Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Ακάλυπτοι μένουν και πάλι από την ΕΕ οι πληγέντες από τις πλημμύρες στον Έβρο
Για μία ακόμη φορά «μη επιλέξιμες» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου στον Έβρο, πλημμύρες που κόστισαν μάλιστα τη ζωή σε πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, τονίζει το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του κόμματος παράλληλα αναφέρεται:
Από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κ. Elisa Ferreira αποδεικνύεται αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει αποκαλύψει, δηλαδή ότι τα διάφορα και πολυδιαφημισμένα Ταμεία της ΕΕ (ΤΑΕΕ, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ κ.ά.) δεν έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη των αναγκών των λαών της Ευρώπης, αλλά για να δίνουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και να «γλυκαίνουν» επενδυτές. Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής και θωράκισης είναι σταθερά μη επιλέξιμες.
Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αποσύρει τους απαράδεκτους όρους που έχει θεσπίσει για να κινητοποιηθεί το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης, «φροντίζοντας» έτσι να μείνουν σίγουρα ακάλυπτοι οι πλημμυροπαθείς, αλλά και όσοι πλήττονται από τις συχνές φυσικές καταστροφές.
Τέλος, μόνο ως πρόκληση μπορεί να ιδωθεί η αναφορά της επιτρόπου σε εκατομμύρια από τα διάφορα προγράμματα που δήθεν διατίθενται για την πολιτική προστασία. «Ξεχνά» να αναφέρει ότι σχεδιασμένα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής μένουν στα σχέδια γιατί δεν εκτιμάται ότι θα αποφέρουν το προσδοκώμενο όφελος για τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής αρχής «κόστους – οφέλους», αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για την πολιτική προστασία (το λεγόμενο RescEu), που στην πραγματικότητα διαιωνίζει τις ανεπάρκειες στα έργα θωράκισης και υποδομής.
Το ΚΚΕ μετά από κι από αυτή την απαράδεκτη στάση της ΕΕ και των οργάνων της καλεί τους πληγέντες να δυναμώσουν τον δίκαιο αγώνα τους και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που εδώ και χρόνια βρίσκονται στο στάδιο μελέτης, απόσυρση των δυσμενών όρων για την ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης».
Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Απάντησης της Κομισιόν:
«Ερώτηση – Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος 5/2/2021
Μετά τις πλημμύρες στις 12 Γενάρη στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, οι κάτοικοι του Έβρου ήρθαν αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν τη ζωή ενός πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επαναλαμβάνονται διαρκώς, εξαιτίας πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων φυσικών φαινομένων, καταστροφές που οφείλονται στην έλλειψη αναγκαίων υποδομών πρόληψης και προστασίας.
Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, δεν επιλέγουν για χρηματοδότηση έργα προστασίας από φυσικές καταστροφές. Ακόμα όμως και όσα ελάχιστα επιλέγονται δεν προχωρούν γιατί δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη, κυρίως μετά την ολοκλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, έργα που έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες.
Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα επείγοντα αιτήματα:
1. Να ενεργοποιηθεί το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων της Περιφέρειας Έβρου, χωρίς τους δυσμενείς όρους και τις προϋποθέσεις που το διέπουν και που συνίστανται στο ότι δεν αποζημιώνονται οι ίδιοι οι πληγέντες και ότι, προκειμένου αυτό να ενεργοποιηθεί, απαιτείται να υπάρχουν καταστροφές που φτάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας.
2. Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την καταστροφή της παραγωγής τους, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών π.χ. αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κ.λπ.
3. Να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε στάδιο μελέτης εδώ και χρόνια».
Απάντηση της Elisa Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 15/4/2021
«1. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να καλύπτει το κόστος των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης που πραγματοποιούνται από τις δημόσιες αρχές. Οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες. Για την ενεργοποίηση του ΤΑΕΕ, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, στην οποία πρέπει να αποδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει είτε το 0,6% του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος είτε το 1,5% του μέσου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πληγεισών περιοχών.
2. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να στηρίζει επενδύσεις για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, μεταξύ άλλων, από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, καθώς και για την ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων. Το ΕΓΤΑΑ μπορεί επίσης να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και συγκεκριμένα ασφαλίσεις, ταμεία αλληλοβοήθειας και εργαλεία σταθεροποίησης εισοδήματος. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπει 20 εκατ. ευρώ για την ανάληψη προληπτικών δράσεων.
3. Σύμφωνα με τις αρχές της επιμερισμένης διαχείρισης και της επικουρικότητας, η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, στο πλέον κατάλληλο εδαφικό επίπεδο και σύμφωνα με το θεσμικό σύστημα κάθε κράτους-μέλους. Το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020″ έχει διαθέσει 14,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αντιπλημμυρικών μέτρων. Τα επιλεγμένα έργα ανέρχονται σε 24 εκατ. ευρώ, ενώ 2,1 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί για αντιπλημμυρικά έργα.
Η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτική περιουσία δεν είναι επιλέξιμη για στήριξη ούτε από το ΤΑΕΕ ούτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή το Ταμείο Συνοχής».