Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει στη Βουλή το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου και με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά τη λήψη πρωτοβουλιών για την επίλυσή του.
Το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο βουλευτής στην ερώτησή του και συνυπογράφουν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ολόκληρους οικισμούς και περιοχές που εμφανίζονται ως δημόσιες εκτάσεις, διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και συχνά αποδίδονται σε αυτό, όπως προκύπτει από πρόσφατες εφετειακές αποφάσεις. Ενώ εξαιτίας της έλλειψης τίτλων οι κάτοικοι αδυνατούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία και στερούνται της δυνατότητας να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα του πρωτογενούς τομέα.
Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να υπάρξει μία νέα ρύθμιση αξιοποιώντας το Νόμο 4067/2012, για την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους ακινήτων στην ορεινή ζώνη. Μια ρύθμιση που θα έχει πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα διότι μπορεί να δώσει δυναμική στην τοπική οικονομία των περιοχών αυτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 13 Απριλίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Θα εξεταστεί η απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους ακινήτων του ορεινού όγκου Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης»;

Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του ορεινού όγκου Ροδόπης Έβρου και Ξάνθης κατέχουν αγρούς και οικίες που απέκτησαν από μακρινούς προγόνους τους με κανόνες εθιμικού δικαίου και που διατηρούν με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά, με μισθωτήρια που αξιοποιούνται για ένταξη στο σύστημα του ΟΣΔΕ κ.α., χωρίς όμως να διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. H διαδικασία της κτηματογράφησης έφερε στην επιφάνεια, ειδικά σε αυτήν την περιοχή, το μέγεθος του προβλήματος, ότι δηλαδή η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ολόκληρους οικισμούς και περιοχές που εμφανίζονται ως δημόσιες εκτάσεις, διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και συχνά αποδίδονται σε αυτό, όπως προκύπτει από πρόσφατες εφετειακές αποφάσεις.
Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, οι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, να προβούν σε αγοραπωλησίες ή ακόμα και να επισκευάσουν ή να επεκτείνουν τις κατοικίες τους. Επίσης, αν και είναι στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές, στερούνται την δυνατότητα να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα του πρωτογενούς τομέα ώστε να γίνουν βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις τους. Ενώ, πολύ συχνά, έρχονται αντιμέτωποι με υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, η Δ.Ο.Υ. κ.α. και εμπλέκονται σε δαπανηρές δικαστικές διαμάχες καθώς τα ακίνητα τους θεωρούνται πάντα αμφισβητούμενα.
Ο Νόμος 4067/2012 (άρθρο 47) για την ειδική νομιμοποίηση αυθαίρετων πρώτων κατοικιών με μειωμένο πρόστιμο διευκόλυνε μεν όσους μουσουλμάνους της Θράκης είχαν τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή από τις διανομές που έγιναν πριν και μετά από τον πόλεμο του 1940, αλλά δεν επέλυσε το πρόβλημα εκείνων που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα των ιδιοκτησιών τους. Σήμερα, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την βελτίωση της ρύθμισης αυτής, ώστε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να αναγνωρισθούν μέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες ως κύριοι της γης που κατέχουν επί δεκαετίες, χωρίς να έχουν συνάψει συμβόλαια αλλά έχοντας καλή πίστη και εύλογη πεποίθηση ότι δεν υπήρχε επίδικο δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου. Μια τέτοια ρύθμιση θα ενισχύσει την αγροτική παραγωγή της περιοχής, θα ισχυροποιήσει την τοπική οικονομία και θα επιταχύνει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, για αυτό και ως πρωτοβουλία έχει πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Επειδή οι κάτοικοι του ορεινού όγκου Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης κατέχουν ακίνητη περιουσία την οποία, λόγω της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, αδυνατούν να αξιοποιήσουν.
Επειδή το βήμα που έγινε με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4067/2012 (άρθρο 47)για την μείωση των προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.
Επειδή μια τέτοια ρύθμιση θα έχει πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα διότι μπορεί να δώσει δυναμική στην τοπική οικονομία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Είναι στις προθέσεις τους να φέρουν νέα ρύθμιση απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους ακινήτων στην ορεινή ζώνη Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτου Δημήτρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μωραϊτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης