Οι νέες προτάσεις από τις εκδόσεις Επίκεντρο
Πέντε νέες εκδοτικές προτάσεις από τις εκδόσεις Επίκεντρο, προσελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Θέματα που απασχολούν δεκαετίες την κοινωνία στην Ελλάδα, αλλά και θέματα καθημερινά.
Δείτε αναλυτικά:
Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μπλιάτκας Δ. Κώστας
Ο πολιτικός λόγος και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων
Η ιστορία του ΑΠΘ, που ήταν πάντα ένα ίδρυμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα στη σκέψη και με σημαντική προσφορά στον επιστημονικό αλλά και πολιτικό βίο της χώρας, έχει να διδάξει πολλά στις επόμενες γενιές.
Το βιβλίο αυτό, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων.
Οι συνεντεύξεις έγιναν κυρίως για το περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις και για την τηλεοπτική εκπομπή «Εκ του πλησίον» της ΕΡΤ3.
Φιλοξενούνται επίσης πολύ σημαντικά κείμενα που υπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι της πανεπιστημιακής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι ξεδιπλώνουν μνήμες και προβαίνουν σε σημαντικές κρίσεις και παρατηρήσεις για το πανεπιστήμιο, τη φοιτητική τους ζωή, τη Θεσσαλονίκη της δικής τους νεότητας και τα παράλληλα γεγονότα που συγκλόνισαν την πόλη. Τα κείμενα αυτά καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες (1950-90).
Ο Κώστας Δ. Μπλιάτκας είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, παρουσιαστής. Έγραψε βιογραφίες και δοκίμια. Πτυχιούχος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε επίσης διοίκηση και οργάνωση ΜΜΕ. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 (2010-2013), Γενικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΕΞΟΥΣΙΑ, Διευθυντής του 102fm της ΕΡΤ3 και Διεθνών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της ΕΡΤ3. Έχει μεταξύ άλλων βραβευθεί στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μπότση) και στο εξωτερικό (CIRCOM – Ένωση Δημοσίων Περιφερειακών Τηλεοράσεων της Ευρώπης) για τη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.
«Ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία από το 1980 στα εκπαιδευτικά ζητήματα (Εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη), με εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (ΕΡΤ3) και συγγραφέας βιογραφικών βιβλίων, βάλθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία να καταγράψει, να διασώσει και να αναδείξει ένα σημαντικό μέρος από τη συλλογική ιστορική μνήμη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». — ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
«Στα 100 χρόνια ζωής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισε μία πλειάδα καθηγητών. Εκτός από τις γνώσεις δίδαξαν συνέπεια, ήθος και δημοκρατικότητα λόγω και έργω. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα. Οι συνεντεύξεις με κάποιους από αυτούς με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης». — ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ π. Πρύτανης
«Αξίζει να διαφυλαχτεί η ιστορική μνήμη του ΑΠΘ αλλά και να αναζητηθεί η ιστορική του ταυτότητα μέσα από μαρτυρίες και πολύτιμες αφηγήσεις.
Η μεγάλη τιμή που είχα, να πάρω συνεντεύξεις από ανθρώπους που έδωσαν ψυχή και φως στο πανεπιστήμιο, αλλά και αυτά τα σαράντα χρόνια που πέρασα στο ΑΠΘ ως δημοσιογράφος θεμάτων παιδείας, τα ένιωσα σαν σωριασμένο πάνω μου «οικοδόμημα του χρόνου» (από στίχο του Διονύση Σαββόπουλου), αλλά και ως ανάγκη να προσπαθήσω να τα καταγράψω». — ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ (Από την εισαγωγή του στο βιβλίο)
«Το βράδυ εκείνης της απίστευτης ημέρας [21η Αυγούστου 1974], ο Δημήτρης Φατούρος οργάνωσε μια συγκέντρωση στο σπίτι του, στην παραλιακή οδό Κέννεντυ. Εκεί, ο Δημήτρης Τσάτσος μου έδωσε συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα, όπου ανήγγειλε ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους και αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων από καθηγητές που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία. Μια νέα περίοδος άρχιζε για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που ακόμα περιμένει την ψύχραιμη αποτίμησή της». — ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Εκδότης
Νεωτερικότητα και Ακροδεξιά στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια
Παπασαραντόπουλος Πέτρος
…Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μετακομμουνιστικών βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία, είναι η πηγή της νομιμοποίησης των ακροδεξιών κομμάτων. Επειδή τα σημαντικότερα ακροδεξιά κόμματα αντλούν τη νομιμοποίησή τους από την ίδια την κομμουνιστική περίοδο, η κομμουνιστική κληρονομιά είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση των διαστάσεων τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων σε αυτές τις χώρες.
