Πάρκο Βιοποικιλότητας στο δήμο Αλεξανδρούπολης
Του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αλεξανδρούπολης Σίμου Τσιλίκα
Σε συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το εργαστήρι Μηχανικών Επιστημών και Τοπογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προτείνεται η δημιουργία ενός πάρκου Βιοποικιλότητας εντός του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης.
Κατέθεσα στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη πρόταση που έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση και μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού Δήμος για όλους. Πρώτα ΕΣΥ για την περίοδο 2024-2028.
Το πάρκο βιοποικιλότητας είναι ένας χώρος που σχεδιάζεται και διατηρείται με σκοπό την προώθηση της ποικολομορφίας των ειδών.
Οι βασικοί στόχοι και τα οφέλη ενός πάρκου βιοποικιλότητας είναι:
• Η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου.
• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση
• Αναψυχή και Πολιτισμός
• Περιβαλλοντική Ισορροπία
• Επικοινωνία με τη Φύση
Ένα πάρκο βιοποικιλότητας συχνά διαθέτει μονοπάτια, πράσινες περιοχές, λίμνες, κήπους με αυθεντικά φυτά, και ενίοτε εκθέσεις για τη φυσική ιστορία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η πρόταση δημιουργίας ενός πρότυπου πάρκου βιοποικιλότητας την πόλη της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει μία μοναδική προοπτική για την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου.
Το έργο περιλαμβάνει την ολοκληρωτική ανάπλαση μίας περιοχής η οποία δύναται να είναι ένα υφιστάμενο πάρκο ή ένα απλά ανοιχτός χώρος ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε πολυθεματικό χώρο με σκοπό την προώθηση δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και εκπαίδευσης.
Προτεινόμενα έργα εντός του πάρκου βιοποικιλότητας :
Φυτεύσεις
Το βασικό στοιχείο ενός πάρκου βιοποικιλότητας είναι η παρουσία πολλών και διαφορετικών ειδών χλωρίδας.
Συντήρηση φυτών
Σήμανση
Το πάρκο θα λειτουργήσει με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. Ιδιαίτερα σχολεία και οι μαθητές όπως και φοιτητές θα μπορούν μέσα από αυτό να έρθουν σε επαφή με τη φύση.
Δημιουργία μονοπατιών
Κατασκευή πληροφοριακού κέντρου
Θέσεις στάσης και αναψυχής
Πέτρινα καθιστικά, τραπεζοκαθίσματα και κιόσκια.
Αμφιθεατρικοί χώροι
Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ
Με σκοπό το πάρκο να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπλασης θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
Για τα άτομα που μετακινούνται με αμαξίδιο, δύναται να κατασκευαστεί μονοπάτι με ξύλινο διάδρομο, όπου θα τους παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφτούν την περιοχή.
Για τα άτομα με μειωμένη όραση πρόταση μας είναι να κατασκευαστεί διάδρομος με ανάγλυφες πλάκες και σήμανση στη γλώσσα Braille.
#Με_σεβασμό_στο_περιβάλλον
(Στη φωτογραφία παρατηρούμε ένα αντίστοιχο πάρκο βιοποικιλότητας στο εξωτερικο)