Συνάντηση Κελέτση με τον υφυπουργό περιβάλλοντος, για δασικούς χάρτες – ΕΠΜ περιοχών Natura 2000
Συνάντηση και συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, είχε χθες ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, ο βουλευτής έθεσε τρία ανοιχτά ζητήματα:
• Νέοι δασικοί χάρτες και παρενέργειες που δημιουργούνται.
• Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura 2000 και τις επιπτώσεις τους στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
• Διατήρηση ειδικού επιδόματος των δασικών υπαλλήλων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ο βουλευτής έθεσε στον Υφυπουργό τα μεγάλα προβλήματα που φαίνεται να προκαλούνται σε πολλές περιοχές του Νομού, και ιδίως του Βορείου Έβρου και τη Σαμοθράκη, όπου πολλοί αγροί εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Συζητήθηκαν προτάσεις και λύσεις που μπορούν να δοθούν και υπήρξε διαβεβαίωση του Υφυπουργού για νομοθετική επίλυση του θέματος πολύ σύντομα.
Όσον αφορά τις ΕΠΜ ο Σταύρος Κελέτσης αναφέρθηκε στις ανησυχίες των κατοίκων και στα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Σουφλί, τα παράλια του νομού και το Δέλτα του Έβρου. Ο βουλευτής τόνισε ότι ο σεβασμός και η προστασία του Περιβάλλοντος δεν αντίκειται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες που ασκούνται με κανόνες και έλεγχο, ούτε μπορεί η σύνταξη των μελετών να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πλαίσιο δε που θα διαμορφωθεί με την υιοθέτηση των μελετών δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εμπόδιο στην άσκηση οικονομικών ή άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο κ. Αμυράς διαβεβαίωσε ότι οι φορείς που είχαν αναλάβει -ήδη πριν το 2019- τη σύνταξη των μελετών θα ακούσουν και θα αποτυπώσουν τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Η εφαρμογή των μελετών θα λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα καταργείται η ανθρώπινη δραστηριότητα αφού θα υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με τις ζώνες που θα διαμορφωθούν.
Τέλος ο βουλευτής Έβρου έθεσε στον Υφυπουργό το ζήτημα της μη κατάργησης καταβολής στους δασικούς υπαλλήλους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – όπως προτάθηκε από επιτροπή που είχε σχηματιστεί από την εποχή των Μνημονίων – δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτοί πρόκειται να ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την καταβολή του επιδόματος. Ο Υφυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι το θέμα εξετάζεται από τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.