Το θέμα των λατομείων του Κουφόβουνου για ακόμη μία φορά θέτει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης
Το θέμα της λειτουργίας των λατομείων του Κουφοβούνου θέτει για ακόμη μία φορά με ερώτησή του στον υπουργό περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Στην ερώτηση ο κ. Δημοσχάκης τονίζει ότι, με την νομοθετική πρωτοβουλία του ιδίου, στο πλαίσιο της ψήφισης του Ν. 4512/2018 (βλ. https://www.dimoschakis.gr/%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce…/), λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λατομικής περιοχής του Διδυμοτείχου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την λειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο.
Ακολούθως, στις 23/10/2020 προέβην στην υπ’άριθμ. 952 Γραπτή Ερώτηση (https://www.hellenicparliament.gr/…/c0d518…/11414622.pdf) προς τα αρμόδια Υπουργεία αιτούμενος την επίσπευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.
Στην από 19/11/2020 απάντηση, η Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι κατόπιν της ένταξης της εν λόγω περιοχής στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 η αρμοδιότητα αξιολόγησης του φακέλου της Στρατηγικής Μελέτης μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία δρομολόγησε τις διαδικασίες επικαιροποίησης.
Ο βουλευτής επανέρχεται εκ νέου στο ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι ο νομός Έβρου λόγω της ιδιομορφίας του ως ακριτικός νομός, και ως νομός με το μεγαλύτερο μήκος και τον μεγαλύτερο ποταμό στα σύνορά του, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά.
Τα εγκεκριμένα ή/και υπό κατασκευή έργα οδοποιίας κι αντιπλημμυρικής θωράκισης επιβαρύνονται οικονομικά σε ποσοστό 30% εξαιτίας της προμήθειας των αδρανών υλικών από άλλες περιοχές.
O βουλευτής ρωτά τον υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων & ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών κλπ διαδικασιών ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων δημοτικών λατομείων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας & όχι μόνον…
Η ερώτηση αναλυτικά:
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας
Θέμα: Λειτουργία Λατομείου στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου
Μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5 Α΄/17-01-0218) που αφορούσε σε «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα της προσθήκης της παρ. 8 του άρθρου 44, λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προτεινόμενης λατομικής περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου (https://www.dimoschakis.gr/%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce…/).
Ο Ν.Έβρου λόγω της ιδιομορφίας του, με το μεγαλύτερο μήκος και την μεγαλύτερη λεκάνη απορροής της Ν/Α Ευρώπης, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά & πολλαπλά.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελούσε μια άκρως απαραίτητη και ουσιαστική παρέμβαση η οποία σημαίνει εν δυνάμει εξοικονόμηση σε ποσοστό 30% στο κόστος των εγκεκριμένων ή/και εν εξελίξει έργων στο νομό, καθώς η προμήθεια αδρανών υλικών γίνεται από άλλες περιοχές με επί πλέον κόστος!!
Στην από 23/10/2020, υπ’άριθμ. 952 Γραπτή Ερώτηση μου (https://www.hellenicparliament.gr/…/c0d518…/11414622.pdf), είχα υπογραμμίσει ότι η διαδικασία για τον καθορισμό της συγκεκριμένης περιοχής προϋποθέτει να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Στην από 19/11/2020 απάντηση, η Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι κατόπιν της ένταξης, της εν λόγω περιοχής στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 η αρμοδιότητα αξιολόγησης του φακέλλου της Στρατηγικής Μελέτης μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία δρομολόγησε τις διαδικασίες επικαιροποίησης.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της
Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών κλπ διαδικασιών ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων δημοτικών λατομείων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας & όχι μόνον… ;