Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανέγερση νέας εκκλησίας στην Ορεστιάδα, φαίνεται ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.
Ο κ. Δαμασκηνός δραστήριος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, εδώ και χρόνια έχει εκφράσει την άποψη ότι η Ορεστιάδα πρέπει να αποκτήσει έναν νέο μητροπολιτικό ναό.

Για την ανέγερση νέες εκκλησίας μάλιστα η μητρόπολη προχώρησε στην αγορά οικοπέδων στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και την ερχόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας θα συζητηθεί το θέμα: Λήψης απόφασης σχετικά με την ύπαρξη ή μη κατάλληλου κτηρίου ή καθορισμένου χώρου για την ανέγερση Ιερού Ναού.

Στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας είχε γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με την αλλαγή χρήση οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους από χώρο πρασίνου σε χώρο ανέγερσης εκκλησίας, προκειμένου να ανεγερθεί ο Άγιος Κύριλλος. Μάλιστα είχε αποφασιστεί να εγκαινιάσει το οικόπεδο και ο οικουμενικός πατριάρχης, αλλά ύστερα από αντιδράσεις ο αγιασμός δεν προχώρησε κι έμεινε μόνο ένα τσιμέντο που είχαν ρίξει. . .

Ανάμεσα σ’ αυτούς που διαφώνησαν και ο νυν αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν συχνά στα πρωτοσέλιδα του thraki Νεα, αλλά τον χάσαμε, καθώς έριξε αλλού άγκυρα (εκτός του δικού μας λιμένα, χωρίς να ξέρουμε τον λόγο. Ίσως άλλοι του τα γράφουν καλύτερα, θερμότερα, ζεστότερα. Εμείς πάντως ποτέ δεν ζεσταθήκαμε).