Με στόχο τη δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας
Πρόταση προς την Επιτροπή Διαβούλευσης από τον Γιάννη Λασκαράκη

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012- 2014

Με κριτήριο την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Δήμου και τη δημιουργία 400 τουλάχιστον νέων θέσεων απασχόλησης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, γνωστοποιεί, εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, τα βασικότερα έργα και δράσεις που προτείνει για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2012-2014 , το οποίο είχε καταθέσει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα έργα αυτά είναι συμβατά με το αντίστοιχο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Επιτροπή Διαβούλευσης , αλλά το εμπλουτίζουν και το συμπληρώνουν με καινοτόμες προτάσεις.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία προτείνονται έργα που έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο και αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη του τουρισμού, στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στη χωροταξία του αστικού χώρου, στην πολιτισμό και την υγεία, στη διατροφική γεωργία, στα δίκτυα των πόλεων, στη διοίκηση και στο «πράσινο ταμείο». Έργα που δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας ή αποτελούν κορυφαίες και καινοτόμες επιλογές , που υπαγορεύονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, λόγω της γεωγραφικής του θέσεις. Έργα που δημιουργούν προϋποθέσεις για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης .
Η χρηματοδότηση αυτών των έργων και των μελετών θα γίνει μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ιδιαίτερα των διευρωπαϊκών δικτύων και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, τα ΣΔΙΤ, τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΟΛΑ του ΟΣΕ και του ΚΤΕΛ , το ΕΣΠΑ, τη ΣΑΤΑ και Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα, προγράμματα για το περιβάλλον και στη κοινωνική συνοχή, ίδιους πόρους από το «πράσινο ταμείο» , τα κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, δάνεια από Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, τον ιδιωτικό τομέα, κλπ.

Τουρισμός

1. Δημιουργία αίθουσας υποδοχής και ηλεκτρονικής ξενάγησης στο αεροδρόμιο.
2. Ανάδειξη , προστασία και αξιοποίηση Αρχαιολογικών χώρων της Τραϊανούπολης, της Μεσημβρίας, της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, του Δωρίσκου, της Μάκρης (μεσαιωνικά γεφύρια, χαμάμ, σπηλιά του Κύκλωπα κλπ) , Πύργος του Άβαντα.
3. Βιότοπος του Δέλτα , ελαφρές παρεμβάσεις για περιήγηση και οικολογικό τουρισμό κατά τα πρότυπα της λίμνης Κερκίνης. Δημιουργία πρότυπων αλιευτικών καταφυγίων, συμβατών με το περιβάλλον. Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ή προσαρμογή στο περιβάλλον και νομιμοποίησή τους.
4. Μονάδα λουτροθεραπείας , αναψυχής και οικοτουρισμού στα Λουτρά, με βάση την υπάρχουσα μελέτη. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
5. Μελέτη μικρής Μαρίνας και Ενυδρείου στα πλαίσια της οργάνωσης της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο.
6. Χωροταξικός σχεδιασμός τουριστικής παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης -Μαρώνειας.
7. Ανάδειξη , προστασία και αξιοποίηση του ορεινού όγκου (υλοτομία, θηραματροφείο, ορεινό καταφύγιο, Κέντρο Πληροφόρησης, αθλητικές εγκαταστάσεις για προετοιμασία αθλητικών ομάδων κλπ). Κέντρο αναψυχής και ξενώνες στη λίμνη του Υδροταμιευτήρα και προστασία δημιουργούμενου βιότοπου.
8. Μεταλλείο Κίρκης , εξυγίανση και σχεδιασμός για δημιουργία «βιομηχανικού πάρκου- μουσείου»
9. Τουριστικά προγράμματα προβολής και διαφήμισης στις γειτονικές χώρες .

