Η «γενοκτονία» του κεντρικού και βορείου Έβρου
Του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Διδυμοτείχου)
Κάνοντας την εισαγωγή στην εκπομπή Καστρινοί Διάλογοι με θέμα «Το μαύρο Πάσχα των Θρακών – μια Γενοκτονία δίχως αναγνώριση», αναφέρθηκα στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε), να μεταφερθεί η Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμοτείχου στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα ανέφερα τα εξής : «θα πω κάτι και ας ακουστεί τραβηγμένο, αλλά με τέτοιες ενέργειες μιλάμε για μια νέα Γενοκτονία, η οποία αφορά τον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, καθώς το να παίρνουμε σχολές από μικρές επαρχιακές πόλεις και να τις μεταφέρουμε σε μεγαλουπόλεις, όπου σαφώς και δεν έχουν ανάγκη άλλους 200 ή 300 φοιτητές, προσωπικά το θεωρώ σαν ένα είδος Γενοκτονίας, κατά των κατοίκων των μικρών επαρχιακών πόλεων και δει των ακριτικών, όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Ορεστιάδα».
Θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι δεν πέσαμε και από τα σύννεφα, καθώς η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής συζητείται εδώ και χρόνια. Το σκεπτικό (αν όχι η απόφαση) των ¨ιθυνόντων¨ εδώ και καιρό προσανατολίζεται στο να μεταφερθεί η Σχολή στην Αλεξανδρούπολη και να υπαχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κύριος λόγος που επικαλούνται για να γίνει αυτή η μεταφορά, είναι διότι στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει καλύτερο και μεγαλύτερο Νοσοκομείο, έτσι ώστε να εκπαιδεύονται αρτιότερα οι φοιτητές.
Δεν σκέφθηκαν όμως οι ¨ιθύνοντες¨, ότι με τέτοιες δηλώσεις υποβαθμίζουν στη συνείδηση του κόσμου το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, το οποίο εξυπηρετεί εδώ και δεκαετίες το μισό Νομό Έβρου, και με τον τρόπο αυτό μας κάνουν να αισθανόμαστε ως πολίτες δευτέρας διαλογής. Να θυμίσω ότι πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, δηλαδή πριν την άρση της αυτονομίας του Νοσοκομείου του Διδυμοτείχου και την υπαγωγή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο μας ήταν από τα καλύτερα της Ελλάδος και σε παροχή υγείας και εξυπηρέτησης, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Μετά την αποδέσμευσή του το 2019, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου παλεύει να σταθεί στα πόδια του, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι καταφέρνουν και πάλι να το κρατούν σε πολύ καλό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται και οι φοιτητές της Νοσηλευτικής. Αναμφίβολα όμως, αυτό που θα έπρεπε να κάνει το Κράτος, είναι να ενισχύσει με προσωπικό και εξοπλισμό το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, έτσι ώστε και καλύτερες υπηρεσίες υγείας να παρέχει στους πολίτες του Βορείου και Κεντρικού Έβρου, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση να λαμβάνουν οι φοιτητές της Σχολής…..τόσο απλό.
Να μην αναφερθώ βέβαια και στον συντελεστή εισαγωγής στις Σχολές Νοσηλευτικής, όπου του Διδυμοτείχου κατέχει τον υψηλότερο, ενώ μια στοιχειώδη κοινωνική και εθνική πολιτική επιτάσσει να έχει τον χαμηλότερο. Επίσης θεωρώ αυτονόητο, ότι οι νέες σχολές του ΔΠΘ θα πρέπει να εδράζονται εκτός Κομοτηνής, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Έλα όμως που η νέα σχολή Εργοθεραπείας θα έχει έδρα στην Κομοτηνή….. λες και η πρωτεύουσα της Θράκης με τους πάνω από 10.000 φοιτητές έχει ανάγκη άλλους 300. Εάν δηλαδή τη δημιουργούσαν π.χ. στο Σουφλί θα υπήρχε πρόβλημα ; Δεν θα ερχόταν οι καθηγητές να διδάξουν ; Έτσι και αλλιώς πολλοί καθηγητές δεν διαμένουν καν στην Κομοτηνή, αλλά πηγαινοέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν οι ¨ιθύνοντες¨ αποφάσιζαν να ιδρύσουν και να ενισχύσουν σχολές στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, θα μπορούσαν οι τρεις Δήμοι ή ακόμη και η Αντιπεριφέρεια Έβρου να μισθώνουν οχήματα, τα οποία θα τους πηγαινοφέρνουν από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ορεστιάδα ή κάτι πιο αυτονόητο να κατασκευαστεί μια σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα φτάνει μέχρι το Ορμένιο, κάνοντας την μετακίνηση από την Αλεξανδρούπολή προς τα βόρεια και αντίστροφα, γρήγορη και άνετη !!!
Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία ή τεράστιο μυαλό για να καταλάβει κάποιος τι οφέλη θα προέκυπταν αν οι τρείς πόλεις Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα διέθεταν Σχολές με ζήτηση και με χαμηλό (σε λογικό βαθμό για το επίπεδό τους) συντελεστή εισαγωγής .
Βέβαια για να μην εθελοτυφλούμε, όσον αφορά τη Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμοτείχου, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπήρξαν από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές παραλήψεις και αδράνεια στο θέμα της στέγασης της. Καθώς επίσης υπήρξαν βεβιασμένες και άστοχες ενέργειες από την παρούσα Δημοτική Αρχή, όσον αφορά την προσωρινή στέγαση της υπό ίδρυσης Σχολής Ψυχολογίας, με αποτέλεσμα να διχαστεί ο κόσμος. Δίχως να θέλω να δώσω συγχωροχάρτι σε όσους θεσμικούς της πόλης δεν έπραξαν τα δέοντα, και αν τέλος πάντων δικαιολογήσουμε αυτές τις παραλήψεις με την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού από τον Δήμο Διδυμοτείχου ή την απειρία κάποιων αιρετών, τότε θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός υποστήριξης από το Υπουργείο Παιδείας και το ΔΠΘ. Άπαντες στην Κεντρική Κυβέρνηση γνωρίζουν τις αδυναμίες και την προβληματική λειτουργία των μικρών Δήμων, οπότε για τους λόγους που περιγράψαμε ανωτέρω, θα μπορούσαν, αν ήθελαν να εξυπηρετήσουν Εθνικούς σκοπούς, να αναθέσουν σε ειδικούς τα θέματα της στέγασης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και προσκόμματα στη δημιουργία και στέγαση των οποιονδήποτε σχολών.
Δεν θέλω να γίνω μάντης αρνητικών εξελίξεων αλλά αισθάνομαι, ότι όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021-22 θα τρίβουμε τα μάτια μας. Και αν όντως παρουσιαστεί μία ραγδαία μείωση του πληθυσμού στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, τότε μαζί με άδεια χωριά θα δούμε και άδειες πόλεις. Και σε ενδεχόμενα ¨πάσης φύσεως¨ επεισόδια, που θα προκαλέσει ο προσφάτως ¨ειρηνοποιός¨ Ερντογάν, δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι κάτω των 50 ετών για να προσφέρουν τις πάσης φύσεως υπηρεσίες που προσέφεραν το 2020. Εκτός και αν βρεθεί η λύση να γεμίσουν τα άδεια σπίτια με αλλοδαπούς επενδυτές, ώστε να κόβουν ξύλα για τους ηλικιωμένους ….. κάποια στιγμή ειπώθηκε και αυτό στο ¨ναό¨ της Δημοκρατίας…..
Όπως και να χει, Βουλευτές, Αντιπεριφέρεια Έβρου και Περιφέρεια ΑΜΘ, θα πρέπει να πιέσουν, ώστε να ληφθούν οι δέουσες και αυτονόητες αποφάσεις από την Κυβέρνηση. Αν δεν γίνει αυτό, τότε πολύ φοβάμαι ότι στο άμεσο μέλλον θα καταγραφεί η όλη αρνητική κατάσταση, ως μια Γενοκτονία του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.
Αναμφισβήτητα λοιπόν ήρθε η ώρα για δυναμικές κινητοποιήσεις, θα πρέπει όλος ο κόσμος του Διδυμοτείχου να στηρίξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά την άρνηση στην μεταφορά της Σχολής Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, και αν χρειαστεί να κατεβούμε όλοι στους δρόμους.
ΥΓ : Όσον αφορά την Σχολή Ψυχολογίας αναμένουμε τις εξελίξεις…….