Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα διάθεσης της φετινής παραγωγής πατάτας Κάτω Νευροκοπίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011.

Στη σύσκεψη, η οποία διεξήχθη υπό την προεδρεία του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη, συμμετείχαν οι δύο Υφυπουργοί ΥΠΑΑΤ, κ.κ. Δριβελέγκας και Ροντούλης, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργος Ούστογλου, οι τρεις Βουλευτές της Δράμας, κ.κ. Αηδόνης, Κεφαλίδου και Τζίμας, και ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Μελέτης Μαυρίδης.

Αφού εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και επισημάνθηκε πως η αδιάθετη ποσότητα από τη φετινή παραγωγή ξεπερνά τους 70.000 τόνους, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Αναφορικά με τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες αποφασίστηκε η ένταση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων που εκτελούν τα αρμόδια περιφερειακά κέντρα του ΥΠΑΑΤ και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των περιφερειών.
  • Αναφορικά με το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αποφασίστηκε αυστηρός έλεγχος προκειμένου να γίνεται η αναγγελία όλων των διακινούμενων φορτίων πατάτας στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων, γεγονός που θα επιτρέψει τον άμεσο εντοπισμό τυχόν ελληνοποιήσεων.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ πρόκειται να θέσει το πρόβλημα στην επόμενη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση και εποπτεία επί των παραπάνω ελέγχων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.