Συγκοινωνίες , Μεταφορές

1. Σύνθετος Επιβατικός Σταθμός τραίνου, ΚΤΕΛ, Αστικών, τραμ , ταξί και λιμανιού, ως τερματικός σταθμός διευρωπαϊκών δικτύων και σύνδεσή του με το αεροδρόμιο με ελαφρύ τραμ . Ιδανικός ο χώρος όπισθεν των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, όπου καταλήγει ο Περιφερειακός δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία. Ταυτόχρονα απελευθερώνεται ο χώρος των σιδηροδρομικών γραμμών παράλληλα με την οδό Καραολή-Δημητρίου.
2. Περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης
3. Μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ από Φέρες μέχρι Μάκρη.
4. Κυκλοφοριακή μελέτη και καμπάνια υπέρ του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου και της χρησιμοποίησης του ποδήλατου και των μέσων μαζικής μεταφοράς
5. Μελέτη σκοπιμότητας δρομολόγησης Υδροπλάνων για Σαμοθράκη , Λήμνο και Άρδα-Ορεστιάδα –Αδριανούπολη- Σβίλεγκραντ.
6. Κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου

Χωροταξία , αστικός χώρος

1. Σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου – πολεοδομικές επεκτάσεις
2. Επιχείρηση Ανασυγκρότησης του Δημόσιου Αστικού Χώρου, Πολεοδομικές Επιτροπές Γειτονιάς και Συνοικιακά Συμβούλια
3. Διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο, με αναπτυξιακή κριτήρια, για σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και δημιουργία ζώνης αναψυχής. Χώροι στάθμευσης και καταστήματα δημιουργούνται κάτω από την επέκταση της πλατείας του Φάρου.
4. Η Πλατεία Ανεξαρτησίας επανασχεδιάζεται και μετατρέπεται σε Ιστορικό κέντρο Πόλης. Ενοποιείται με τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συνδέει τη Λεωφόρο Δημοκρατίας με την παραλία. Μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών σε νέο κτήριο και σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του κτηρίου του Πρωτοδικείου. Το Ειρηνοδικείου και το κτήριο της ΤΥΔΚ κατεδαφίζονται..
5. Πεζοδρόμηση Λεωφόρου Δημοκρατίας (μετά τη κατασκευή του περιφερειακού)
6. Μελέτη παραλιακής ζώνης με αναπτυξιακή διάσταση, προγραμματική σύμβαση με ΟΛΑ, ΟΣΕ.
7. Δημιουργία Τράπεζας γης . Απόκτηση ελεύθερων χώρων και οικοπέδων για σχολεία.
8. Επέκταση των Ποδηλατοδρόμων στην παραλιακή ζώνη, διάθεση κοινόχρηστων ποδήλατων , κατά τα πρότυπα της Βαρκελώνης και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
9. Δημιουργία Δημοτικής αγοράς (λαχαναγορά, ψαραγορά, κρεαταγορά) σαν κοινωνικός θεσμός παρέμβασης στις τιμές και στην ποιότητα των αγαθών, στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.
10. Η λαϊκή αγορά μεταφέρεται μονίμως στον χώρο πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, όπου δημιουργείται και (υπόγειος) χώρος στάθμευσης. Ιδανική εξυπηρέτηση και από μαζικά μέσα μεταφοράς λόγω της ύπαρξης του σύνθετου τερματικού σταθμού και του περιφερειακού.
11. Μελέτη αξιοποίησης κτηρίων παλιού Νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας
12. Δημιουργία νέων εκτάσεων στην Απολλωνιάδα, με επιχωματώσεις και με την αξιοποίηση των βυθοκορημάτων της εκσκαφής του λιμανιού.
13. Σχέδιο πόλης περιοχής οδού Άβαντος, δημιουργία πλατείας για γιορτές και εκδηλώσεις, Νέο μειονοτικό σχολείο
14. Δημιουργία συνθηκών ελκυστικής αγοράς (πεζοδρομίσεις, στέγαστρα , παρτέρια, μουσική)
15. Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου αυθαιρέτων (ψηφιακή απεικόνιση του εδάφους)

Ενέργεια

1. Δημιουργία φορέα διαχείρισης ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, (ΔΕΥΑΑ)
2. Αξιοποίηση της υδατόπτωσης του υδροταμιευτήρα για παραγωγή ενέργειας
3. Σύνδεση με φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και βιομηχανική χρήση
4. Μελέτη για κεντρική θέρμανση της Αλεξανδρούπολης και των Φερών με φυσικό αέριο
5. Ενέργεια από γεωθερμία της Τραϊανούπολης για θέρμανση σπιτιών, θερμοκηπίων και ιχθυοκαλλιεργειών.
6. Εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση λαμπτήρων LED στο δημοτικό φωτισμό.
7. Μετατροπές δημόσιων κτηρίων (σχολεία, υπηρεσίες κλπ) και κατοικιών , σε πρότυπα κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια , τα φωτοβολταϊκά τόξα , ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και χρησιμοποιούν το βρόχινο νερό.
8. Σε σπίτια και πολυκατοικίες που διαθέτουν ταράτσες προβλέπεται φύτευση φυτών για την απορρόφηση θερμότητας και μόνωση έναντι του ψύχους , ενώ σε όσους διαθέτουν αρκετό ακάλυπτο χώρο δίδονται κίνητρα (π.χ. μείωση των δημοτικών τελών) για την εγκατάσταση «αντλίας θερμότητας»
9. Σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης.

