Της Κικής Ηπειρώτου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών και άμεσες διαδικασίες αδειοδοτήσεων για την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, αρκετές είναι οι αντιδράσεις, αλλά και οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, κυρίως από τον επαγγελματικό κόσμο της περιφέρειάς μας. Με την προώθηση της ΕΟΖ, στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, την ώρα μάλιστα που ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς τόσο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μεταξιού στο Σουφλί. Μάλιστα, το ίδιο μοντέλο ενίσχυσης της ανάπτυξης αναμένεται να ακολουθηθεί εν ευθέτω χρόνο και για την περιφέρεια της Ηπείρου, ενώ στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναμένεται να είναι και ορισμένες βιομηχανικές περιοχές της Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Επίτροπος Όλι Ρεν έχει ταχθεί εμμέσως υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στη Μακεδονία και τη Θράκη, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει φιλελεύθερη συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα. Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στη συνέχεια είναι δυνατόν να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών ζωνών, π.χ., ζώνες ελεύθερου εμπορίου, ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές ζώνες, ελεύθεροι λιμένες κλπ. Μάλιστα, έχει αναφέρει ότι αν και η ιδέα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή, πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα, που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, γι’ αυτό και πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Γενικό Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρο Σελέκο να δηλώνει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι εξαιρετικές συνθήκες απαιτούν και εξαιρετικές λύσης.

Εκδήλωση για την ΕΟΖ
Μια εκδήλωση µε στόχο να αποσαφηνιστούν όλα τα σηµεία του σχεδίου για την Ειδική Οικονοµική Ζώνη (ΕΟΖ) στη Θράκη διοργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεµβρίου στην Αλεξανδρούπολη το Χρηµατοοικονοµικό Φόρουµ θράκης.
Στη συγκεκριµένη εκδήλωση θα µιλήσει ο επικεφαλής του γερµανικού νοµικού γραφείου «Dankelmann und kerst», δρ. Hans Beeg, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σύνταξη της µελέτης για τη βιωσιµότητα της ειδικής οικονοµικής ζώνης στη Θράκη. Ο δρ. Beeg µαζί µε την πρόεδρο του Φόρουµ κ. Κατερίνα Καραγιάννη θα απαντήσουν σε σχετικές ερωτησεις και θα παρουσιάσουν προτάσεις, αναφορικά µε το πώς θα λειτουργήσει η ΕΟΖ της Θράκης. Ηδη στη Θράκη καταγράφεται µεγάλη κινητικότητα για την ΕΟΖ, καθώς σε λιγότερο από ένα µήνα θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις µε αυτό το θέµα.

Αντιδράσεις κι επιφυλάξεις 
Ανακοίνωση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε επίπεδο Θράκης εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η ΕΟΖ που επιχειρείται στη Θράκη θα προσομοιάζει στις ΕΟΖ της Κίνας, της Κορέας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι εταιρείες που θα ιδρύουν επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ θα απολαμβάνουν επωφελέστερους όρους αγοράς δομημένων/αναπτυχθέντων ακινήτων, ότι οι… ενδιαφερόμενες εταιρείες θα απολαμβάνουν εν μέρει αδάπανη υποστήριξη για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών ίδρυσης της επιχείρησής τους εντός ΕΟΖ ή φορολογική απαλλαγή αναφορικά με γήπεδα και κτήρια, και επίσης ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν να απαλλάσσονται από εταιρικό φόρο εισοδήματος ή φόρο εισοδήματος».
«Οι ζώνες αυτές δεν φτιάχτηκαν για τις μικρές και μεσαίες υπάρχουσες επιχειρήσεις μιας περιοχής, αλλά για την προσέκλυση νέων μεγάλων επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή, προσφέροντας τους παράλληλα επιχειρηματικά οφέλη», επισημαίνει και ο οικονομολόγος και ειδικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΒΕ, κος Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας για να προσδιορίσει τον ρόλο των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ξάνθης «Ακρίτας».
«Δεν φαίνεται να έχουν επιτύχει οι ΕΟΖ όσον αναφορά την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την τοπική κοινωνία» υπογραμμίζει ο κος Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας πως σε όσες των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν σημάδια ανάπτυξης στις περιοχές που εφαρμόστηκαν οι ειδικές οικονομικές ζώνες «δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις ΕΟΖ, καθώς υπήρχε μια σειρά από άλλους λόγους». Πολλοί είναι αυτοί που επιφυλάσσονται εντόνως όσον αναφορά την εφαρμογή ΕΟΖ στη Θράκη, καθώς εκφράζουν ανησυχίες πως οι εν λόγω ζώνες εξυπηρετούν Γαλλογερμανικά συμφέροντα, ενώ είναι γεγονός πως τα οικονομικά οφέλη του κράτους από την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι ανύπαρκτα. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η δημιουργία μιας ΕΟΖ στη Θράκη να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, καθώς είναι πολύ πιθανόν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή να αναπτύξουν επικίνδυνες για το περιβάλλον δραστηριότητες. Ερωτηματικά δημιουργεί την ίδια στιγμή το γεγονός πως ενώ υπάρχουν άλλα αναπτυξιακά μοντέλα, τα οποία παρά το γεγονός πως έχουν θεσπιστεί δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη στην περιοχή, υπάρχει έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη.
Σε άρθρο του πρώην στελέχους της περιφέρειας ΑΜΘ Δαμιανού Σταθάκη, που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στη «Γ», σχετικά με το αν πρέπει τελικά να προχωρήσουν οι ΕΟΖ, ο ίδιος εκτιμά:
«Η απάντηση στο ερώτημα εάν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ωφελούν την περιοχή λειτουργίας τους και την εθνική οικονομία εν γένει, είναι ναι. Με απόλυτη όμως προσήλωση στη διασφάλιση του άρτιου σχεδιασμού τους, της ορθά μελετημένης λειτουργίας τους, με τρόπο συμβατό με τις επιδιώξεις ίδρυσής τους, και της καλής τους διοίκησης. Η ωριμότητα αυτή τη στιγμή για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων είναι μάλλον μικρή. Στο άμεσο μέλλον μπορεί αυτό να αλλάξει αλλά, οι τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, πριν δεσμευτούν για λόγους εντυπώσεων, οφείλουν να δώσουν και πειστική απάντηση σχετικά με την κατάκτηση της ωριμότητας αυτής. Και βέβαια, εννοείται ότι η υπέρβαση των νομικών κωλυμάτων που αφορούν τέτοια πρότζεκτ δεν είναι καθόλου αυτονόητη».

Τι θα περιλαμβάνει η νέα ζώνη:

Το σχέδιο θα αφορά αρχικά τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
Ανάμεσα στο ειδικό καθεστώς θα περιλαμβάνεται:

  • Δραστική μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις
  • “Πριμοδότηση” επιχειρήσεων με βάση τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Διατήρηση του ίδιου μισθολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που ισχύει σε όλη τη χώρα
  • Διαδικασίες-εξπρές για διαγωνισμούς, αδειοδοτήσεις και διοικητικές διαδικασία
Εφ. «Η Γνώμη»