Λίγα είπε φανερά, αλλά λίγα είπε και στις κλειστές συσκέψεις που είχε στην Ορεστιάδα ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος ο οποίος επισκέφτηκε τη Θράκη.
Ο κ. Συρίγος, ο οποίος θα είναι ο υπουργός στην θητεία του οποίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βάση εισαγωγής το 10, συναντήθηκε με καθηγητές του ΔΠΘ και με τους δημάρχους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.
Με τα τμήματα της Ορεστιάδας, αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης κι αυτό της Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων να πιέζονται λόγω της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τη νοσηλευτική του Διδυμοτείχου, την οποία το ΔΠΘ θέλει να αποσπάσει στην Αλεξανδρούπολη, το κλίμα προς τον υπουργό δε θα μπορούσε να είναι το καλύτερο.
Άλλωστε οι εποχές όπου οι υπουργοί γίνονταν δεχτοί σαν σωτήρες έχουν περάσει.
Ο κ. Συρίγος είπε ότι ενδιαφέρεται για τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης και τόνισε ότι επισκέφτηκε τη Θράκη για να ακούσει. Θα επιστρέψει τον Οκτώβριο (αν δεν τον προλάβουν οι εκλογές) για να πει.
Στο Διδυμότειχο μίλησε ξεκάθαρα για ίδρυση σχολής ψυχολογίας κι άφησε ανοιχτά να εννοηθεί ότι η νοσηλευτική θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα είπε ότι θα δει προσωπικά το θέμα των τεταρτοετών, κάτι που μεταφράζεται ότι θα τους μεταφέρει για πρακτική στο ΠΓΝΑ, χωρίς ωστόσο να πει ανοιχτά κάτι τέτοιο.
Ο υφυπουργός που συνέφαγε με τον Δεσπότη Διδυμοτείχου, λόγω και της στενής του σχέσης με την θρησκεία αλλά και του γεγονότος ότι τα εστιατόρια κάνουν μόνο διανομές, είπε πολλά στο δείπνο με τον δεσπότη. Εξάλλου έμειναν για αρκετή ώρα οι δυο τους πληροφορείται το thraki Νεα. Η γνωριμία τους δεν είναι πρόσφατη και όταν έναν άνθρωπο τον ξέρεις καιρό και καλά, οι γλώσσες λύνονται. Όσο για το δείπνο, περιελάβανε νηστίσιμα με κύριο πιάτο γαριδομακαρονάδα.

Σε αυτά που είπε ο Συρίγος (στη σύσκεψη του Διδυμοτείχου), συμπεριλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που υπολογίζεται να φτάσει από 160.000 που ήταν πριν λίγα χρόνια κάτω από τις 90.000 σε βάθος δεκαετίας.
Και παρά το γεγονός ότι το είπε πολλές φορές στο Διδυμότειχο, δεν βρέθηκε ούτε ένας να του πει, σ’ αυτό η λύση είναι όχι μόνο το να τους βάλεις να γεννάνε παιδιά, αλλά να μειώσεις και τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. . .

Πάντως αν ο Άγγελος Συρίγος πρέπει να κρατήσει κάτι, αφού και ο ίδιος είπε ότι αγαπάει τη Θράκη, είναι η καταληκτική ατάκα του κοσμήτορα της σχολής επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας Σπύρου Κουτρούμπα ότι η Ορεστιάδα έχει τις καλύτερες φοιτητικές εστίες στο Δημοκρίτειο.
Κι αυτό δεν το είπε ο κοσμήτορας τυχαία. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Ας φροντίσει ο Συρίγος να μην τις αδειάσει. . .