Με απαντήσεις ώριμου πολιτικού, ο δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου Σίμος Τσιλίκας, αναφέρεται σε δύο χρόνια της δημοτικής αρχής Διδυμοτείχου. Ο δημοτικός σύμβουλος, απαντάει σε ερωτήσεις του thraki Νεα για τα χρόνια και νέα προβλήματα του δήμου, τα οποία δεν λύνονται. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων,  την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τους πρώην δημάρχους, ο κ. Τσιλίκας σχολιάζει καυστικά τις εξελίξεις στο Διδυμότειχο.  Πρέπει να τονιστεί ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν από τις πρόσφατες μεγάλες διακοπές νερού στον δήμο Διδυμότειχου.

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τον Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, είδατε κάποια ουσιαστική αλλαγή στο δήμο;
Δύο χρόνια διοίκησης «Από την αρχή» , Δυο χρόνια Αυτοθαυμασμού, δύο χρόνια στασιμότητας για την περιοχή του Διδυμοτειχου. Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Διδυμοτείχου ¨Από την Αρχή¨ βρισκόμαστε ακόμη σε εκείνο το σημείο. Δυστυχώς η καινούργια Δημοτική αρχή εμφανίστηκε ως ¨Νέα¨ όμως αποδεικνύεται άτολμη, συντηρητική και με τρομερές αδυναμίες συντονισμού. Δεν έχουμε κανένα δείγμα ότι αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας με την απαραίτητη και απαιτούμενη σοβαρότητα που θα έπρεπε. Το Διδυμότειχο δεν είναι πιο καθαρό, δεν έχει βρει λύσεις στη διαχείριση του νερού , λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων , στην αποκατάσταση και συντήρηση της αγροτικής και αστικής οδοποιίας, στη διαχείριση του πρασίνου . Προβλήματα ετών, τα οποία δεν βρίσκουν λύση στον χρόνο. Το κυριότερο όμως, καμία διάθεση επικοινωνίας κ συνεργασίας ακολουθώντας μια παλαιά κ συντηρητική τακτική. Είμαι βέβαιος ότι μόλις τελειώσει η θητεία της Δημοτικής Αρχής, κανένας δε θα πει ότι ο Δήμος μας βελτιώθηκε σε κάποιο τομέα κανείς δε θα πει ότι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας λύθηκε η έστω ελαττώθηκε.
Γίνεται φανερό σε όλους ότι δεν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός, κάποιο σχέδιο ανάπτυξης , κάποια ολοκληρωμένη πρόταση. Οι περισσότερες ενέργειες γίνονται αποσπασματικά και πυροσβεστικά.
Η διοίκηση του δήμου δεν ασκείται με δελτία τύπου, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες, αυτοθαυμασμό και επικοινωνία κενού περιεχομένου, αλλά με διάλογο, διαβούλευση, σχέδιο και δουλειά. Λέξεις άγνωστες για τη Δημοτική αρχή του Κ.Χατζηγιάννογλου.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τα πανεπιστημιακά τμήματα στο Διδυμότειχο δεν είναι καλές. Θεωρείτε πραγματικά ότι η Ψυχολογία δεν θα λειτουργήσει φέτος επειδή δεν βρέθηκε κτήριο ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την περιοχή του Διδυμοτείχου μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν έντονα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μάθαμε (μέσω των επιστολών μεταξύ Δήμου και ΔΠΘ και όχι μέσω επίσημης ενημέρωσης μέσω του Δήμου) ότι τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά που μετέφερε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ.Δήμαρχος σε διάφορα τοπικά ΜΜΕ και σε κοινωνικά δίκτυα. Έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τότε που το ΔΠΘ είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο παιδείας για την απόφαση να λειτουργήσει σχολή Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το πανεπιστήμιο ήταν αυτό που πήρε την πρωτοβουλία για τις συναντήσεις με τον Δήμο και την Περιφέρεια . Η θέση της συγκλήτου (μετά και την επίσκεψη του ΔΠΘ στο Διδυμοτειχο) ήταν ξεκάθαρη κι αυτό που έπρεπε να κάνει ο Δήμος ήταν να μιλήσει και να συνεννοηθεί με το ΔΠΘ . Μας χάριζαν μία σχολή κι εμείς δεν πήραμε ποτέ την απόφαση να τη δεχτούμε. Το ΔΠΘ ήταν έτοιμο να λειτουργήσει και από φέτος την Σχολή Ψυχολογίας, Υπήρχαν οι Καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό όμως έγιναν όλα αυτά τα απίθανα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής (με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Δήμου και ΔΠΘ, με την επιμονή για τη μεταφορά του 3ου δημοτικού σχολείου και στις Αποθήκες της ΕΑΣ) χάθηκε πολύτιμος χρόνος και έτσι ο υπουργός ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Κανείς δεν είναι αρνητικός και αντίθετος στη δημιουργία νέων τμημάτων στην περιοχή μας, αντιθέτως είναι ένας παράγοντας πρωτίστως κοινωνικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση ο εγωισμός και η αδιαλλαξία της Δημοτικής Αρχής έφεραν την κατάσταση σε ένα τέλμα. Ας καταλάβει επιτέλους η Δημοτική Αρχή ότι βρίσκονται στο τιμόνι της Διοίκησης αυτοί και να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα της αντιπολίτευσης.
Αυτό που παρατηρούμε όλο το τελευταίο διάστημα είναι να μεταφέρεται και να συντηρείται στην κοινωνία η αγωνία για το υπό ίδρυση τμήμα της Σχολής ψυχολογίας και να έχουμε ξεχάσει ότι στην πόλη μας λειτουργεί εδώ και χρόνια η Σχολή της Νοσηλευτικής (με τα όποια προβλήματα) η οποία μάλιστα κινδυνεύει με μεταφορά. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε στην παραμονή της σχολής στο Διδυμότειχο , πρωτίστως να ζητηθεί από τον υπουργό να επανεξεταστεί η απόφαση μεταφοράς της σχολής στην Αλεξανδρούπολη και να βρεθεί τόσο το ανθρώπινο προσωπικό όσο και τα μέσα, προκειμένου να παραμείνει η λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο και να λειτουργεί στο Διδυμότειχο.
Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την επόμενη χρονιά, βλέπουμε ότι ο νόμος της Κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέρνει τεράστιες αλλαγές. Ο νόμος Κεραμέως περιπλέκει τα πράγματα. Είναι φανερό ότι ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισακτέων, η πριμοδότηση της ιδιωτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Έχει κλείσει ο κύκλος για τους δημάρχους Τοκαμάνη και Πατσουρίδη; Θέλουν να διεκδικήσουν ξανά το δήμο. Υπάρχει χώρος;
Δεν μπορώ να πω εγώ εάν έχει κλείσει ο κύκλος των κ.Τοκαμάνη, κ.Πατσιουρίδη και κ.Χατζηγιάννογλου. Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι κάτοικοι της πόλης του Διδυμοτείχου και των Χωριών. Σημασία έχει ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου , όποιος κι αν είναι αυτός, να εμπνέει εμπιστοσύνη, να ασχολείται αποτελεσματικά με τα προβλήματα της πόλης, να έχει την ικανότητα να δεί μπροστά ,να προβλέπει καταστάσεις, να έχει την ικανότητα να συνθέτει προτάσεις, οι οποίες θα είναι παραγωγικές, να προάγει το Δήμο μας και να ικανοποιεί την πλειοψηφία αυτών με τους οποίους οφείλει να συνεργάζεται. Χρειάζεται ένας νέος τρόπος λειτουργίας, μακριά από παλαιοκομματικές τακτικές.

