Για αδιαφορία κατηγορεί τη δημοτική αρχή, σχετικά με την κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρει σχετικά:
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε σήμερα τη Νέα Μηχανιώνα στον Δήμο Θερμαϊκού, όπου και ανακοίνωσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ) και του Δήμου Θερμαϊκού για την εκπόνηση της μελέτης και την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων για την κατασκευή μαρίνας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, θεώρησα ότι θα ήταν αδικία αυτός ο υπέροχος Δήμος, ο Δήμος Θερμαϊκού να μείνει πίσω και να μην απολαύσει ένα σημαντικό έργο που θα αλλάξει τελείως το παραλιακό μέτωπο εδώ και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου.
Άλλωστε, είναι ένα όραμα το οποίο ο κύριος Δήμαρχος μου το είχε εξηγήσει και εδώ και στο γραφείο μου στην Αθήνα και με είχε ενθουσιάσει με το ζήλο με τον οποίο το υποστήριζε μαζί και φυσικά τον κύριο Καράογλου, ακόμα και από το προηγούμενο αξίωμα του ως Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.
Η ΜΟΔ θα αναλάβει πλήρως την κατάρτιση των μελετών και των τεχνικών δελτίων για τη μελέτη, έτσι ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στο διαγωνισμό με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και να προχωρήσουμε αυτό το έργο ώστε να γίνει πραγματικότητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:
Για τη χρηματοδότηση της μελέτης:
«Έχουμε εξασφαλίσει ένα ποσό που είναι ως 2 εκατομμύρια. Θα χρησιμοποιήσουμε εδώ αυτό που χρειάζεται».
-Για τη χρηματοδότηση του έργου από αναπτυξιακά προγράμματα:
«Πρώτα από όλα, όπως ξέρετε, σε ένα έργο το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μελέτη για να ξέρουμε για πόσα λεφτά μιλάμε. Αυτή τη διαδικασία ξεκινάμε από σήμερα. Την Δευτέρα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΟΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εκπόνηση αυτής της μελέτης. Όταν σε λίγο καιρό θα την έχουμε στα χέρια μας και θα ξέρουμε γιατί ποσό πρόκειται, θα το εντάξουμε είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Περιφέρειας, είτε στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο σχεδιάζουμε και από το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να υλοποιείται.

Το παράδειγμα της Ν.Μηχανιώνας με το όραμα του δημάρχου της και τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, οφείλει να παραδειγματίσει αλλά και να προβληματίσει την δική μας δημοτική αρχή, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να αδιαφορεί παντελώς για την αντίστοιχη Μαρίνα Τουριστικών Σκαφών στην Αλεξανδρούπολη, την στιγμή μάλιστα που η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και σε ότι αφορά το τμήμα της δυτικής χερσαίας ζώνης.
Θυμίζουμε πως η συζήτηση για μαρίνα τουριστικών σκαφών στην Αλεξανδρούπολη είναι μια παλιά ιστορία με τελευταία αναφορά στις 23/3/2012 από το Υπουργείο Πολιτισμού για κατασκευή μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη δυναμικότητας 400 θέσεων ελλιμενισμού ως ανταποδοτικό όφελος του «Καζίνο Ξάνθης» προς την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της υπ´ αριθ. 600/03-04-1995 Απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (ΦΕΚ 269 Β /10-4-1995).
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα είναι πως σε μια τέτοια σύγχρονη εγκατάσταση θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι απαιτούμενες από τον νόμο (παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.2160/1993) χερσαίες εγκαταστάσεις, περιλαμβάνουν χώρους ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, μίνι εμπορικά καταστήματα και βασικούς χώρους εστίασης και αναψυχής.
Γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να αποκλειστεί εξαρχής πλέον η περιοχή της «Απολλωνιάδος» παρόλο που στο σημείο αυτό ορίζει την χωροθέτησή της το (ΓΠΣ) Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο της Αλεξανδρούπολης.
Η δημοτική αρχή οφείλει να φέρει το θέμα αυτό άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο και να συνεργαστεί με την διοίκηση του Ο.Λ.Α. με σκοπό όλοι από κοινού να διερευνήσουμε αλλά και να συναποφασίσουμε αν η περιοχή κάτω από τον Φάρο (δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα) μπορεί τελικώς να αποτελέσει την κατάλληλη τοποθεσία για μια τέτοια εγκατάσταση.
Παράλληλα με την χωροθέτηση της Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών θα πρέπει στον ίδιο σχεδιασμό να εξεταστεί και η ενδεχόμενη κλιμακωτή επέκταση της πλατείας του Φάρου με σκοπό την δημιουργία πολυώροφου κλειστού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (στην θέση του σημερινού υπαίθριου parking), όλα αυτά εναρμονισμένα σε μια ολοκληρωμένη ανάπλαση όλης της περιοχής η οποία θα προκύψει μέσα από τις τελικές σχεδιαστικές προτάσεις ενός διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχιτέκτονας μηχανικός-
Ανεξάρτητος δημοτικός
σύμβουλος
Επικεφαλής της
Δημοτικής κίνησης
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»