Προσπάθεια από θεσμικούς του Έβρου να πείσουν Άραβες για επενδύσεις
Με γνωστή ατζέντα, αλλά ανοιχτοί σε νέες προτάσεις φαίνεται ότι είναι επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη, όπως αποκάλυψε το thraki Νεα, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψή τους.
Οι επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία ενημερώθηκαν για το λιμάνι και τις δυνατότητες επενδύσεων σε σχέση με αυτό, από το επιμελητήριο Έβρου, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον περιφερειάρχη ΑΜθ.
Οι επενδυτές έχουν βασική επιδίωξη στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Η επίσκεψή τους δεν συνεπάγεται και άμεση επένδυση, καθώς κανείς επενδυτής δε θα πει το ναι, ούτε θα προχωρήσει, αν δεν έχει εξασφαλίσει πρόβλεψη κέρδους, χρηματοδότηση και δεν εμπνέεται από αυτό που θα κάνει.
Σ’ αυτή τη φάση λοιπόν, οι Σαουδάραβες, ενημερώνονται, χωρίς να είναι κάτι το ανακοινώσιμο.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσίασε τα σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος του Έβρου στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία.
Μιλώντας ενώπιον των μελών της αποστολής, ο κ. Τοψίδης επεσήμανε ότι το επιμελητήριο Έβρου «είναι ένθερμος υποστηρικτής οποιασδήποτε επένδυσης από τις αραβικές χώρες» και υπογράμμισε ότι ο Έβρος ενδείκνυται για επενδύσεις σε τομείς όπως η Γεωθερμία ( θερμοκήπια), η εκμετάλλευση του Ζεόλιθου, η αξιοποίηση του σουφλιώτικου μεταξιού, η παραγωγή γυαλιού (καθώς στον Έβρο υπάρχουν πηγές αμμοληψίας), τα Logistics. Παράλληλα τόνισε το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το νησί της Σαμοθράκης και υπενθύμισε τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και την ευελιξία που δίνει σε υποψήφιους επενδυτές ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Η ενημέρωση έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης από την αραβική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της οποίας Φακχέρ Αλ Σαουάφ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το ενδιαφέρον της αντιπροσωπείας εστιάζει κυρίως σε επενδύσεις στους τομείς των logistics και της ενέργειας» και δήλωσε ότι η επαφή με τους τοπικούς φορείς πρέπει να μείνει ενεργή.
Η συνάντηση με την αντιπροσωπεία έγινε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης ενώ τον κο Τοψίδη συνόδευσε ο οικονομικός σύμβουλος του επιμελητηρίου Θάνος Πανταζής. Εκ μέρους των παραγωγικών φορέων της περιοχής, παρών ήταν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής.
Εκ μέρους του επιμελητηρίου Έβρου διανεμήθηκε έντυπο υπόμνημα σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, την οποία συνόδευσαν και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου, που υλοποίει το project του FSRU στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Ζαμπούκης: Αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει αποτελέσει πόλο έλξης για επενδυτικά σχήματα, παρουσίασε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου. Στην ανακοίνωση τονίζεται:
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου για τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη, καθώς μετά την 3η Μαΐου και τη συμβολική έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου LNG, η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη.
Τόνισε ακόμη ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης δεν περιορίζονται μόνο στη γεωστρατηγική της θέση, τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, επισημαίνοντας ότι ένας από τους πιο σπουδαίους λόγους για να επενδύσει κανείς στον τόπο μας είναι οι άνθρωποί του που χαρακτηρίζονται για την εργατικότητα, την ευγένεια και τη φιλοξενία τους.
Τέλος, δήλωσε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι έτοιμη να υποδεχτεί οποιαδήποτε επένδυση είναι ρεαλιστική, έχει προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική μας οικονομία και προϋποθέτει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Σαουδάραβες παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση, εκφράζοντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενέργεια και τα logistics.