Απουσίαζε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος , ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα
Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη (Παναγιώτη) Μηταράκη με βουλευτές, δημάρχους, επικεφαλής παρατάξεων του δήμου Ορεστιάδας και εκπροσώπους φορέων.

Στη σύσκεψη ο υπουργός άκουσε την κάθετη αντίθεση των συμμετεχόντων στην επέκταση του ΚΥΤ, με τον υπουργό να κρατάει χαμηλούς τόνους σ’ όλη τη διάρκεια, ενώ σε κάποια φάση χρειάστηκε να κάνει «σφοδρή» παρατήρηση στον αντιπεριφερειάρχη Βενετίδη, ο οποίος πήρε το λόγο και ύψωσε τον τόνο σε προσωπικό επίπεδο προς τον υπουργό, με τον υπουργό να απαντάει σε αντίστοιχο ύφος και τελικά να επιβάλει την ήρεμη συνέχεια της σύσκεψης. Άλλωστε ο Μηταράκης σε διάλογο προσκάλεσε και αυτό το εξήγησε καθαρά.
Ο Μηταράκης έθεσε ερωτήματα του τύπου «δεν φοβάστε τα 600 άτομα, σας φοβίζουν τα 1500»;
Σύσσωμοι όμως οι φορείς επεξήγησαν τους λόγους των αντιδράσεων και επέκριναν τον υπουργό για το αιφνιδιαστικό της απόφασης, με τον Νότη Μηταράκη πάλι να αναρωτιέται το τι θα άλλαζε αν γίνονταν γνωστές οι προθέσεις του τρεις μήνες πριν.

Ο Νότης Μηταράκης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, ότι δε θα προχωρήσει σε σχεδιασμό αν δεν υπάρξει νέα συζήτηση κι ότι θα επισκεφτεί την Ορεστιάδα.
Να θυμήσουμε ότι ο υπουργός ήταν να επισκεφτεί τον Έβρο για τρεις μέρες, τελικά θα βρίσκονταν στην περιοχή για λίγες ώρες σε διάστημα δύο ημερών, θα μετείχε σε σύσκεψη στο Φυλάκιο – δεν θα επισκέπτονταν την Ορεστιάδα – κι ενώ έκλεισε όλα τα ραντεβού του, ακύρωσε την επίσκεψη με την αιτιολογία ότι στελέχη της αυτοδιοίκησης βρίσκονταν σε καραντίνα.

Να τονιστεί ότι δεν δεσμεύτηκε ο Μηταράκης ότι η επέκταση του ΚΥΤ δε θα γίνει.

Συμπερασματικά, ούτε ήρωας βρέθηκε, ούτε μπράβο ακούστηκαν, ούτε λύση βρέθηκε, ούτε και Ιφιγένεια. . .

Η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και είναι άξιο απορίας το γιατί, καθώς δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, για να ενημερώσουν πλήρως την τοπική κοινωνία