Η εμφάνιση πάθησης στα νύχια μπορεί να είναι μια πρώτη εικόνα ανησυχίας για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας και σιγουρά απαιτείται μια περαιτέρω εξέταση από δερματολόγο. Παρακάτω, θα δούμε 12 βασικές αλλαγές στα νύχια που πρέπει να μας ανησυχήσουν και τον ρόλο της χαρτογράφησης σπίλων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Αυτές είναι 12 σοβαρές παθήσεις νυχιών που πρέπει να προσέξουμε:

Κίτρινα ή αποχρωματισμένα νύχια

Τα κίτρινα ή αποχρωματισμένα νύχια μπορεί να οφείλονται σε κάποια μυκητίαση, σε σοβαρή επιδείνωση της υγείας ή κάποια παρενέργεια από φαρμακευτική αγωγή.

Clubbing

Το clubbing είναι μια κατάσταση όπου τα νύχια καμπυλώνουν προς τα μέσα και τα άκρα των δακτύλων μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια άσχημη κατάσταση της υγείας μας, όπως πνευμονική ή καρδιακή νόσο, γαστρεντερικό πρόβλημα, ακόμα και παρουσία καρκίνου.

Γραμμές του Beau

Οι γραμμές Beau είναι οριζόντιες γραμμές που εμφανίζονται στα νύχια. Μπορεί να προκληθούν από κάποια μόλυνση αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης όπως το στρες, το καρκινικό μελάνωμα, η αρθρίτιδα ή κάποια αυτοάνοση δερματική ασθένεια όπως η ψωρίαση.

Αιμορραγίες με θραύσματα

Οι αιμορραγίες με θραύσματα είναι μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος που μοιάζουν με κόκκινες ή καφέ γραμμές κάτω από τα νύχια. Η παρουσία τους μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, μυκητιασική λοίμωξη, διαβήτη, χοληστερίνη, αγγειίτιδα και νόσος Raynaud.

Νύχια με κουτάλι

Τα νύχια με κουτάλι είναι νύχια που καμπυλώνουν προς τα πάνω στις άκρες και μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως η σιδηροπενική αναιμία, κάποια καρδιακή ασθένεια, υποσιτισμός, ανεπάρκεια πρωτεΐνης, ψωρίαση, διαταραχές του θυρεοειδούς και ανεπάρκεια βιταμίνης Β.

Νύχια με κουκούτσια

Τα νύχια με κουκούτσια είναι μικρές κοιλότητες στα νύχια. Οι ασθένειες που παίζουν ρόλο στις παθήσεις νυχιών είναι η ψωρίαση, η εκζεματική δερματίτιδα, η αρθρίτιδα κ.α.

Λευκές κηλίδες

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν μυκητιασική λοίμωξη ή παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

Εσωτερικά νύχια

Νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένο κόψιμο νυχιών, σε υποδήματα που ασκούν πίεση στα δάχτυλα, στη μη καλή υγιεινή των ποδιών, στην κακή στάση σώματος, σε κάποιο γενετικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει ή σε κάποιον τραυματισμό από πτώση.

Κάθετες ραβδώσεις

Οι κάθετες ραβδώσεις στα νύχια είναι ένα κοινό σημάδι γήρανσης και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία.

Διαχωρισμός νυχιών – ονυχόλυση

Ο διαχωρισμός των νυχιών συμβαίνει όταν η πλάκα του νυχιού χωρίζεται από την βάση του νυχιού. Μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, από τραυματισμό, από αυτοάνοσο όπως η ψωρίαση, από κάποια παρενέργεια φαρμάκου ή να αποτελεί αντίδραση από ακατάλληλο σκληρυντικό για νύχια.

Πάχυνση νυχιών

Η πάχυνση των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από μύκητα, από τραυματισμό, από κάπνισμα ή κληρονομικότητα. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η παρουσία διαβήτη, κάποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ακόμα και η ψωρίαση.

Ευθραυστότητα των νυχιών

Η ευθραυστότητα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση ή υπερενυδάτωση, μυκητιασική λοίμωξη ή λόγω παρενέργειας από κάποιο φάρμακο.

Ο ρόλος της χαρτογράφησης σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια τεχνική καταγραφής των κρεατοελιών στο σώμα. Κατά την διαδικασία λαμβάνονται φωτογραφίες από όλα τα σημεία του δέρματος που υπάρχει κάποια ελιά. Καταγράφεται η θέση της, το χρώμα και τα διάφορα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών με την πάροδο του χρόνου και τον εντοπισμό πιθανών ύποπτων μελανωμάτων στο δέρμα. Ενώ οι περισσότερες κρεατοελιές δεν εμπεριέχουν κάποιον κίνδυνο, ωστόσο ορισμένες μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή θεραπεία του μελανώματος και η χαρτογράφηση σπίλων μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων.

Οι δερματολόγοι συνιστούν τακτική χαρτογράφηση σπίλων για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως αυτά που έχουν κάποιο ιστορικό μελανώματος ή μεγάλο αριθμό σπίλων. Η χαρτογράφηση σπίλων μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί προϊόν ξένης δημοσίευσης