Διαδικτυακή επικοινωνία με τους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας της Χίου, είχε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης (Παναγιώτης) Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών και αποκάλυψε ότι θα συνεχίσει το έργο στο Φυλάκιο, για το οποίο υπάρχουν σφοδρότατες αντιδράσεις στον Έβρο, κάτι που δεν είπε στη διαδικτυακή του συνομιλία.
Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπάρχει συνολική πολιτική σε γνώση των υπουργών προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Ο Μηταράκης στην ερώτηση: “Γιατί στον Έβρο καταγραφή και ταυτοποίηση και εδώ επεξεργασία ασύλου;”, απάντησε:

“Ο Έβρος δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των επιστροφών. Δεν μπορούμε από τον Έβρο να κάνουμε επιστροφές προς την Τουρκία βάση της κοινής δήλωσης, με αποτέλεσμα το 2020 ενώ η μείωση προς τα νησιά μας να είναι 87% η μείωση προς τον Έβρο ήταν 62% και εξακολουθούμε να δεχόμαστε πίεση στον Έβρο.
Και γι’ αυτό εφαρμόζουμε μία συνολική πολιτική, μαζί με τον Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη, τον Νίκο τον Παναγιωτόπουλο τους υπουργούς προστασίας του πολίτη και εθνικής άμυνας, η οποία στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία

1ον την ολοκλήρωση του φράγματος του Έβρου
3ον την πρόσληψη εκατοντάδων συνοριοφυλακών, το οποίο όπως γνωρίζετε κάναμε και με κανόνα εντοπιότητας στα νησιά του Αιγαίου
και 3ον με τη δημιουργία ασφαλούς δομής κράτησης στον Έβρο
και προχωράμε στη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στον Έβρο.

Από κει και πέρα, επειδή δεν υπάρχει και δυνατότητα επιστροφής, αλλά επίσης και στην ίδια περιφέρεια έχουμε επιπλέον δομές δυτικά του Νέστου στην Καβάλα και στη Δράμα, υπάρχει ένα συνολικό σύστημα στην περιφέρεια ΑΜΘ που μας καλύπτει για τις ανάγκες που υπάρχουν για τη φύλαξη του Έβρου.

Επειδή στην ίδια περιφέρεια υπάρχουν δομές δυτικά του Νέστου μας καλύπτει στην ανάγκη για τη φύλαξη του Έβρου”.

Είναι προφανές ότι ο υπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με την επέκταση των δομών του Φυλακίου αν και δεν αναφέρθηκε σε αριθμό ατόμων που θα φιλοξενούν.
Πέρα από το αντιφατικό ς’ αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει, ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη μείωση στις ροές, ότι ενισχύεται ο φράχτης, προσθέτει κι αυτό της δημιουργίας κλειστής δομής που ήδη υπάρχει.

Ο Μηταράκης σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα των δύο δομών, από τα 620 περίπου άτομα στα 1500.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, έχει αποκαλύψει πάντως ότι η δομή θα είναι ανοιχτή μετά το πέρας των 24αρων ημερών, χρονικό διάστημα που οι συλληφθέντες θα παραμένουν υποχρεωτικά εντός του ΚΥΤ.
Μάλιστα ο κ. Μαυρίδης έχει προχωρήσει στη σχετική αποκάλυψη σε σύσκεψη που έκανε στις 4 Ιανουαρίου με βουλευτές, δημάρχους, μητροπολίτη Διδυμοτείχου και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Μέτιο, με τον τελευταίο να εκφράζει την αντίθεσή του στην επέκταση τον δομών στα 1500 άτομα, αλλά να μην έχει αντίρρηση να επεκταθεί και λίγο.