H Κομισιόν δεν θεωρεί ότι το έργο θα λύσει το πρόβλημα

Tην απόφαση της Κομισιόν να μη χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο «δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή» επανέλαβε η αρμόδια ΕπίτροποςΣ. Μάλστρομ, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, ότι η κατασκευή του φράχτη θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. «Ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος και προβλέπεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων στην γραπτή απάντησή της: «Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν θα υποστήριζε την κατασκευή του φράχτη με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απευθυνόμενος προς την Επιτροπή τόνισε ότι στις 4 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, και ότι πλέον αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής του και θέλησε να πληροφορηθεί την οριστική θέση της Επιτροπής για το έργο αυτό και την εκτίμηση της για την αποτελεσματικότητα του.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανικολάου, η Σουηδή Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δήλωσε έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη μήκους 10,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.

Σε δηλώσεις ο κ. Παπανικολάου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα: «Η επί ένα χρόνο προβεβλημένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο αποδεικνύεται μετά την μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ από την Ε.Ε.

»Για μια ακόμα φορά προκύπτει ότι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς πρόγραμμα, χωρίς καμία στρατηγική και με περίσσια προχειρότητα την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

«Πλέον δύο ερωτήματα ανακύπτουν» τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τα απευθύνεί προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή:

«Πρώτον, σκοπεύει ο υπουργός να συνεχίσει να επιμένει στην κατασκευή του έργου καλύπτοντας από τον κρατικό προϋπολογισμό τα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ που ευελπιστούσε να λάβει από την ΕΕ;»

»Δεύτερον, έχει εναλλακτικό σχέδιο για την απορρόφηση και την αποτελεσματική διαχείριση των 40,9 εκατ. ευρώ για το 2011 και των 44,7 εκατ. ευρώ για το 2012 από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ;».

 

Το Βήμα