Όσον αφορά την προσφορά, οι «φαιοκόκκινοι συνασπισμοί» που υποστηρίζονται από τον εθνικισμό διαμορφώνουν το κομματικό επίπεδο. Όσον αφορά τη ζήτηση, το επίπεδό της το διαμορφώνει το «φαιοκόκκινο» προφίλ των ψηφοφόρων.
Αυτή η συνεργασία μεταξύ των δύο άκρων μπορεί να ερμηνευθεί ως ανησυχητικό φαινόμενο όσον αφορά τις προοπτικές εκδημοκρατισμού. Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, ο Παπασαραντόπουλος κάνει συγκριτικές αναφορές στην Ελλάδα, η οποία επίσης βίωσε έναν συνασπισμό μεταξύ απίθανων συντρόφων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΕΛ, το 2015, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του ευρωπαϊκού λαϊκισμού. Τελικά, όμως, οι συνασπισμοί αυτοί δεν είχαν διάρκεια. Αντιθέτως, οι «φαιοκόκκινες» συμμαχίες μπορεί να συνέβαλαν στην παρακμή της ακροδεξιάς στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια: ο αναχρονιστικός χαρακτήρας της ακροδεξιάς στις χώρες αυτές και η προσκόλλησή της στο παρελθόν καταδικάζουν τα ακροδεξιά κόμματα στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος… – Δάφνη Χαλικιοπούλου
Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου» και της συντακτικής επιτροπής του «Θούριου» στη μεταπολίτευση του 1974. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την ίδια περίοδο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Εγνατία, Θεσσαλονίκη και στο περιοδικό Αντί. Ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Παρατηρητής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης Ράδιο Παρατηρητής και του λογοτεχνικού περιοδικού Παρατηρητής. Υπεύθυνος εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Επίκεντρο. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe, CDRSEE) και γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια». Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Balkan Horizons.
Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Λούτσιο Κολέτι Για το νεαρό Μαρξ (εκδόσεις Οδυσσέας 1977), έχει επιμεληθεί και προλογίσει τον συλλογικό τόμο ΠΑΣΟΚ και εξουσία (εκδόσεις Παρατηρητής 1980), το Λεωνίδας Κύρκος εκ Βαθέων (εκδόσεις Επίκεντρο 2009), το Cas Mudde Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη (εκδόσεις Επίκεντρο 2011) και πολλά άλλα. Έγραψε το Πολιτικό Τραβέρσο στην Ύστερη Μεταπολίτευση (εκδόσεις Επίκεντρο 2010), το Μύθοι και Στερεότυπα της Ελληνικής Κρίσης (εκδόσεις Επίκεντρο 2012) το Εξτρεμισμός και πολιτική βία στην Ελλάδα Το Bing Bang της Χρυσής Αυγής (εκδόσεις Επίκεντρο 2014) και το Η Υπονόμευση της Δημοκρατίας-2015-2019 (εκδόσεις Επίκεντρο 2020) .
