Ξανά με τον Έβρο ασχολείται ο Βαρβιτσιώτης παρά την προηγούμενη κατακραυγή των απόψεών του
Ήταν το φθινόπωρο του 2018 όταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (γιος του Ιωάννη) είχε προτείνει να συμπεριληφθεί ο Έβρος στη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη, η διοικούσα επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης είχε πει:
«Σήμερα, που μας βασανίζουν και οι αυξημένες ροές στον Έβρο, θα έπρεπε να ζητήσουμε να περιληφθεί και η περιοχή του Έβρου στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας και να μην αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό όμως σημαίνει, από τη δική μας την πλευρά, ότι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας στον διαχωρισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Τους πρόσφυγες να τους υποδεχόμαστε και να τους φιλοξενούμε με αξιοπρέπεια και τους παράνομους μετανάστες να τους επιστρέφουμε, είτε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, είτε στην Τουρκία, κάτι το οποίο δε γίνεται σήμερα».
Τώρα ο Βαρβιτσιώτης επιστρέφει ξανά με δηλώσεις του για τον Έβρο ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση κύρωσης τεσσάρων Συμβάσεων της ΕΕ με την Γκάνα, την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ.λέγοντας πως «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα αυξήσει το αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής», καθώς, όσοι περνούν παράνομα από τα σύνορα «δεν θα αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην γύρω περιοχή, μέχρι κάποια στιγμή να συλληφθούν και να μετακινηθούν σε άλλο σημείο της χώρας».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Δημοκρατία, πέρυσι, απέκρουσε την διάθεση της ‘Αγκυρας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, και την απόφασή της κυβέρνησης να ενισχύσει την φύλαξη του Έβρου μέσα από την επέκταση και την ενίσχυση του φράχτη. Θεωρούμε είπε, ότι «ένα ΚΥΤ και όχι κέντρου φιλοξενίας, θα διευκολύνει στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως η μείωση που καταγράφεται στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην χώρα μας, «είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την φύλαξη των συνόρων και των πολιτικών αποτροπής, που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μας θωρακίζουν απέναντι σε τέτοιου είδους ασύμμετρες απειλές» στις οποίες προχωράει η γειτονική χώρα.
Την πρώτη φορά που είχε πει για τον Έβρο, έλαβε την σκληρή απάντηση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Με έκπληξη διάβασα την πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη να περιληφθεί και η περιοχή του Εβρου στη «συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας». Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν διαβάσει τι προβλέπει η Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είτε δεν καταλαβαίνουν τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με την Δήλωση αυτή, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να παραμείνουν εγκλωβισμένοι εκεί μέχρι την εξέταση της αίτησης ασύλου τους, και αναλόγως είτε να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. Με την υπογραφή δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβάλαμε εσωτερικά σύνορα μέσα στη χώρα, με πολύ μεγάλο κόστος για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναρωτιέμαι λοιπόν, συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία με την απόφαση αυτή και επιθυμεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για άγνωστο χρονικό διάστημα;
Σαν χώρα έχουμε στη διάθεσή μας και άλλα μέσα, τόσο σε διμερές επίπεδο με το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και στο Ευρωπαϊκό με την αντίστοιχη συμφωνία και αυτά θα πρέπει να πιέζουμε να αξιοποιηθούν. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται λογικές προτάσεις και διεθνή συνεργασία. Αντί λοιπόν το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ατυχείς και ανεύθυνες προτάσεις, θα έπρεπε να πιέσει τον σύμμαχό της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Κρουτς να σταματήσει να μπλοκάρει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, αφήνοντας για πάντα την βασική ευθύνη σε Ελλάδα και Ιταλία ως πρώτες χώρες εισδοχής. Είναι χαρακτηριστικό δυστυχώς ότι οι μόνες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση είναι η Αυστρία του κ. Κουρτς, η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, ακολουθώντας τις ΗΠΑ του κ. Τραμπ. Δεν συγχωρείται προχειρότητα και ατολμία σε θέματα που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πατρίδα μας.
Την φωτογραφία Βαρβιτσιώτη την αλιεύσαμε στο matrix