Υπάρχει κάποια πρόταση που καταθέσατε, πιστεύετε σ’ αυτή και ο δήμος αδιαφορεί ως προς την υλοποίησή της;
Όλο αυτό το διάστημα της παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο στόχος μου είναι να έχω μία συνέπεια, μία θέση με άποψη και να παρεμβαίνω σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου. Έχω τοποθετηθεί, έχω καταθέσει ερωτήματα και προβληματισμούς όπως και προτάσεις. Να σας ενημερώσω ότι μέχρι και σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση σε όποιο ερώτημα έχω καταθέσει εγγράφως προς την πλευρά του Δημάρχου.
Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σταθώ στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Διδυμοτείχου , μια περιοχή αγροτική με μεγάλο όγκο οργανικών αποβλήτων.
Για να δοθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το έντονο πρόβλημα που παρατηρείται θα πρέπει ο Δήμος να δημιουργήσει ένα σύστημα διαχείρισης αποβλήτων σε συνεργασία με τους πολίτες. Ένα σύστημα για το οποίο θα έχει γνώση ο πολίτης. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να ενημερωθούν και να γνωρίζουν που θα μπορούν να εναποθέτουν το κάθε τι περιττό . Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρας στους πολίτες , ιδιαίτερα της νεότερης ηλικίας, σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων , αλλά και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της άναρχης εναπόθεσης των απορριμμάτων για το περιβάλλον και για τον ίδιο μας τον εαυτό, αφού ό,τι πετιέται σε τέτοιες περιοχές, επιστρέφει πίσω σε εμάς.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αυξάνονται οι παράνομες χωματερές καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί και τα υλικά που πετάμε. Προφανώς και είναι δύσκολο για τον κάθε δήμο να ανταπεξέλθει στο 100% αφού υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε μέσα περισυλλογής και μεταφοράς.
Το να κυνηγάμε τους πολίτες είναι αδύνατον. Αυτό που απαιτείται είναι ενημέρωση, η οποία δεν υπάρχει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής προς τους πολίτες, μέτρα πρόληψης , συνεργασία Δήμου – Πολιτών (επιτέλους) και επιμονή για την αλλαγή νοοτροπίας.

Να θεωρήσουμε ότι θα είστε ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ή έχουμε ακόμη χρόνο για να λάβετε την τελική σας απόφαση;
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για υποψηφιότητες, το οτιδήποτε θα έρθει μετά από ώριμη σκέψη και μετά από συζήτηση με την οικογένειά μου. Θεωρώ όμως πως είναι υποχρέωση των πολιτών να ασχολούνται με τα κοινά. Πάντα με ενδιέφερε η τοπική αυτοδιοίκηση, προσωπικός μου στόχος και σκοπός είναι να συνεισφέρω στην τοπική κοινωνία από οποιαδήποτε θέση. Μέχρι σήμερα έχω την τιμή να έχω υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του προέδρου της τοπικής Κοινότητας Ελληνοχωρίου και τώρα από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Διδυμοτείχου, έτσι λοιπόν συνεχίζω να το κάνω με συνέπεια και προσήλωση στην προσπάθεια μου να βελτιωθούν καταστάσεις και να δοθούν λύσεις σε βασικά προβλήματα ετών αλλά και στην απλή καθημερινότητα.