«Η μελέτη αυτή είναι το αναλυτικό εργαλείο που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το τρέχον βαλκανικό φαινόμενο, τις αντιφάσεις και τις αντοχές των βαλκανικών κοινωνιών και τα μέτωπα που είναι έτοιμα να ανοίξουν ξανά στην περιοχή. Το τέλος της «μεταψυχροπολεμικής» επανάπαυσης που σηματοδοτεί η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και η ανοικτή σύγκρουση φιλελεύθερης δημοκρατίας και αυταρχικών καθεστώτων, προσδίδει στη διατριβή του Πέτρου Παπασαραντόπουλου νέες διαστάσεις. Γραμμένη με μεράκι και βαθιά γνώση είναι μια διεθνούς επιπέδου μονογραφία συγκριτικής πολιτικής κοινωνιολογίας και σύγχρονης ιστορίας των πολιτικών ιδεών. Εισφέρει, μεταξύ άλλων, την ιδιοφυή έννοια της «Ακροδεξιάς οξειδοαναγωγής» και την εύγλωττη έννοια της «αριστερής Ακροδεξιάς» . Αυτά τα σχήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε διεργασίες που συντελούνται όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε όλη την Ευρώπη». — Ευάγγελος Βενιζέλος
«Στο νέο του βιβλίο ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος μετακινεί τον ερευνητικό του φακό από την μεταπολιτευτική Ελλάδα στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια. Δεν μετατοπίζεται όμως η ιδεολογική, πολιτική και ηθική οπτική που αφορά τους κινδύνους που διατρέχει η Δημοκρατία στην εποχή των ποικίλων αυταρχισμών και λαϊκισμών. Σε μια κρίσιμη «στιγμή» που ο ιστορικός αναθεωρητισμός νοσταλγώντας το εθνικιστικό, αυτοκρατορικό ή κομμουνιστικό παρελθόν οδηγεί τις χώρες σε νέες αυταρχικές ατραπούς, η μελέτη των Βαλκανίων αναδεικνύει ευρύτερες τάσεις της νέας εποχής. Αρκεί να μην συρρικνώσουμε τη βαλκανική πραγματικότητα σε όρους «καθυστερημένης Ανατολής», αλλά όπως κάνει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε την πολυπλοκότητα των χρόνων, των νοοτροπιών και των δυνάμεων που διατρέχουν την περιοχή». — Γιάννης Βούλγαρης
«Ο συγγραφέας διερευνά την άνοδο και την μετέπειτα εκλογική πτώση των ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία. Ο συγγραφέας εξηγεί τις παρακαταθήκες από το κομμουνιστικό ή μεσοπολεμικό παρελθόν που συντέλεσαν στην αρχική άνοδο των κομμάτων αυτών αλλά και τους παράγοντες που εξηγούν την αποδυνάμωσή τους. Με αυστηρή τεκμηρίωση αναλύει τις ιδεολογικές θέσεις που κατατάσσουν τα κόμματα αυτά στην ακροδεξιά. Η εκλογική πτώση της ακροδεξιάς δεν σημαίνει εξαφάνιση της επιρροής της. Στην Ουγγαρία και Πολωνία τα κόμματα εξουσίας είναι εκείνα που υιοθέτησαν ακροδεξιές πολιτικές. Ο συγγραφέας αποδίδει, οξυδερκώς, το γεγονός αυτό στην απόκλιση των αντιλήψεων για την εθνική ταυτότητα, τη θρησκεία και την ανοχή στη διαφορετικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις ανατολικές και τις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες». — Χρυσάφης Ιορδάνογλου
«Μια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή συγκριτική μελέτη για την βαλκανική ακροδεξιά στα καθυστερημένα, πολιτικο-πολιτισμικά μιλώντας, Βαλκάνια. Ποιά είναι η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα της βαλκανικής ακροδεξιάς και σε ποιό βαθμό αυτή η ταυτότητα συμπίπτει ή συγκλίνει με την αντίστοιχη δυτικοευρωπαϊκή; Άραγε, οι ενδεχόμενες διαφορές ανάμεσά τους αφορούν έναν βαλκανικό πατρογονικό κομμουνισμό ή και ενεργοποιούν το προνεωτερικό, εθνοτικό και θρησκευτικό, κοίτασμα των βαλκανικών κοινωνιών; Κρίσιμα ερωτήματα, που ο Π. Παπασαραντόπουλος θέτει, αναλύει διεξοδικά, και απαντά με σπάνια αξιολογική ουδετερότητα. Πρόκειται για μελέτη που εμπλουτίζει θεαματικά την υπάρχουσα βιβλιογραφία, απολύτως απαραίτητη για την κριτική κατανόηση του ακροδεξιού φαινομένου». — Ανδρέας Πανταζόπουλος
Πρώτη Φορά, Ξανά
Καβουνίδης Σπύρος
…Αρκετά κείμενα είναι αυτοβιογραφικά, ορισμένα είναι εμπνευσμένα από διηγήσεις άλλων, έστω και αν όλα είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, σε πολλά έχει εισχωρήσει και η φαντασία. Όμως και αυτά που είναι αυτοβιογραφικά πρώτα απ’ όλα είναι «πειραγμένα», αλλά το κυριότερο είναι το πώς τα θυμάμαι ύστερα από χρόνια – και η μνήμη είναι επιλεκτική. Πόσες φορές συζητώντας για τα παλιά διαπιστώνεις ότι ο τρόπος που θυμάσαι κάτι είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που το θυμάται ένας άλλος, έστω και αν η εμπειρία ήταν κοινή….
