Προετοιμασία

15 λεπτά

Μαγείρεμα

45 λεπτά

Σύνολο

60 λεπτά

Μερίδες

24 μερίδες

Πρόκειται για ένα πλούσιο και ζουμερό κέικ σοκολάτας που έχει απολαυστική γεύση, αλλά συνάδει με τους διατροφικούς περιορισμούς της περιόδου της Σαρακοστής. Είναι από αυτά τα νηστίσιμα γλυκά για τα οποία πραγματικά δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας.

Συστατικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα

  • 6 κουταλιές της σούπας κακάο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (κρυσταλλική)

  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι

  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

  • 3/4 φλιτζανιού φυτικό λάδι

  • 2 φλιτζάνια νερό (κρύο)

Προαιρετικά: 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί (ψιλοκομμένοι)

Για το πασπάλισμα: ζάχαρη (ζαχαροπλαστικής)

Βήματα για την παρασκευή

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ ανάμειξης και ανακατέψτε με ένα μίξερ.

  1. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας, το φυτικό λάδι και το νερό. Ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ενωθούν τα υγρά συστατικά.

  1. Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά συστατικά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Ανακατέψτε μέσα τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιείτε.

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.

  1. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί 23 x 33 ή ψεκάστε με σπρέι μαγειρικής για να μην κολλήσει. Ρίξτε το μείγμα και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα.

  1. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

  1. Όταν το κέικ κρυώσει, σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και απολαύστε.

Παραλλαγή συνταγής

Ποιος είπε ότι και τα cupcakes δεν μπορούν να γίνουν νηστίσιμα γλυκά;

Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή cupcakes. Θα προκύψουν περίπου 24 κανονικά cupcakes ή 48 μίνι cupcakes. Για τα cupcakes, μειώστε το χρόνο ψησίματος στα 20 λεπτά.

Προκειμένου να πετύχουν τα cupcakes, φροντίστε να γεμίσετε καλά τη φόρμα τους, πριν τη βάλετε στο φούρνο. Πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε, αλλά ούτε και να βάλετε λιγότερο μείγμα (ανάλογα πάντα και με τη συνταγή σας), καθώς μπορεί με το ψήσιμο να ξεχειλίσουν ή να φουσκώσουν στην αρχή και να πέσουν στη συνέχεια.

Χρησιμοποιείστε και όμορφα στοιχεία για να τα διακοσμήσετε και είστε έτοιμοι!

Παρά το γεγονός ότι νηστεύετε δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τα γλυκά από τη διατροφή σας, για τη συγκεκριμένη περίοδο. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, αλλά για αρχή δοκιμάστε αυτήν τη συνταγή και απολαύστε το γλυκό σας!