Παράταση στη διαβούλευση που ενδιαφέρει άμεσα το Σουφλί
Επιστολές στον υπουργό περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά με αίτημα να δοθεί άμεσα παράταση στη διαβούλευση σχετικά με τις Ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές “Natura 2000”, απέστειλαν ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου μαζί του επικοινώνησε ο υφυπουργός περιβάλλοντος και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα της δημοτικής αρχής και θα ανακοινώσει την παράταση της διαβούλευσης σχετικά με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές “Natura 2000”, για διάστημα δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών.
Ο κ. Καλαλίκος αναφέρει ότι η παράταση της διαβούλευσης κρίνεται αναγκαία, διότι η ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς της περιοχής πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή, ήταν ελλιπέστατη και δε δύναται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κατατεθούν στοιχειοθετημένες απόψεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Όταν πρόκειται για τέτοιους κρίσιμους σχεδιασμούς που καθορίζουν το μέλλον της περιοχής για δεκαετίες, επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες, καθώς είναι αδιανόητο μελετητικές εταιρίες που εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να αποφασίζουν για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής.
Για το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας για το Σουφλί.
Λύση από το 2006 ζητούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επενδύσουν στο ακριτικό Σουφλί, αλλά λύση δεν έχει δοθεί από κανέναν, από καμία κυβέρνηση. Είμαστε πλέον 16 χρόνια μετά από την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία στην ουσία απαγορεύει κάθε δραστηριότητα οικοδομική ή επιχειρηματική έξω από τον αστικό ιστό του Σουφλίου. Αυτό με ακόμη πιο απλά λόγια σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται δεν μπορούν να αναπτυχθούν κτηριακά. Μία επιχείρηση για παράδειγμα που παράγει δεν μπορεί να δημιουργήσει αποθήκη μέσα στο οικόπεδό της.
Πολλές φορές με το μεγάλο πρόβλημα έχει ασχοληθεί και η ένωση επαγγελματιών Σουφλίου, αλλά και ο δήμος Σουφλίου. Μάλιστα το 2020 το δημοτικό συμβούλιο Σουφλίου έκανε αποδεκτή την πρόταση να περιοριστεί η ζώνη του Δάσους Δαδιάς στην περιοχή γύρω από το Σουφλί με την αριθμό 96/29-9-2020 απόφαση του.
Δυστυχώς όμως όσες ενέργειες κι αν ακολούθησαν δεν είχαν αποτέλεσμα.
Τώρα είναι σε διαβούλευση η μελέτη για των ορισμών των νέων ζωνών του δάσους Δαδιάς με το αίτημα που καταθέτει με τον πλέον επίσημο τρόπο και το επιμελητήριο Έβρου να είναι να επιτρέπεται σε ακτίκα τριών χιλιομέτρων πάνω από την εθνική οδό η οικοδομική δραστηριότητα, ώστε επιτέλους οι επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτυχθούν. Αν επιτραπεί αυτή η δραστηριότητα – ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΦΛΙ ΕΒΡΟΥ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – θα είναι εφικτό να ανοίξουν και νέες επιχειρήσεις.
Το θέμα περιγράφει αναλυτικά το επιμελητήριο Έβρου σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Αλεξανδρούπολη, 19η Ιανουαρίου 2022
ΠΡΟΣ
Κον Κώστα Σκρέκα
Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Αθήνα
Θέμα: «Προτάσεις για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ’ αριθμόν 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006) για το Εθνικό Πάρκο της περιοχής Σουφλίου»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, με την με αριθμό 35633 – ΦΕΚ Δ 911 13.10.2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίστηκε το δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης – Σουφλίου» και καθορίστηκαν οι χρήσεις και οι όροι και περιορισμοί δόμησης.
Έκτοτε, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης που προέβλεψε η ως άνω ΚΥΑ δημιούργησε εμπόδια στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, λόγω της μορφολογικής ιδιαιτερότητας της περιοχής.
