Στρατός και αστυνομία είχαν αποκλείσει τους χώρους εισόδου στη ΖΑΠ (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως)

Μεγάλη κινητοποίηση στήθηκε για ακόμη μία φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν άτομα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τις έρευνες δεν εντοπίστηκε κανένα άτομο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες κινητοποιήσεις, χωρίς να εντοπιστούν εγκλωβισμένα άτομα.
Η Ελλάδα έστησε την επιχείρηση, ύστερα από ειδοποίηση που υπήρχε στο σημείο επαφής Βουλγαρίας – Ελλάδας – Τουρκίας στο Καπετάν Ανδρέοβο. Άμεσα με το που δόθηκε η ειδοποίηση στις ελληνικές αρχές το πρωί της Πέμπτης, αποκλειστικές πληροφορίες του thraki Νεα, αναφέρουν ότι έγινε κατόπτευση του χώρου, χωρίς να εντοπιστεί ούτε ένα άτομο, παρά την πληροφορία που μιλούσε ακόμη και για 400 εγκλωβισμένους. Λόγω όμως της έκτασης που πήρε η υπόθεση με 38 άτομα που φαίνονταν εγκλωβισμένα σε κοντινή περιοχή τον Αύγουστο, αποφασίστηκε να στηθεί μεγάλη και δαπανηρή επιχείρηση, προκειμένου και να δημοσιοποιηθεί το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους αλλά και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν υπάρχουν άτομα στη νησίδα.
Στις επιχειρήσεις ήταν παρών ο αστυνομικός διευθυντής ΑΜΘ, ο οποίος βρίσκονταν σε ευθεία επικοινωνία με την πολιτική και αστυνομική ηγεσία της ΕΛΑΣ, ενώ συμμετείχαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ και του στρατού.
Τις κινήσεις στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν στενά μεγάλες δυνάμεις του στρατού, τις αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί στο ποτάμι.
Η παρουσία τους ήταν εμφανής και έντονη.
Η επιτήρηση σύμφωνα με πληροφορίες δεν γινόταν μόνο με φυσική παρουσία, αλλά και με σύγχρονα μέσα υψηλής τεχνολογίας.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή και σε άλλα σημεία, ενώ αργά το απόγευμα στον κάθετο άξονα, έγινε και σύλληψη διακινητή που μετέφερε με βανάκι ομάδα ατόμων που είχαν περάσει λαθραία στην Ελλάδα. Η υπόθεση δεν σχετίζεται με τα άτομα που αναζητούσαν σε νησίδα, όμως είναι ενδεικτική για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συνοριοφύλακες.

Αν και οι χάρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν χρησιμοποιούνται επίσημα για την οριοθέτηση των συνόρων, ο χάρτης της google από την περιοχή, είναι ενδεικτικός για το σημείο ερευνών.

 

Τι αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Έπειτα από ειδοποίηση της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε απογευματινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού παράτυπων μεταναστών, που φέρονταν να βρίσκονται σε νησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας. Την επιχείρηση πραγματοποίησε ομάδα 9 στελεχών, εκ των οποίων 2 του Ερυθρού Σταυρού και ένας από τον Frontex, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών δεν εντοπίστηκαν παράτυποι μετανάστες στην εν λόγω νησίδα.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μέτρα των ελληνικών αρχών παραμένουν αυξημένα και αναμένεται να παραμείνουν για πολλές μέρες ακόμη.

 

Ερωτήματα γιατί έφτασε η πληροφορία

Πολλά είναι τα ερωτήματα γιατί δόθηκε η πληροφορία στην Ελλάδα μέσω του Καπετάν Ανδρέοβο. Και άλλες φορές έχουν δοθεί ανάλογες ειδοποιήσεις και δεν έχουν εντοπιστεί άτομα, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για λάθος στίγματα, για άτομα που πράγματι υπήρχαν αλλά μετακινήθηκαν πριν ξεκινήσουν οι έρευνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που πράγματι ύστερα από επιχειρήσεις εντοπίστηκαν άτομα. Το τι συνέβη την Πέμπτη δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, πάντως η επιχείρηση ήταν μεγάλη και πήρε μεγάλη έκταση δημοσιότητας.

 

Τι είναι η ΖΑΠ

Η ΖΑΠ είναι η Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως. Είναι μία ζώνη η οποία είναι εδαφικό τμήμα, το οποίο εκτείνεται από τη γραμμή των συνόρων και 500μ. προς το εσωτερικό, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση πολιτών χωρίς άδεια. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε αγρότες και κατοίκους της κάθε περιοχής, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες εργασίες. Τα όρια της  ΖΑΠ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ και είναι δύσκολο να μπερδευτεί κάποιος ακόμη κι αν δεν έχει γνώση της περιοχής, εκτός αν δεν υπάρχουν πινακίδες, πράγμα σπάνιο.