Όλοι έχουμε μια γλυκιά ανάμνηση από την κατασκήνωση που πηγαίναμε ως παιδιά. Οι φίλοι μας, οι ομαδάρχες, το κολύμπι, τα παιχνίδια και τα τραγούδια γύρω από τη φωτιά είναι μια ανάμνηση που θυμόμαστε πολύ έντονα από την κατασκηνωτική μας εμπειρία. Αν είστε γονείς και σκέφτεστε ποια είναι η καλύτερη καλοκαιρινή εμπειρία για το παιδάκι σας, η κατασκήνωση θα γίνει η αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού. Το διάστημα της κατασκήνωσης κυμαίνεται από 7 έως 20 ημέρες ανάλογα με τον οργανισμό και τις ημέρες που θέλει να συμμετέχει το παιδάκι. Σε κάθε κατασκήνωση υπάρχουν διαφορετικές υποδομές για να φιλοξενήσουν τα παιδιά οπότε τα πράγματα που θα χρειαστούν είναι πολύ συγκεκριμένα αλλά απαραίτητα για τη διανυκτέρευση.

  • Σακίδιο πλάτης

Τα ορειβατικά σακίδια και οι τσάντες πλάτης είναι η πρώτη αγορά που θα χρειαστεί να κάνετε για την πρώτη κατασκήνωση του παιδιού σας. Αυτά τα σακίδια έχουν μεγάλη χωρητικότητα ώστε να μπορούν να χωρέσουν όλα τα ρούχα, προσωπικά είδη, παπούτσια και τα είδη camping. Έχουν θήκες ώστε να μπορούν να αποθηκεύονται ξεχωριστά όλα τα είδη και να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση το παιδί σε ότι χρειαστεί. Επιπλέον διαθέτουν ιμάντες και θήκες ώστε να μπορούν τα παιδιά να δένουν στα σακίδια τον υπνόσακο και το υπόστρωμα χωρίς να καταλαμβάνουν εσωτερικό χώρο.

  • Υπνόσακος

To sleeping bag ή ο υπνόσακος είναι επίσης μια απαραίτητη αγορά που θα χρειαστεί να κάνετε για την κατασκήνωση του παιδιού σας. Εάν η διανυκτέρευση γίνει σε σκηνή θα πρέπει να αγοράσετε μαζί και ένα υπόστρωμα για να μπορεί να το τοποθετήσει κάτω από το sleeping bag και να προστατεύεται από χαλίκια ή από το ανώμαλο έδαφος που έχει στηθεί η σκηνή. Θα βρείτε αρκετά στρώματα τα οποία φουσκώνουν αυτόματα με μια βαλβίδα αέρα ώστε να δημιουργείται ένα πιο χοντρό στρώμα για ένα ξεκούραστο ύπνο.

  • Παγούρι

Για να μπορεί το παιδάκι σας να ενυδατώνεται όλη την ημέρα, ένα παγούρι ή θερμός είναι επίσης μια απαραίτητη αγορά που πρέπει να κάνετε. Ακόμη, σε κάποιες κατασκηνώσεις ζητούν μαζί και πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια οπότε μπορείτε είτε να αγοράσετε από εξειδικευμένα καταστήματα camping είτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας. Φροντίστε να βάλετε ετικέτες σε όλα τα προσωπικά είδη του παιδιού και στο παγούρι ώστε να σας επιστραφούν πίσω μετά το τέλος της κατασκήνωσης.

  • Ρούχα και καπέλο

Πολλές κατασκηνώσεις απαιτούν ένα κοινό ενδυματολογικό κώδικα με συγκεκριμένα μπλουζάκια και σορτσάκια. Για την κατασκήνωση επιλέξτε να αγοράσετε αρκετά βαμβακερά ρουχαλάκια και σορτσάκια για να μπορεί να αλλάζει συχνά το παιδάκι. Επίσης, θα χρειαστείτε αρκετές κάλτσες, εσώρουχα, πετσέτες (για το μπάνιο και τη θάλασσα) και καπέλα για να προστατεύεται από τον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες της κατασκήνωσης και να επικοινωνήσετε με τον ομαδάρχη ώστε να σας καθοδηγήσει στα πράγματα που θα χρειαστείτε. Αγοράστε τα πράγματα που θα σας ζητήσουν, βάλτε σε όλα ετικέτες και ετοιμάστε το παιδάκι σας για μια μοναδική εμπειρία.