Υποχρηματοδότηση του Δήμου Σαμοθράκης
Περιορισμένη και με μεγάλη καθυστέρηση η χρηματοδότηση του Δήμου Σαμοθράκης για την κάλυψη των επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών του σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Όπως σημειώνει η βουλευτής: »Ο Δήμος Σαμοθράκης έχει μέχρι σήμερα εισπράξει δύο δόσεις για την κάλυψη επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών, α δόση ύψους 53.000 ευρώ και β δόση 37.000 ευρώ, χρήματα δηλαδή ελάχιστα για τις ανάγκες ενός νησιού έκτασης 178 τετρ. χλμ. με 2.723 κατοίκους που δύσκολα επιβιώνουν καθημερινά (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια το χειμώνα) και με την κρατική μέριμνα να εστιάζεται κυρίως στα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας, που τουλάχιστον αυτά και πετρέλαιο μπορούν να εφοδιαστούν και ομαλή θαλάσσια συγκοινωνία έχουν εξασφαλισμένη, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Σε αντίθεση με το νησί της Σαμοθράκης που εξαιτίας της άτεγκτης γραφειοκρατίας έχει παραλύσει κάθε λειτουργία του Δημοσίου στο νησί αλλά κυρίως έχει εκμηδενιστεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στην τοπική οικονομία».
Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία κατανομής ΚΑΠ για κάλυψη επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών των νησιωτικών ΟΤΑ για το 2011 διαπιστώνει κανείς ότι αρκετοί νησιωτικοί δήμοι λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά σε σχέση με το Δήμο της Σαμοθράκης ο οποίος από μόνος του υπερκαλύπτει τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία και η αδυναμία σχεδιασμού πολιτικής στρατηγικής ενίσχυσης και ανάπτυξης του νησιού.
Ο Δήμος Σαμοθράκης με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιόμορφες ανάγκες του νησιού, τονίζει κλείνοντας την ερώτησή της η κυρία Τσιαούση και θέτει ζητήματα προς τον Υπουργό Εσωτερικών που αφορούν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να καλυφθούν οι υπόλοιπες οφειλές του τρέχοντος έτους για τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες του νησιού της Σαμοθράκης καθώς με ποια κριτήρια ορισμένοι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλα σε σχέση με το Δήμο Σαμοθράκης.
Τέλος επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης της δυνατότητας ενίσχυσης του νησιού της Σαμοθράκης με μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις νέες κατανομές ΚΑΠ για κάλυψη επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών νησιωτικών ΟΤΑ.