Ο Σπύρος Καβουνίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc και Ph.D του Stanford University όπου εργάστηκε και ως teaching assistant. Διετέλεσε πρόεδρος του International Student Association του Stanford. Μέλος αρχικά της Δημοκρατικής Άμυνας και μετά του ΠΑΚ. Συνελήφθη τον Μάρτιο του ’74 και ελευθερώθηκε με την πτώση της Χούντας. Lecturer Εδαφομηχανικής στο Imperial College του Λονδίνου (1978-1980). Εργάστηκε ως εδαφομηχανικός. Το 1989 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Το 1993 συνίδρυσε την εταιρία ΕΔΑΦΟΣ της οποίας είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Υπήρξε μέλος των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της Σοσιαλιστικής Πορείας και του Συνασπισμού (έως το 2000). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Μηχανικής (1998-2005). Έχουν εκδοθεί 6 βιβλία του γενικού περιεχομένου, ένα τεχνικού αντικειμένου και άνω των 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Επίσης συμμετείχε στην συγγραφή τριών συλλογικών τόμων.
Ανεπιθύμητοι και Αναλώσιμοι
Στεφανίδης Δ. Ιωάννης
Οκτώ, σχεδόν, δεκαετίες μετά τα γεγονότα, η συζήτηση για τα γενεσιουργά αίτια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου οφείλει να αποσυνδεθεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες. Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε πληθώρα αρχειακών τεκμηρίων που φωτίζουν τη δύσβατη διαδρομή και το τραγικό τέλος μιας ανεξάρτητης οργάνωσης Αντίστασης και του ηγέτη της, συνταγματάρχη Ψαρρού. Η έρευνα κατέδειξε ότι μία τουλάχιστον πλευρά αποδεχόταν τον εμφύλιο πόλεμο ως θεμιτό μέσο σε έναν αγώνα με προφανές διακύβευμα την εξουσία στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυαζόμενη με άλλα συμβάντα της περιόδου 1943-44, η αντιμετώπιση της ΕΚΚΑ-5/42 από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ φωτίζει αποφασιστικά το ξεστράτισμα του Αντάρτικου από την Αντίσταση προς τον απροκάλυπτο Εμφύλιο.
Ο Στεφανίδης Δ. Ιωάννης, είναι καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1984), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in European Studies, 1986) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (PhD in International History, 1989) στη London School of Economics and Political Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε συνεργάτης του ελληνικού τμήματος του BBC (1988-89) και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (1990-93). Από το 1994 διδάσκει Διπλωματική Ιστορία στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, και ως ερευνητής-υπότροφος στο London School of Economics και το Πανεπιστημιο Princeton. Πρόσφατο έργο του: Ψυχρός Πόλεμος (εκδόσεις Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, 2021). Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν οι μελέτες του: Εν ονόματι του έθνους: Πολιτική κουλτούρα, αλυτρωτισμός και αντιαμερικανισμός στη μεταπολεμική Ελλάδα, 1945-1967 (2010), Υποκατάστατο ισχύος: Η βρετανική προπαγάνδα στα Βαλκάνια, 1939-44 (2018).
