Στιγμιότυπα από την παρέλαση του Διδυμοτείχου
Τους ήρωες που επαναστάτησαν για την ελευθερία της πατρίδας τίμησαν οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις και παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Στο μήνυμά του ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός τόνισε:
«H σημερινή εορτή της 25ης Μαρτίου νοηματοδοτεί τον διπλό ευαγγελισμό που αναγγέλλει την λύτρωση όλων των ανθρώπων με την ενανθρώπηση του Θεού, αλλά και την απελευθέρωση του δούλου Γένους των Ελλήνων με τον ιερό ξεσηκωμό των ηρώων προγόνων μας. Η ελευθερία λοιπόν από το ένα μέρος και η ευσέβεια από το άλλο είναι το δίπολο επί του οποίου εδράζεται το νόημα της σημερινής διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής. Ο ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να μην είναι ευσεβής, γιατί τότε η ελευθερία του γίνεται ασυδοσία και ανομία, που μοιραία οδηγεί στην υποδούλωση των παθών. Τότε η νομιζομένη ελευθερία εκφυλίζεται σε σκλαβιά και τυραννία. Αλλά και ευσεβής δεν μπορεί να είναι όποιος δεν είναι ελεύθερος. Γιατί η ευσέβεια απαιτεί τον υψηλότερο βαθμό ελευθερίας, για να είναι σε θέση ο άνθρωπος σε κάθε περίπτωση να «πειθαρχῇ Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις» (Πρ 5, 29). Όπως η ελευθερία δεν συμβιβάζεται με την ασυδοσία και την αναρχία, έτσι και η ευσέβεια δε συμβιβάζεται με την τυπολατρεία και την υποκρισία. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές ήταν βαθειά ριζωμένες στις συνειδήσεις των αγωνιστών του 1821 γι’ αυτό και μπόρεσαν να μεγαλουργήσουν, όχι με τη δύναμη των αριθμών ούτε με την υποτυπώδη οργάνωση τους, αλλά με την δύναμη της αλήθειας, με την οποία αιώνες καλλιεργούσαν την ψυχή και το πνεύμα τους. Γι’ αυτό και ο εθνικός μας ποιητής γράφει «ἐθνικόν εἶναι μόνον ὅ,τι εἶναι ἀληθές».
Το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα τις τελευταίες δεκαετίες, που ο ελληνισμός δοκιμάζεται ως προς τα ιερώτερα χαρακτηριστικά της ιδιοπροσωπίας του, την ορθόδοξη δηλαδή πίστη του και το εθνικό του φρόνημα. Η φράση αυτή, που αποδίδεται στο Διονύσιο Σολωμό, είναι διαχρονικά εμβληματική, επειδή συνοψίζει περιεκτικά την πατριωτική ευθύνη για την αναζήτηση της αλήθειας, ως προϋπόθεσης για την οικοδόμηση της εθνικής συλλογικής ευθύνης».
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Διδυμοτείχου