Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ.: Διάλεξη του Ευάγγελου Καραμανέ
Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 και ώρα 15.00-18.00 διαδικτυακή διάλεξη του Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθυντή ερευνών – Διευθύνοντα το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα:
Εργασίες ψηφιοποίησης αρχείων και συλλογών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: δημιουργία ψηφιακών αποθετηρίων και εφαρμογών και διαχείριση ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος.
Επιστημονική επιμέλεια: Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Ο σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Microsoft Teams είναι:
Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με υπολογιστή (Windows, Mac) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/[Συμμετοχή σε συνεδρία (Windows, Mac)]
Για να συνδεθείτε στη συνεδρία της διάλεξης με κινητό (iOS, Android) ακολουθείστε τις οδηγίες: https://itc.duth.gr/msteams/ [Συμμετοχή σε συνεδρία (iOS, Android)]
Ο Ευάγγελος Καραμανές σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία, Κοινωνική Aνθρωπολογία και Εθνολογία στo Tμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Παρισίων όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρετεί από το 2002. Διευθύνει το ΚΕΕΛ από το 2014. Έχει πραγματοποιήσει λαογραφικές αποστολές για επιτόπια έρευνα στην Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και αλλού και έχει δημοσιεύσει μελέτες κυρίως για θέματα υλικού πολιτισμού. Εργάστηκε για την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση του Λαογραφικού Αρχείου και των συλλογών του Κέντρου, την ανάπτυξη δικτυακών πυλών και ψηφιακών αποθετηρίων και την βελτίωση των υποδομών του συμμετέχοντας και διευθύνοντας σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Κατά τα έτη 2019-2021 υλοποιούνται δύο προγράμματα ψηφιοποίησης ηχητικού υλικού και χειρογράφων των οποίων έχει την επιστημονική ευθύνη. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και τόμους της Επετηρίδας του Κέντρου. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών, τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.