Πληρωμένη απάντηση Μαυρίδη στον υπουργό
Οι προτάσεις Μηταράκη φέρνουν αναστάτωση στον Έβρο, καθώς αν υλοποιηθούν χάνονται θέσεις εργασίας από την Αλεξανδρούπολη, ενώ ο υπουργός φαίνεται πως κάτι «ψιθύρισε» και για απομάκρυνση του ΚΥΤ Φυλακίου. . .

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, κάτω βέβαια και από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας, αποτέλεσμα της ξαφνικής απόφασης του υπουργείου να επεκτείνει τις δομές στο Φυλάκιο, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης (Παναγιώτης) Μηταράκης πρότεινε την μεταφορά της υπηρεσίας ασύλου από την Χηλή Αλεξανδρούπολης στην Καβάλα.
Άμεσα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις καθώς στην υπηρεσία εργάζονται 19 μόνιμοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι με τον αριθμό τους να αγγίζει τα 25 άτομα, πέρα βέβαια των δικηγόρων της περιοχής οι οποίοι απασχολούνται με υποθέσεις ασύλου και άλλων όμως εργαζομένων που η επαγγελματική τους ενασχόληση σχετίζεται με το γραφείο ασύλου.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ζαμπούκη, με τον οποίο το thraki Νεα, προσπαθεί να επικοινωνήσει από το πρωί, χωρίς ευτυχές αποτέλεσμα ως προς την απόκριση της άλλης άκρης της τηλεφωνικής γραμμής.
Στο μεταξύ, στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Μηταράκης με εκπροσώπους φορέων, βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του, όπως πληροφορούμαστε από άτομα που μετείχαν – καθώς στη σύσκεψη δεν είχαν πρόσβαση δημοσιογράφοι, ώστε να υπάρχει και η ακριβής αποτύπωση και δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων από τους πολίτες- ρώτησε μεταξύ άλλων τους συμμετέχοντες ότι δεν σας ενοχλούν τα 600 άτομα, θα σας ενοχλούν τα 1500 (τον αριθμό που θέλει να φτάσει η επεκταμένη δομή), αν είναι να πάρουμε και τη δομή που υπάρχει τώρα.
Εκεί βέβαια, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σημείωσε στο chat που υπήρχε στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης να κατατεθεί εγγράφως η πρόταση του υπουργού ώστε να δοθεί και η κατάλληλη απάντηση.
Στο ΚΥΤ Φυλακίου, αρκετοί εργάζονται με συμβάσεις, πέρα από εργαζομένους που εργάζονται με προγράμματα, αλλά και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται. Τον ακριβή αριθμό προφανώς τον γνωρίζει το υπουργείο του οποίου προΐσταται ο Μηταράκης.

Στον Μηταράκη επιστολή απέστειλαν υπάλληλοι του περιφερειακού γραφείου ασύλου Θράκης, την οποία μάλιστα κατέθεσε στο προεδρείο της βουλής ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Η επιστολή.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι: στις 12.01.2021 σύσσωμο το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης πληροφορήθηκε από άρθρο σε τοπικό ειδησεογραφικό site την ανεπίσημη είδηση για την μεταφορά του ΠΓΑ θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. Η είδηση αυτή αιφνιδίασε όλο το προσωπικό, συμβασιούχους και μονίμους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αλλάξουν εν μια νυκτί τις ζωές τους. Το ΠΓΑ Θράκης από το 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει εξυπηρετήσει κι εξακολουθεί να εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο από όλες τις πλευρές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Είναι το τρίτο κατά σειρά ΠΓΑ Ασύλου μετά από εκείνο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη προγραμματισμένες μακροπρόθεσμες ενέργειες. Το ΠΓΑ Θράκης ξεκίνησε την λειτουργία του πριν ακόμη από εκείνο της Θεσσαλονίκης κι εξυπηρετεί ανάγκες αιτούντων άσυλο οι οποίοι δεν διαμένουν στο νομό αλλά βρίσκονται ήδη στην ηπειρωτική χώρα με προκαθορισμένα ραντεβού που κλείνουν οι ίδιοι ενώ παράλληλα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τις δυο δομές ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην περιοχή, που απασχολούνται 40 άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει μετακίνηση μικρών σε ηλικία κι ευάλωτων παιδιών και συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Το ΠΓΑ Ασύλου Θράκης εξυπηρετεί επιπλέον ανάγκες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερρών.
Σε περίπτωση μεταφοράς του ΠΓΑ Θράκης άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του και ορισμένοι εξ αυτών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας ήρθαν προκειμένου να το στελεχώσουν, οπότε πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου. Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των υπαλλήλων, συμβασιούχων και μονίμων, υπέβαλαν αίτηση με βάση την εντοπιότητά τους και συνεχίζουν να διαμένουν με αυταπάρνηση σε μια κομβική κι ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, μη επιθυμώντας να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους κι έχοντας δημιουργήσει εδώ τις οικογένειές τους. Πέραν των παραπάνω η μετακίνηση των υπαλλήλων συμβασιούχων και μονίμων σημαίνει απώλεια εισοδήματος καθώς χάνουν το επίδομα παραμεθορίου περιοχής και υποχρεώνονται να καταβάλλουν από τον μισθό τους τα έξοδα μετακίνησης ενώ ταυτόχρονα αυτό σηματοδοτεί την αρχή της απώλειας θέσεων εργασίας των ήδη υπαρχόντων 19 υπαλλήλων προκειμένου να προσληφθούν άλλοι υπάλληλοι εποχικής απασχόλησης στη δομή Φυλακίου, σε μια εποχή που οι άνθρωποι πλήττονται από συνεχή επισφαλή εργασία τόσο λόγω της υπάρχουσας κατάστασης της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης η οποία προϋπήρχε και συνεχίζει να απειλεί τους εργαζομένους. Στο ΠΓΑ Θράκης απασχολούνται άτομα που φροντίζουν μέλη της οικογένειας τους με σοβαρά προβλήματα υγείας κι απαιτείται η μη μετακίνησή τους, ενώ είναι γονείς ανηλίκων τέκνων με συζύγους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και πέραν αυτών απασχολούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Η μετακίνηση του ΠΓΑ Θράκης σημαίνει απώλεια εισοδημάτων στην τοπική κοινωνία καθώς αρκετά άτομα που απασχολούνται όπως δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι, βιοπορίζονται και απασχολούνται μέσω συναλλαγών με το ΠΓΑ Θράκης. Το γραφείο μας από το 2013 λειτουργεί χωρίς ποτέ να δώσει δικαίωμα και χωρίς να έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό ότι δεν συνδέεται με μόνιμη παραμονή των αιτούντων στην περιοχή. Το γραφείο μας δεν είναι «ανευ αντικειμένου» όπως το χαρακτήρισε ο Υπουργός καθώς ήδη έχει προγραμματισμένα ραντεβού, όπως προαναφέρθηκε , σε βάθος χρόνου.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε σε πρώτη βάση να μην μετακινηθεί το γραφείο από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα ενώ επίσης ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας.

Με εκτίμηση
Οι υπάλληλοι του ΠΓΑ Θράκης

Στο μεταξύ ο υπουργός μίλησε για προσλήψεις στο ΚΥΤ Ορεστιάδας σε κάποια στιγμή της σύσκεψης, ωστόσο το thraki Νεα, καλεί τον υπουργό να δημοσιοποιήσει την τηλεδιάσκεψη, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη και πραγματική εικόνα για τα όσα ειπώθηκαν.