Το εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα της Αλεξανδρουπολίτισσας δημοσιογράφου και συγγραφέα Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Ο Ύπατος της Σμύρνης«, απέκτησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας πραγματοποίησε περιοδεία στην ΑΜΘ και στο πλαίσιο αυτής και ομιλία στην Αλεξανδρούπολη.
Η συγγραφέας δώρισε στον κ. Κουτσούμπα το βιβλίο της, το οποίο αναφέρεται στη διοίκηση του Αριστείδη Στεργιάδη, στα χρόνια πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

O ΥΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΣMYPNH, 1919-1922
Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εκεί ελληνικής παρουσίας ο ύπατος αρμοστής Aριστείδης Στεργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής όλων. Πώς αποτιμάται η θητεία του; Ποια ήταν η συμμετοχή του και ποια η ευθύνη του στα γεγονότα που οδήγησαν στη Mικρασιατική Kαταστροφή; Tα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του και το ρόλο του κατά την πολυτάραχη εκείνη περίοδο παραμένουν ακόμη και σήμερα αναπάντητα. Μέσα από τις αφηγήσεις εννέα ανθρώπων διαφορετικής τάξης, ηλικίας, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων, ξεδιπλώνεται το σκηνικό της Σμύρνης κατά τις παραμονές αλλά και στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Συγχρόνως, οι περιγραφές και οι εξομολογήσεις τους συνθέτουν το
πορτρέτο της τραγικής και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Aριστείδη Στεργιάδη.
Ένα πολυφωνικό ιστορικό μυθιστόρημα, με άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής.

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην Ελληνική Ραδιοφωνία, σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Έχει τιμηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το 1997, ως υπεύθυνη της ομάδας ανάγνωσης ατόμων με αναπηρία και ως δημοσιογράφος, την ίδια χρονιά, με το 1ο Βραβείο τύπου από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προβολή του βιβλίου. Ως συγγραφέας έχει βραβευτεί για τέσσερα διηγήματά της σε ισάριθμους πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ζει στην Αλεξανδρούπολη και έχει μια κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη.