Η αχτίδα φωτός για την (τρεις φορές*) καμένη Δαδιά
Τρεις μεγάλες πυρκαγιές επηρέασαν σημαντικά το δάσος της Λευκίμης – Δαδιάς – Σουφλίου. Το 2020, το 2022 και το 2023 ο εθνικός μας πλούτος και οι προστατευόμενες εκτάσεις καταστρέφονταν από πυρκαγιές. Μέχρι και πέρυσι τα σπάνια ήδη πτηνών, παρέμειναν στην προστατευόμενη περιοχή, ενώ ασφαλή συμπεράσματα για την τελευταία πυρκαγιά θα βγάλουμε, μετά το την κατάσβεσή της.
Ο πρώην πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του δάσους Λευκίμης – Δαδιάς – Σουφλίου, διακεκριμένος δασολόγος Κώστας Ποϊραζίδης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφήνει μία αχτίδα φωτός για το δάσος.
Σε κείμενό του ο κ. Ποϊραζίδης αναφέρει:
Για ενημέρωση, χθεσινή δορυφορική εικόνα του Έβρου (με κόκκινο η υγιής βλάστηση και σκούρο πράσινο τα καμένα).
Το πρώτο στοίχημα των τελευταίων 24ωρων ήταν να σωθεί η εξαιρετικά σημαντική περιοχή του Μικρού Πυρήνα για τους Μαυρόγυπες και φαίνεται ότι αυτό κερδήθηκε, ακριβώς στα όρια του.
Αξίζουν ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλοι οι αγωνιστές του μετώπου (Π.Υ., Περιφέρεια, Δασαρχείο, Κάτοικοι της Δαδιάς, ΜΚΟ, Εθελοντές)
Τώρα η μεγάλη μάχη ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και δίνεται στο τελευταίο μεγάλο μέτωπο προς Κοτρωνιά, ώστε να διαφυλαχθεί ένα μεγάλο δασικό κομμάτι του Έβρου μας, γιατί ο Έβρος αλλά και το Ε.Π. Δαδιάς έχουν ακόμα σε ένα μεγάλο ακόμα ποσοστό δάση άκαυτα που θα αποτελέσουν την αφετηρία για τη φυσική αποκατάσταση της άγριας ζωής στις καμένες εκτάσεις.
Πια κάθε νέο καμένο δέντρο είναι μεγάλη ζημιά σε όλα και θα πρέπει η φωτιά να σταματήσει σήμερα εκεί.
Και φυσικά ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι επίσης να σβήσει και κάθε μικρή εστία (αναζωπύρωση) στον Μεγάλο Πυρήνα (περιοχή Λευκίμης – Προβατώνα), γιατί και σε αυτήν την περιοχή, τεράστιας οικολογικής αξίας, έχουν μείνει και από πέρυσι και τώρα σημαντικές – μικρής έκτασης – άκαφτες νησίδες, που είναι ο Θησαυρός για την άγρια ζωή αυτής της περιοχής .
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ στους ΗΡΩΕΣ του μετώπου
*Στο δάσος ξέσπασαν τρεις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, το 2020, το 2022 και το 2023.