Σε διακοπή παροχής αερίου μέσω της Gazprom στη Βουλγαρία προχωράει από την Τετάρτη 27 Απριλίου η Ρωσία. Προς το παρόν όπως αναφέρει το novinitive η Βουλγαρία δε χρειάζεται να λάβει περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ ήδη αναζητούνται εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Η διακοπή στην παροχή οφείλεται στην απαίτηση της Βουλγαρίας για αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των χωρών προς τη Ρωσία (πληρωμή σε Ρούβλια).
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, βρέθηκε στην Κομοτηνή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, προκειμένου να επιθεωρήσει με τον Έλληνα υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα το εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB.

Στις 3 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαινίων του FSRU.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και επιταχύνουν τις κινήσεις και τις αναζήτηση νέων συνεργασιών μεταξύ των κρατών, καθώς εκτός από τη Βουλγαρία, η Ρωσία κόβει την παροχή αερίου και στην Πολωνία.