Μπορεί ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης (Παναγιώτης) Μηταράκης να δεσμεύεται ότι η επέκταση των δομών του Φυλακίου δεν έχει να κάνει με μόνιμη παραμονή μεταναστών και προσφύγων στο Φυλάκιο, με την τελευταία του δήλωση να φιλοξενείται στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρώην υπουργός όμως μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είναι ξεκάθαρος.
Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή της δημοτικής τηλεόρασης Ορεστιάδας «7 ημέρες+», τόνισε ότι η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές φιλοξενίας.
Τα σχέδιο του υπουργείου που προΐσταται ο Μηταράκης αναφέρει χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για επέκταση του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου, με στόχο να φιλοξενούνται έως 1500 άτομα και παράλληλα να γίνουν βελτιώσεις υποδομών, όπως γήπεδα, σχολεία. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του κειμένου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια «διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών». Ο κ. Μηταράκης σε δηλώσεις του επιμένει για μη παραμονή στο Φυλάκιο, παρά μόνο για διάστημα 24αρων ημερών, ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια να οι διαμένοντες να μεταφέρονται σε δομές στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο η δήλωση Μουζάλα, ενός πρώην υπουργού στο ίδιο υπουργείο, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, καθώς ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρώπη, είναι μόνο για ανοιχτή δομή.