Ο Νίκος Καρακατσάνης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη «Επιχειρώντας στο μέλλον» για τις εκλογές του επιμελητηρίου Έβρου, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Αν ρωτούσες κάποιον για το Νίκο Καρακατσάνη θα σου έλεγε ότι είναι ένας ήσυχος και επιτυχημένος επαγγελματίας, ο οποίος κοιτάει τη δουλειά του και μόνο. Μέχρι τώρα δεν είχατε ασχοληθεί με τα κοινά. Άλλαξε κάτι και αποφασίσατε να κάνετε το βήμα αυτό;

Τελειώνοντας τις σπουδές μου ανέλαβα την επιχείρηση την οποία είχε δημιουργήσει ο πατέρας μου. Πρώτο και βασικό μέλημα ήταν να την μεγαλώσω, να την αναπτύξω, καταφέρνοντας μέσα στο διάστημα αυτό να δημιουργήσω υποδομές όπως ιδιόκτητα γραφεία, πέντε ιδιόκτητα πολυτελή λεωφορεία και ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης – συντήρησης των λεωφορείων. Ήρθε λοιπόν ο καιρός και η οικονομική συγκυρία να προσπαθήσω για το καλό της περιοχής να πάρουμε θα έλεγα, την τύχη μας στα χέρια μας και όχι να εφησυχάσουμε, να κρυβόμαστε και να περιμένουμε από τους άλλους να μας οδηγήσουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Όταν η οικονομία έτρεχε (μέσα στην εικονική πραγματικότητα που μας δημιούργησαν) δεν θεωρούσα απαραίτητη την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Σήμερα όμως θέλω να ασχοληθώ, να προσφέρω και να βοηθήσω στον τόπο για ένα καλύτερο αύριο.

Οι Έλληνες έχουν μειώσει τα ταξίδια τους;

Όταν υπάρχει μείωση μισθών, συντάξεων, υπερβολική φορολόγηση ο καθένας από εμάς κάνει ιεράρχηση των αναγκών του και ο τουρισμός δεν είναι ψηλά σ΄ αυτή την πυραμίδα. Είναι σημαντικός τόσο για ξεκούραση -χαλάρωση όσο και για την ανάπτυξη του πνεύματος αλλά όχι πρωταρχικός. Λογικό λοιπόν να υπάρχει μείωση, μιλάμε βέβαια για τουρισμό και όχι ταξίδια μιας ημέρας στις γείτονες χώρες.

Ο Τουρισμός θεωρείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ο Έβρος έχει μερίδιο σ’ αυτή τη βιομηχανία;

Σίγουρα η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Τουρισμός και το μόνο προϊόν που μπορούμε να πουλήσουμε σε όλη την χώρα. Ο νομός Έβρου ίσως έχει την μικρότερη συμμετοχή και το μικρότερο μερίδιο απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν από φορείς της πολιτείας και του νομού. Σήμερα προσπάθεια μας είναι να την αναδείξουμε σαν Τουριστικό προορισμό μέσα από συντονισμένες δράσεις, με κινητήρια δύναμη το Επιμελητήριο και όχι να περιμένουμε από το κράτος ή να αναπτυχθεί από μόνος του όπως γινόταν στην δεκαετία του 70.

Η αεροπορική σύνδεση Σητείας – Αλεξανδρούπολης, αξιοποιείται κατά κόρον από τους κρητικούς οι οποίοι μ’ αυτόν τον τρόπο φτάνουν ποιο εύκολα στην Κωνσταντινούπολη. Έχετε προτάσεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση αυτής της γραμμής, όπως και της Αλεξανδρούπολης – Μυτιλήνης;

Η αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολη με την Σητεία και την Μυτιλήνη γίνεται με μικρά αεροσκάφη των 30 θέσεων περίπου και κατά συνέπεια είναι αδύνατη η μετακίνηση οργανωμένων γκρουπ από τα νησιά αυτά και με σκοπό την προώθησή τους στην Κωνσταντινούπολη δεδομένου ότι ένα ποσοστό από τις θέσεις κάθε αεροσκάφους υποχρεωτικά δίνεται μόνο στην συγκοινωνία και όχι στα γκρουπ. Να μην γίνεται λοιπόν σύγχυση με τα Κυπριακά γκρουπ που φθάνουν στην Αλεξανδρούπολη με ναυλωμένες πτήσεις για να συνεχίσουν προς Τουρκία.
Τα περισσότερα άτομα που ταξιδεύουν με αυτές τις πτήσεις έρχονται για να γνωρίσουν την περιοχή, εξυπηρετούν φοιτητές και εμπόρους Το άσχημο είναι ότι τα δρομολόγια δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα για να μπορέσει να τα εμπιστευθεί το επιβατικό κοινό, πολλές φορές η ανακοίνωση έναρξης των δρομολογίων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματοποίηση του εναρκτήριου δρομολογίου και οι Αεροπορικές εταιρείες αναλαμβάνουν τις εν λόγω γραμμές μέσω επιδοτήσεων, (για νεκρές περιόδους) και όχι όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη σύνδεσης. Μέλημα δικό μας πρέπει να είναι να μπορέσουμε στα νησιά αυτά να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού πέρα από ήλιο – θάλασσα που και αυτοί διαθέτουν, όπως Δέλτα Έβρου, Δαδιά, ευρήματα Δοξιπάρας και συνδυασμό με τις γείτονες χώρες.

Πώς θα «επιχειρήσετε στο μέλλον»;

Ο τουρισμός αποτελεί ναυαρχίδα του στρατηγικού μας προγράμματος και τίθεται επικεφαλής κάθε επιχειρηματικού μας σχεδίου. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακό, αρχαιολογικό, οικολογικό, κυνηγετικό, θρησκευτικό κ.α. Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις (στοχευμένα), την συμμετοχή του επιμελητηρίου στην επίλυση του ζητήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, ανάδειξη του αιτήματος κατάργησης της visa για Τούρκους υπηκόους που θέλουν να επισκεφθούν τον νομό μας, επαφή με τις ενώσεις και του συλλόγους των απόδημων Εβριτών κ.α

Το τουριστικό γραφείο Καρακατσάνης tours βρίσκεται στην Ορεστιάδα στην οδό Ευριπίδου

Τηλέφωνα: 25520 – 23124
25520 – 29526 & 7
Fax: 25520 – 24003
E-mail: karakatsanis.tours@gmail.com
web: www.karakatsanis-tours.gr