φαινόμενο Δελησταμάτη που ξεπέρασε ακόμη και τους υποψηφίους του συνδυασμού με τα περισσότερα ψηφοδέλτια
Πολλά και ενδιαφέροντα καταγράφηκαν για ακόμη μία φορά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Υποψήφιοι οι οποίοι κυριολεκτικά σάρωσαν με την παρουσία τους και υποψήφιοι οι οποίοι νόμιζαν ότι τα likes θα μετατραπούν σε σταυρούς. . .
Η μάχη των εκλογών δεν αφορά μόνο στους επικεφαλής των συνδυασμών οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν δήμο ή περιφέρεια, αλλά και τους υποψηφίους συμβούλους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βάζουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν. Αν εξαιρέσουμε τους υποψηφίους οι οποίοι δεν επιθυμούν εκλογή, αλλά να στηρίξουν τους συνδυασμούς, όλοι οι άλλοι θέλουν τουλάχιστον να έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία.
Τώρα, το πως ορίζεται το «αξιοπρεπής παρουσία» είναι θέμα του καθενός. Άλλος μπορεί να θέλει να είναι μέχρι πρώτος αναπληρωματικός, άλλος να μην είναι τελευταίος σε επίδοση.
Η μάχη του σταυρού είναι σκληρή. Αν σκεφτεί κάποιος, ότι ακόμη μοιράζονται σταυρωμένα ψηφοδέλτια. . . ότι κάποιος υποψήφιος μπορεί να δώσει, ας πούμε, ακόμη και 500 ευρώ για να αγοράσει φακελάκια για να βάλει μέσα τα ψηφοδέλτια που θα μοιράσει ο ίδιος ή το συνεργείο, είναι αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα.
Στις εκλογές, ανάμεσα στους υποψηφίους διαμορφώνονται συμμαχίες.
Λέει ο ένας στον άλλο, δώσε μου σταυρούς στο χωριό σου, να σου δώσω στο δικό μου. Και κάπως έτσι, μπορεί να βλέπεις τον κύριο Τάδε να παίρνει (λαμβάνει) 60 σταυρούς σε χωριό που δεν έχει πατήσει ποτέ και την κυρία Τάδε να λαμβάνει 27 σε οικισμό απ’ τον οποίο δεν έχει ούτε έναν φίλο στο facebook.
Οι συμφωνίες μπορεί να περιλαμβάνουν απίθανους συνδυασμούς. Δύο πρώην κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί μπορούν να συνεργαστούν και να απαιτήσουν μόνο για τους εαυτούς τους, ένα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να συνεργαστεί με έναν υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και να απαιτούν να ψηφιστεί για την περιφέρεια μόνο ο ένας και για τον δήμο μόνο ο ένας.
Μπορεί βέβαια, να μην υπάρχει και καμία συνεργασία και να κάνει ο καθένας τον δικό του αγώνα και να απαιτεί σκληρή μονοσταυρία. Αυτό κάπου θα περάσει, με αποτέλεσμα αντί για τέσσερις σταυρούς να υπάρχουν σε κάποια δεκάδες ψηφοδέλτια από ένας μέχρι δύο σταυροί.
Αν δε, πολιτικό πρόσωπο καλεί το ίδιο ή καλούν απ’ το γραφείο του σε ψηφοφόρους του και λέει ψηφίστε αυτήν, η πλάστιγγα γέρνει.
Όπως καταλαβαίνουμε, όσο πιο σκληρή είναι η γραμμή, τόσοι λιγότεροι είναι οι σταυροί των υποψηφίων.
Μπορεί ο συνδυασμός πχ, να έχει λάβει 1000 ψηφοδέλτια και οι υποψήφιοι συνολικά να έχουν λάβει 1500 σταυρούς, αντί για 4000 χιλιάδες, όπως θα ήταν το πλέον πιθανό σε τετρασταυρία.
Αντίθετα σε έναν συνδυασμό του ο οποίοι οι υποψήφιοι αποφασίζουν να συνεργαστούν περισσότερο ή να αφήσουν και το περιθώριο σε γνωστούς και φίλους να ψηφίσουν κι άλλους πέρα από τη δική τους γραμμή, μπορείς να δεις στα 1000 ψηφοδέλτια συνολικά 3500 σταυρούς και φυσικά τους υποψήφιους με περισσότερους σταυρούς συνολικά.
Όλα τα παραπάνω, μπορεί να συμβούν, μπορεί και να μην συμβούν, ίσως να τα είδαμε, ίσως να τα ζήσαμε, ίσως και όχι, ίσως και ναι.
Το φαινόμενο Δελησταμάτη
Ο Βασίλης Δελησταμάτης, είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Έβρου με τον συνδυασμό «Νέα Περιφερειακή Αναγγένηση» του Χρήστου Μέτιου. Ο κ. Μέτιος στον Έβρο σημείωσε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, πολύ χαμηλό. Έλαβε μόλις 34.28% και μόλις 24.083 ψήφους. Αντίθετα ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, παρά τη χαμηλή του πτήση στην περιφέρεια, έλαβε στον Έβρο 42,41% και 29792 ψήφους (σε 358 από 379 εκλογικά τμήματα). Παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός με τον οποίο είναι υποψήφιος ο κ. Δελησταμάτης έχει σχεδόν 6000 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο, ο Βασίλης Δελησταμάτης έλαβε 575 σταυρούς περισσότερες από τον πρώτο σε ψήφους του άλλου συνδυασμού. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ο Βασίλης Δελησταμάτης έλαβε και 1296 σταυρούς περισσότερες από τον δεύτερο σε ψήφους του συνδυασμού του.
Το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας Δελησταμάτη πρέπει να διδάσκεται στις σχολές τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι προφανώς αποτέλεσμα της πολύχρονης διαδρομής του στην αυτοδιοίκηση και στον επαγγελματικό του βίο, είναι αποτέλεσμα που σε κάνει να αναρωτιέσαι. «Αν ο Μέτιος είχε παρουσία στον Έβρο και κατάφερνε να ξεπεράσει τον Τοψίδη, πόσους παραπάνω σταυρούς θα είχε ο κ. Δελησταμάτης»;