Πολιτισμός- αθλητισμός- υγεία

1. Μετατροπή των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι σε Δημοτικό «πολύτεχνο» , θεατρική και μουσική σκηνή, πινακοθήκη.
2. Καθιέρωση των «Ορφικών» , πολιτιστικών εκδηλώσεων με επιστημονικά συμπόσια για την αστρονομία , τα μαθηματικά , την ιατρική, την ιστορία, τη μουσική, το Θέατρο, με συνεργασία των τριών Πανεπιστημίων της Θράκης .
3. Βαλκανικοί ιστιοπλοϊκοί αγώνες με ιστορικές διαδρομές (π.χ. Τροία, Σηστός, Αιγός Ποταμοί, Σαμοθράκη, Σπηλιά του Κύκλωπα , Μαρώνεια, Άβδηρα, Θάσος)
4. Σεμινάρια εκπαιδευτικών για τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας (μειονότητα)
5. Προληπτική ιατρική, ψυχολογική στήριξη μαθητών με προβλήματα.
6. Έργα εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες
7. Προμήθεια Ασθενοφόρου

Διατροφική γεωργία

1. Πιλοτικά προγράμματα για τοπικά προϊόντα (μέλι, λάδι. αρωματικά φυτά , τσίπουρο, κρασί , χυμούς κλπ) για τυποποίηση και προβολή με ονομασία προέλευσης.
2. Γευσιγνωστικές εκδηλώσεις με προϊόντα τοπικής παραγωγής από συνεταιρισμούς γυναικών.
3. Γραφείο Ενημέρωσης και Τράπεζας δεδομένων Νέων πρακτικών (σε συνεργασία με ΕΓΣ)

Δίκτυα πόλεων

1. Δημιουργία «Δικτύων πόλεων» με κοινά ή συμπληρωματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά
2. Δίπολα Αλεξανδρούπολης –Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης Καβάλας , Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς
3. Δίκτυα με Φιλιππούπολη, , Χάσκοβο, Αδριανούπολη Κεσσάνη, αλλά και με Σαμοθράκη, Λήμνο, Ίμβρο, Τσανάκαλε
4. Η διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με πόλεις – λιμάνια της Μεσογείου , του Εύξεινου Πόντου της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλτικής, επικουρεί την λειτουργία της πόλης ως κ ωπαϊκού χώρου και των διευρωπαϊκών δικτύων.
5. Προώθηση των κέντρου συνδυασμένων μεταφορών και τμήματος του ενιαίου ευρ προϊόντων του Δήμου και του τουρισμού στις όμορες χώρες και αλλού, με εκθέσεις .

Πράσινο ταμείο

Χρησιμοποιείται για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και τροφοδοτείται από την κατάθεση προστίμων και εισφορών
1. Πρόστιμα από πολεοδομικές παραβάσεις
2. Πρόστιμα από μείωση της αξίας του περιβαλλοντικού κεφαλαίου
3. Τέλη από ανεμογεννήτριες, φυσικό αέριο, λατομεία
4. Πόροι από το ΕΤΕΡΠΣ

Διοίκηση

1. Εγκατάσταση στο Δήμο, ολοκληρωμένου συστήματος διασφάλισης ποιότητας, μηχανοργάνωση , δίκτυα πληροφόρησης και ψηφιακής διακυβέρνησης
2. Πολιτική προστασία- πρόγραμμα για σεισμούς –πυρκαγιές- πλημμύρες.
3. Καθαριότητα , καμπάνια για μείωση απορριμμάτων , ανακύκλωση,

Απασχόληση
.
1. Στήριξη της απασχόλησης, με κατάρτιση των ανέργων στα νέα επαγγέλματα
2. Κέντρο νεανικής επιχειρηματικότητας, αυτενέργειας και καινοτομίας στο Πάρκο Παρμενίων