Ειδικότερα, στην πλευρά που βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό και στην οποία επιτρέπεται κάθε δράση και ενέργεια από την εν λόγω ΚΥΑ, δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη επιχειρήσεων μιας και είναι γεωργική και αποτελείται κυρίως από αγρούς. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια περιοχή που κατά τους χειμερινούς μήνες πλημμυρίζει συχνά από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Έβρου, ενώ έχει υλοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια αναδασμός και εκπονήθηκαν έργα διαχείρισης των υδάτων για την μείωση του κόστους παραγωγής από το υπουργείο γεωργίας.
Στην άλλη πλευρά της εθνικής οδού, η οποία χαρακτηρίζεται από την ΚΥΑ ως ζώνη Β2 υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια οι εναπομείνασες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων. Σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις που ισχύουν στην προαναφερθείσα περιοχή οι εν λόγω επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά εμπόδια ως προς την ανάπτυξή και την εξέλιξή τους και συνεπώς ως προς την βιωσιμότητα τους.
Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν δεν τροποποιηθούν τα σημεία που αφορούν τα επιτρεπόμενα όρια δόμησης (να είναι απελευθερωμένα) και τα επιτρεπόμενα επαγγέλματα θα είναι αδύνατη η ίδρυση νέων επιχειρήσεων καθώς και η συμμετοχή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Ήδη από το 2006 και έπειτα που τέθηκε σε εφαρμογή η παραπάνω διάταξη δεν πραγματοποιήθηκε καμία κτιριακή επένδυση στην συγκεκριμένη περιοχή.
Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και κατόπιν συζητήσεων με τους επιχειρηματίες της περιοχής προτείνουμε την τροποποίησης της εν λόγω ΚΥΣ ως προς τα εξής σημεία:
-Την αλλαγή στα όρια της ζώνης Β2 κατά 3 χιλιόμετρα πιο μέσα από την εθνική οδό και τον περί αστικό ιστό της πόλης του Σουφλίου ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο η επιχειρηματικότητα όσο και κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα αλλά και να μπορέσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία και την ανάπτυξη τους.
Αναλυτικά οι αλλαγές που επιτακτικά ζητάμε να γίνουν είναι οι εξής:
1.2.2 Παράγραφος θ
Αλλαγή του ορίου κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων από 8 σε 4 στρέμματα (όπως εφαρμόζεται στις υπόλοιπες περιοχές )
2.2 Παράγραφος ιγ
Αλλαγή στο όριο δόμησης που αφορά τα κτίρια παντός τύπου & κάθε χρήσης αλλά και για τις γεωργικές αποθήκες. Συγκεκριμένα στο πεδίο 2.2 στην παράγραφο ΙΖ να αλλάξει το επιτρεπτό όριο δόμησης με μέγιστο ύψος τα 10 μέτρα και να διαγραφεί η υποχρέωση κεραμοσκεπής με συμβατικά μεν υλικά αλλά που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και να συνάδουν με αυτό .
3.Να επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυτοπαραγωγή από επιχειρήσεις με σκοπό της μείωσης του ενεργειακού τους κόστους
4. 2.2 Παράγραφος ιζ
Αλλαγή στο επιτρεπτό όριο δόμησης που αφορά την κατασκευή κτιρίων μεταποιητικών μονάδων ( χαμηλής όχλησης ) από 4 μέτρα σε 10 μέτρα με απαλοιφή της υποχρεωτικότητας κατασκευής κεραμοσκεπής με συμβατικά υλικά που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και να συνάδουν με αυτό.
Κύριε Υπουργέ,
Στην ήδη ταλαιπωρημένη και ευαίσθητη εθνικά περιοχή μας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η αλλαγή των σημείων που σας αναφέραμε με σκοπό την συγκράτηση του πληθυσμού που έχει απομείνει και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν -παρά τις αντιξοότητες- να δραστηριοποιούνται στην ακριτική αυτή περιοχή.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