Η οικολογική εταιρεία Έβρου για τα αιολικά πάρκα
Σε ανακοίνωσή της με τίτλο η «πράσινη» ανάπτυξη στον Έβρο, η οικολογική εταιρεία Έβρου αναφέρει:
Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας υποστηρίχτηκε από το οικολογικό κίνημα της χώρας μας έναντι της χρήσης των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης κλπ). Η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου εξ αρχής αντιμετώπιζε θετικά τα αιολική πάρκα εφόσον βέβαια συνεξετάζονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές όλες οι παράμετροι του έργου που προτείνει η εταιρεία -επενδυτής.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αντιμετωπίζαμε θετικά επενδύσεις φαραωνικές ή βλαπτικές για τις τοπικές οικονομίες ή αντιπεριβαλλοντικές. Στην προηγούμενη δεκαετία η οργάνωση μας συμμετείχε στον αγώνα των κατοίκων δύο περιοχών του Έβρου (στη Σαμοθράκη και στον Πετρόλοφο- Σιδηροχώρι) για να αποτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων γιατί ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν αρνητικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποδείχθηκαν αποτελεσματικές καθότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έλαβαν οριστικές άδειες για τα έργα που προγραμμάτισαν. Στα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικές αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών για τα αιολικά πάρκα. Αυτές οι αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στα παρακάτω πρωτόγνωρα και αντιδεοντολογικά που εφαρμόζονται για την οριστική άδεια των αιολικών πάρκων.
1)Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες) σε όλη την επικράτεια με εξαίρεση περιορισμένες περιπτώσεις (στις «κατηγορίες ζωνών αποκλεισμού»).
2)Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού δεν προβαίνουν οι αρμόδιοι σε καμιά εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας (τρίτη αρχή βιώσιμης ανάπτυξης Ν 2077/1992) τόσο για τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας όσο και για τις περιοχές αιολικής καταλληλότητας.
3)Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάσσονται παρακάμπτουν- αποσιωπούν την νομική προστασία του τοπίου (Ν. 3827/2010).
4)Στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» οι επιχειρήσεις παραβλέπουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταστρέφουν νησιά, ξεκοιλιάζουν βουνά, δημιουργούν βιομηχανικά πάρκα ενέργειας. Όταν διαμαρτύρονται και αντιδρούν οι πολίτες επεμβαίνουν τα ΜΑΤ με άγρια καταστολή (ενίοτε).Οι πολίτες αντιδρούν για λόγους χωροθέτησης για την παράκαμψη της νομοθεσίας, για περιβαλλοντικούς οικονομικούς και αισθητικούς λόγους, για την προστασία του φυσικού τοπίου και των σπάνιων προστατευόμενων αρπακτικών.
Συνέπεια των παραπάνω όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) δεν θα βρει βουνοκορυφή που δεν έχει παραχωρηθεί και δεσμευτεί για αιολικό πάρκο (ανεμογεννήτριες) ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου.
Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία European Wind Farms Greece Aps (του δανέζικου ομίλου European Energy A/S) αιτείται με 19 βεβαιώσεις παραγωγού να εγκαταστήσει στον Έβρο 19 νέα αιολικά πάρκα για συνολική παραγωγή 652,65 MW ( 14 στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και 5 στον Δήμο Σουφλίου). Ένα από αυτά χωροθετείται στα αβαθή του κόλπου Αλεξανδρούπολης μέχρι τις εκβολές του Έβρου, και ένα άλλο στη θαλάσσια περιοχή της Χιλής (στο ύψος του Νοσοκομείου).Αυτά τα 19 αιολικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη 8 υπάρχοντα. Επισημαίνουμε ότι σε ορισμένες θέσεις θα εγκατασταθούν θηριώδεις ανεμογεννήτριες με διάμετρο φτερωτής 117 μέτρων. Με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα επιβαρύνεται η οπτική εικόνα στην παραθαλάσσια ζώνη, προκαλείται οπτική ρύπανση στη ζώνη αυτή και τελικά αυτά αν εγκατασταθούν θα βλάψουν τον θερινό τουρισμό της περιοχής αυτής. Πέραν αυτών το αιολικό πάρκο στα αβαθή του κόλπου της Αλεξανδρούπολης εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου, θα επηρεάσει αρνητικά την αλιευτική οικονομία της περιοχής επειδή ο κόλπος αυτός είναι ο πιο σημαντικός φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός στο βόρειο μέρος της ανατολικής μεσογείου. Με τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα στην ορεινή περιοχή περιορίζονται ασφυκτικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες έξω από τα αστικά κέντρα καθότι παραχωρούνται παραδοσιακοί βοσκότοποι και μελισσότοποι. Αυτά τα 19 υπό εγκατάσταση αιολικά πάρκα μαζί με τα ήδη υπάρχοντα 8 θα επηρεάσουν ιδιαίτερα δυσμενώς την πλούσια ορνιθοπανίδα ιδιαίτερα των αρπακτικών που ίπτανται σε όλο τον ορεινό όγκο του Έβρου.
Δεν παραλείπουμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας δεσμεύθηκε να παράγει έως το 2030 ενέργεια 7,05 GW από τα αιολικά πάρκα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η παραγωγή έφθασε στα 4,374 GW. Απομένει λοιπόν η παραγωγή των υπόλοιπων 2,726 GW.Όμως μέχρι τώρα η συνολική παραγωγή που αδειοδοτήθηκε οριστικά ανέρχεται σε 8, 83 GW. Επομένως έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στην δέσμευση μας. Όμως τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν προς έγκριση και βρίσκονται στον χάρτη της ΡΑΕ ανέρχονται σε 1838 αιτήσεις και συνολικό υπό παραγωγή δυναμικό 35,36 GW (στοιχεία Μαρτίου 2020)
Με βάση όλα αυτά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν αυτά τα νέα αιολικά πάρκα στον Έβρο. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γεμίσει όλη η Ελλάδα με ανεμογεννήτριες. Θεωρούμε ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν πρέπει να επιδοτήσει τις νέες ανεμογεννήτριες που δεν μας χρειάζονται (κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον 30% της εμφανιζόμενης δαπάνης).Όσον αφορά τέλος, την τύχη της επένδυσης της δανέζικης εταιρείας στο Έβρο, θεωρούμε ότι για ένα τόσο μεγάλο έργο που δεν εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες του Έβρου και της χώρας, θα πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία ώστε να διαμορφώσει άποψη, που οφείλει να ενστερνιστεί η Δημοτική και η Περιφερειακή αρχή.
Για το ΔΣ της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου
Ο πρόεδρος Ο γ. γραμματέας
Γιώργος Δεμερίδης Χρήστος Μπετσίδης