Παύλος Μιχαηλίδης: Η κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και την Θράκη
Του Παύλου Μιχαηλίδη
Με μια πρώτη ανάγνωση στα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών, μπορεί κανείς να συμπεράνει τα εξής: Οι πολίτες επιλέγουν ισχυρές, αυτοδύναμες Κυβερνήσεις ικανές να ανταποκριθούν κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας καθώς και στα Εθνικά θέματα, δίνοντας αξία στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ξεχνώντας ίσως αρκετά γρήγορα και θεωρώντας πως οι εποχές των μνημονίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, προσδοκούν ξανά πιθανώς εποχές που θα προσομοιάζουν στην δεκαετία του ´80.
Σε ότι αφορά την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και ευρύτερα την Θράκη, εξίσου κρίσιμες θα πρέπει να θεωρούνται και οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου (8 και 15) του 2023. Αντίστοιχα και πάλι οι πολίτες προβλέπεται πως θα επιθυμούν διοικήσεις ισχυρές, έμπειρες και αυτοδύναμες, εξάλλου κάτι τέτοιο επιτρέπει (σε αντίθεση με τις πρόσφατες Εθνικές εκλογές) και ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση που στηρίζεται ξεκάθαρα στην ενισχυμένη αναλογική.
Να θυμίσουμε πως πέρυσι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βάλει τέλος στα σενάρια για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια και υπήρχαν σκέψεις για να γίνουν τον Ιούνιο του 2024 μαζί με τις Ευρωεκλογές. Πλέον όμως υπάρχουν νέα δεδομένα με τις διπλές Εθνικές εκλογές, καθώς ο χρόνος που θα απομένει για την κατάθεση των συνδυασμών των αυτοδιοικητικών παρατάξεων (τέλος Αυγούστου), καθώς και για την προεκλογική περίοδο, θα είναι ελάχιστος. Σε όλα αυτά να προστεθεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια νέα σοβαρότατη συνθήκη. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πιθανώς θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ για την νέα κυβέρνηση και κυρίως στα πλαίσια της ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ (το οποίο έχει ισχυρότατες αυτοδιοικητικές δυνάμεις) να θελήσουν οι επιτελείς του στον νέο σχεδιασμό να μετρήσουν δυνάμεις και να αναμετρηθούν με την ΝΔ στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Εξάλλου σε ότι αφορά στην περιφέρεια της ΑΜΘ, το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε εποχές με μονοψήφια ποσοστά (2019) κατάφερε να κερδίσει τους μεγαλύτερους δήμους όπως της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Κομοτηνής. Επιπλέον τα κόμματα ( όπως παραδοσιακά συμβαίνει) θα επιχειρήσουν για αρκετούς «αποτυχόντες» από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, να τους στρέψουν στην Αυτοδιοίκηση για εύλογους λόγους. Τέλος να θυμίσουμε πως τόσο οι δημοτικές, όσο και οι περιφερειακές εκλογές απαιτούν στις περισσότερες των περιπτώσεων διπλή εκλογική αναμέτρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, γεγονός που μαζί με τους προηγούμενους λόγους ίσως να αναγκάσουν το πολιτικό σύστημα να κάνει δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής τους. Ίσως το μοναδικό «αγκάθι» να είναι πως μια τέτοια ρύθμιση θα αντιμετώπιζε κάποια ζητήματα αντισυνταγματικότητας, από την άλλη όμως οδηγούμαστε σε αυτοδιοικητικές εκλογές “fast track”, για τις οποίες δε θα υπάρχει επί πλέον ούτε ο αναγκαίος χρόνος για ενημέρωση και διάλογο, ούτε το ανάλογο ενδιαφέρον από τους πολίτες.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως με τις παρούσες συνθήκες (κάτι που φαίνεται να συμβαίνει ιδιαίτερα στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης) θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξουν πλήρεις και αξιόλογοι συνδυασμοί, όταν σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται από 150 έως και 200 υποψήφιοι για τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια.
Αυτοί οι σοβαροί και αντικειμενικοί λόγοι επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το σενάριο μετάθεσης των προγραμματισμένων για τον Οκτώβριο αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο Παύλος Μιχαηλίδης είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης