Είναι τελικά αυτό που «σου δίνει» η εικόνα του συγγραφέα
Παραλίγο να χάσω την Ανάσταση
Λίγες εβδομάδες κυκλοφορίας μετράει το βιβλίο του Γιώργου Ηλιόπουλου «Ο Πολύβιος και η Αριστερά».
Όταν το έπιασα στα χέρια μου, είπα θα το διαβάσω αμέσως. Το αμέσως δεν ήταν για το τώρα. . . αλλά ότι μόλις το ξεκινήσω θα το τελειώσω.
Τελικά το αμέσως ήρθε την ημέρα της Ανάστασης.
Ξεκίνησα κι ο γιος μου απόρησε. Μπαμπά, γιατί γελάς με ρώτησε;
Η αλήθεια είναι, ότι σπάνια διαβάζω ένα βιβλίο και γελάω δυνατά. Η κ. Ηλιόπουλος, έχει αυτή τη δυνατότητα. Να κάνει ακόμη κι εμένα, όχι να χαμογελάω, αλλά να γελάω.
Είναι ίσως και η χαμογελαστή φωτογραφία του. Αυτό που «σου δίνει» η εικόνα του, μόλις ανοίξεις το βιβλίο.
Το βιβλίο είναι από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχω την πρόθεση σύγκρισης ή επιβράβευσης. Η καλύτερη επιβράβευση πιστεύω ότι θα είναι η επιβεβαίωση, ότι το βιβλίο καλύπτει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουν ζήσει, μάθει, ακούσει σε ιστορίες σκόρπιες, όπως μας λέει ο υπότιτλος του βιβλίου για τον κάθε Πολύβιο και την Αριστερά.
Συναισθηματικό, δοτικό, πολιτικό, ένα βιβλίο που αξίζει να το έχεις στη βιβλιοθήκη σου.
Στη δική μου, θα παραμείνει σε περίοπτη θέση, όχι μόνο γιατί αξίζει, αλλά για να μου θυμίζει, ότι άργησα να το πιάσω στα χέρια μου κι όταν το έπιασα, οριακά πρόλαβα να το τελειώσω και να πάω στην Αναστάσιμη λειτουργία. . .
Όσο για τις εκδόσεις Επίκεντρο, μας χάρισαν ένα βιβλίο που τα έχει όλα.
Γιάννης Τομαδάκης
Από το οπισθόφυλλο
… Αφού πέρασαν χρόνια με τις διάφορες ιστορίες στο μυαλό μου, αποφάσισα να μαζέψω κάμποσες απ’ αυτές και να τις γράψω, να τις βάλω να κατοικούν σε ένα βιβλίο. Ωραία!
Από την αρχή διαπίστωσα πως έκανα πολύ καλά, αφού αμέσως άρχισα να αποκομίζω κέρδη και βελτιώσεις, με κυρίαρχο όφελος την απαλλαγή μου από την κατηγορία που μου απηύθυναν οι φίλοι μου όλα τα προηγούμενα χρόνια όποτε πήγαινα να διηγηθώ οποιαδήποτε από αυτές, ασχέτως εάν εμένα δεν μου καιγότανε καρφάκι για τα σχόλια και τους χαρακτηρισμούς που άκουγα. Μου λέγανε: «Εχθές, μας την είχες πει αλλιώς αυτή την ιστορία», γελούσαν κιόλας που με έπιασαν να λέω ψεύτικη ιστορία, αλλά δεν με ένοιαζε ποσώς: Εγώ, να πω την ιστορία ήθελα, να περάσω ωραία, και έτσι, πιο πολύ απ’ όλους γελούσα εγώ…
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1952 και από το 1955 μεγάλωσε στη Μεσσήνη (Νησί), απ’ όπου μόλις τελείωσε το Λύκειο, το 1970, έφυγε. Σπούδασε Nομικά στη Nομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έζησε μέχρι το 1986 στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε ζει στην Αθήνα. Κατά την περίοδο της δικτατορίας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση μέσω του Συλλόγου Πελοποννησίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης και της Αντι-ΕΦΕΕ. Έχει δυο γιούς, τον Θοδωρή, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Hasselt στο Βέλγιο και τον Φώτη, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστώνη, για τους οποίους είναι πολύ υπερήφανος.
Δήλωσαν για το βιβλίο
Ο Γιώργος Θ. Ηλιόπουλος, ή «Ιάκωβος» την εποχή του αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, επιτέλους εκδίδει βιβλίο. Γράφω «επιτέλους» γιατί πολλές φορές το είχε σκεφθεί, αλλά δεν το έκανε. Δεν ήθελε. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ηλιόπουλου ήταν να ερμηνεύει σχεδόν τα πάντα με χιούμορ, και να προσεγγίζειμε διάθεση διακωμώδησης καθετί που ήταν ή έμοιαζε με επίσημο. Είχε και έχει μια μόνιμη διάθεση ανατροπής. Γι’ αυτό κι όταν συζητά ακόμη και τα πιο σοβαρά θέματα φέρνει συνεχώς μπροστά την κωμική τους εκδοχή κι έτσι όσοι τον γνωρίζουμε καλά καταλαβαίνουμε την ειρωνεία του για πολλά. Το βιβλίο του αυτό είναι η φωτογράφηση, με λέξεις, προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων, άλλοτε αληθινών, άλλοτε φανταστικών και άλλοτε αληθινών μεν αλλά δοσμένων με ισχυρή δόση υπερβολής. Υπερβολή που, όμως, είναι σχεδόν πάντα προϊόν ερμηνείας από την οπτική της διακωμώδησης και της ανατροπής. Τον διευκολύνουν, βέβαια, δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι βεβαιότητες με τις οποίες μετείχαν οι φοιτητές στον αντιδικτατορικό αγώνα και κατά τη Μεταπολίτευση, δηλαδή πολύ νέα παιδιά που η ζωή υποχρέωνε να βουτήξουν στην απόλυτη σοβαρότητα, ενώ ήταν μόνο 18 έως 25 ετών. Κι ο δεύτερος, η υποκρισία της Αριστεράς, την οποία ο Ηλιόπουλος κατανόησε και αποκρυπτογράφησε εγκαίρως, όταν οι περισσότεροι από εμάς τρέφαμε αυταπάτες. Καλή απόλαυση! — Ανδρέας Λοβέρδος