Έμπρακτο ενδιαφέρον από το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης για τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα
Με το θέμα που ανέδειξε το thraki Νεα και αφορά στη μη λειτουργία του φράγματος Καλύβα στα Κόμαρα, ασχολείται το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης και ο πρόεδρος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για να διαπιστωθεί γιατί δε λειτουργεί το φράγμα, στερώντας πολύτιμους υδάτινους πόρους από το βόρειο τμήμα του Έβρου, τη στιγμή μάλιστα που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εδώ και χρόνια.
Σε σχόλιό του ο κ. Παπαδάκης αναφέρει:
«Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Βόρειο Έβρο διαπιστώσαμε (μετά από επισημάνσεις τοπικών) ότι το φράγμα (δεξαμενή) στα Κόμαρα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε λόγω διαρροών που παρουσιάζει. Το έργο παραδόθηκε και πληρώθηκε αλλά δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Θα διερευνήσουμε και θα επανέρθουμε».
Τι ανάφερε το αρχικό ρεπορτάζ του thraki Νεα
Κάποιος να τους ταρακουνήσει . . .
Η επίσκεψη του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας και του προέδρου του Λάμπρου Κουμπρίδη, έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα.
Πέρα από το θέμα των τιμών με τις καλλιέργειες ηλίανθου, σιταριού και καλαμποκιού δόθηκε βάση στο θέμα της άρδευσης χιλιάδων εκτάσεων.
Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας Ορέστης Βουρνέλης επενέβει την κατάλληλη στιγμή και έθεσε στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες αγρότες. Ο κ. Βουρνέλης επισήμανε ότι η Βουλγαρία έχει την υποχρέωση μόνο μέχρι το 2024 να αφήνει συγκεκριμένες ποσότητες νερού από το φράγμα του Ιβαϊλογκραντ, καθώς το χρονικό όριο ορίζεται από μεταπολεμική συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας ως πολεμική αποζημίωση της Βουλγαρίας. Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ ζήτησε από τον υπουργό να δει το θέμα, καθώς αφορά όχι μόνο την άρδευση εκτάσεων αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.
Ο Γιώργος Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος τόνισε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά και το υπουργείο υποδομών.
Στην όλη συζήτηση αξίζει και πρέπει να αναφερθεί ότι ήταν μπροστά και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος.
Για να γίνει πιο αντιληπτό το ζήτημα για όσους δεν γνωρίζουν, ο Άρδας είναι παραπόταμος του Έβρου. Στην περιοχή του Ορτακϊου (πρώην ελληνικό χωριό που πέρασε στη Βουλγαρία με τη χάραξη των συνόρων), υπάρχει ένα από τα τρία μεγάλα φράγματα του Άρδα. Το φράγμα χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι ποσότητες που απελευθερώνονται από αυτό φτάνουν στο ελληνικό τμήμα του ποταμού και στη συνέχεια καταλήγουν στον Έβρο.
Η Ελλάδα, για να καλύψει ανάγκες άρδευσης, δημιούργησε ένα μικρό φράγμα στην περιοχή του Θεραπειού – Κυπρίνου. Επειδή όμως το πότισμα των χωραφιών γίνεται καλοκαίρι, είναι προφανές ότι για να φτάσει νερό στο ελληνικό φράγμα, πρέπει να απελευθερωθεί από το βουλγαρικό.
Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει στην κατασκευή νέου φράγματος
Η Ελλάδα, τη δεκαετία του 2010 ολοκλήρωσε την κατασκευή του φράγματος Καλύβα στην περιοχή των Κομάρων. Στόχος ήταν το φράγμα να γεμίζει με τοπικά νερά, αλλά και από τα νερά του Άρδα το χειμώνα, ώστε το καλοκαίρι να έχει πληρότητα και να καλύπτει ανάγκες άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων. Κι ενώ το φράγμα έγινε, γέμισε και άδειασε. . .
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τον Φεβρουάριο του 2012 ο τότε περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Παπαθανάκης σε ανακοίνωσή του για το φράγμα Καλύβα τόνιζε: «Υπάρχει όμως πρωτίστως μείζον θέμα στην όλη διαδικασία εκτέλεσης του φράγματος της Καλύβας ως δημόσιου έργου με ευθύνες, στο μέτρο που τους αναλογούν, προς όλους τους εμπλεκόμενους (δημόσιο, ιδιωτικός τομέας) και κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις. Αν, δηλαδή, ήταν το έργο προβληματικό κατά την εκτέλεσή του κι αν, όταν αυτό διαπιστώθηκε, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες από κείμενη για την εκτέλεση των δημόσιων έργων νομοθεσία διαδικασίες».
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ανακοίνωση.
Το φράγμα Καλύβα δεν γεμίζει πλέον με νερό, ενώ ο διευθυντής του ΓΟΕΒ κτύπησε καμπάνα – όχι καμπανάκι – για τις ποσότητες νερού που αφήνονται από τη Βουλγαρία.
Για το φράγμα Καλύβα μπορεί να δημιουργηθεί μία σειρά ερωτημάτων, με μία απλή δημοσιογραφική επιπλέον έρευνα.
Θεωρούμε όμως ότι η περιφέρεια, ο δήμος Ορεστιάδας και οι βουλευτές του Έβρου, θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να αναζητούν λύση κι όχι απαντήσεις.
Το θέμα το παρακολουθούμε, καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί ο ευπατρίδης πολιτικός ή έστω . . .αυτοδιοικητικός ο οποίος δε θα παραδώσει τα όπλα και θα προχωρήσει την υπόθεση μέχρι τέλους.
Ο χάρτης από τη google αποτυπώνει τα τρία φράγματα, ενώ η φωτογραφία τη μη πληρότητα του φράγματος Καλύβα.
Αλήθεια γιατί κατασκευάστηκε το φράγμα αφού δεν γεμίζει;