Μια ώρα δρόμος
Γιαννόπουλος Α. Γεώργιος
Το βιβλίο «Μια ώρα δρόμος» είναι προϊόν πολύχρονης ενασχόλησης και προβληματισμού του συγγραφέα σχετικά με τη θαυμαστή όσο και ανεξήγητη συμβατότητα και παραλληλισμό που διαπιστώνεται μεταξύ της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των νόμων της φυσικής σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής. Έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά για πάνω από 40 χρόνια με την ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια και με τα εργαλεία που παρέχει η επιστήμη των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, ο συγγραφέας παραθέτει και τεκμηριώνει συγκεκριμένες περιπτώσεις συσχέτισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία των μετακινήσεων, με φυσικά φαινόμενα και γνωστούς νόμους της φυσικής. Στη συνέχεια επεκτείνει τη συσχέτιση αυτή και σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης συμπεριφοράς πέραν των καθημερινών μας μετακινήσεων. Η βασική υπόθεση εργασίας που γίνεται και τελικό συμπέρασμα της όλης διερεύνησης, είναι ότι αφού οι νόμοι της φύσης – όπως αυτοί διατυπώνονται από τη φυσική και άλλες θετικές επιστήμες – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν, ή δικαιολογήσουν, ή απλά εκφράσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη αιτιοκρατική συσχέτιση και υποταγή του ανθρώπου στους φυσικούς νόμους η οποία πρέπει να αναζητηθεί με βάση τις κλασσικές επιστημονικές μεθόδους των θετικών επιστημών δηλαδή την τεκμηριωμένη ανάλυση και το πείραμα. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αλλά και πρόσθετο όφελος για τον αναγνώστη, είναι η ύλη του Μέρους ΙΙΙ του βιβλίου. Παρουσιάζονται εκεί με συστηματικό και εκλαϊκευμένο τρόπο όλες οι μεγάλες θεωρίες της φυσικής των τελευταίων 200 χρόνων (Κλασσική φυσική του Νεύτωνα, Θερμοδυναμική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Γενική και Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, Κβαντομηχανική) καθώς επίσης και βασικά στοιχεία θεωριών από τη βιολογία και τα μαθηματικά. Η παρουσίαση και σχολιασμός των σχετικών θεμάτων είναι πάντα «από ψηλά» σε μια προσπάθεια να διακρίνεται το «σύνολο» από τα «μέρη», το «δάσος» από τα «δέντρα» και να προβάλλεται η «συνολική εικόνα». Αποκτούμε έτσι τη σωστή εικόνα και διάσταση σχετικά με τη θέση μας στο οικοδόμημα της φύσης χωρίς να θέτουμε τον εαυτό μας στο κέντρο του…
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Είναι μέλος της διοικούσης επιτροπής του τομέα Ενέργειας του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (European Academies Science Advisory Council – EASAC) και μέλος της μόνιμης Επιτροπής για την Καινοτομία του Αμερικανικού Transportation Research Board. Την τελευταία δεκαετία κατέχει διάφορες θέσεις συμβούλου ή επισκέπτη καθηγητή σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας (Beijing Jiaotong του Πεκίνου, Chang’an University του Xian, και Ningbo University of Technology). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες και άρθρα και έχει συγγράψει 17 βιβλία εκ των οποίων 4 στην Αγγλική. Είναι ο ιδρυτής και Δ/ντής για 16 χρόνια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος για μια δεκαετία και πρόεδρος τη διετία 2010-2012. Ήταν επίσης πρόεδρος για μια εξαετία της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας του Αμερικανικού Transportation Research Board, πρόεδρος για μια εξαετία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ινστιτούτων Μεταφορών (European Conference of Transport Research Institutes), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Μεταφορών (Transport Advisory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος ή μέλος δεκάδων άλλων Επιτροπών και ομάδων εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.