Με ένα βίντεο από την κοπή πίτας της νομαρχιακής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης περνάει στην αντεπίθεση, μετά την ξαφνική ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα επεκτείνει τη δομή στο Φυλάκιο.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας είχε πάρει τον λόγο ως πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων ΑΜΘ και είχε θέσει ξεκάθαρα το θέμα για να λάβει την εξής απάντηση από το βήμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα:
«Το στοιχείο που αφορά τα κλειστά κέντρα. Ξέρω ότι είναι ένα θέμα που είναι αγκάθι για εσάς έχει ήδη ΠΡΟΚΕΚΑ εδώ στην περιοχή σας, δεν χρειάζονται άλλα κι αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης».
Ο κ. Πέτσας καταχειροκτροτήθηκε από την αίθουσα τον Ιανουάριο του 2020 και στο τέλος του έτους η κυβέρνηση ανατρέπει τα όσα είπε ο εκπρόσωπός της.

Δείτε το βίντεο

Τι έχει συμβεί και έχει αναστατωθεί ο Έβρος.
Με μία ανάρτηση στη Διαύγεια το ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου μιλάει για νέο κέντρο δίπλα στην ήδη υπάρχουσα δομή στο Φυλάκιο με σκοπό την ανάγκη στέγασης των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υποδοχής τους

Η δομή θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στο Ν. Έβρο, θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου. Η συνολική δυναμικότητα της δομής θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι. Ειδικότερα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. (περιλαμβανομένων 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.). Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη  και θα αποτελούν μια ενιαία.

 

Έντονη αντίδραση Μαυρίδη

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας γνωστοποίησε οργισμένος την κυβερνητική απόφαση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας:

Κυβερνητική ανακολουθία λόγων και πράξεων!!!
Καλώ άμεσα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη όλους τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη λήψη αποφάσεων!
Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει Θράκη. Θα το μάθουν καλά όμως.
Την ώρα που η κυβέρνηση στήνει φράχτες και προσλαμβάνει συνοριοφύλακες, μιλώντας για αποτελεσματικότητα στη φύλαξη των συνόρων, η πραγματικότητα έρχεται για να τη διαψεύσει, καθώς η ίδια η κυβέρνηση επεκτείνει το φυλάκιο. Μάλιστα για το λόγο της επέκτασης έχουν γίνει προστάσεις ενοικίασης χωραφιών σε κατοίκους της περιοχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δώσει τελείως διαφορετική διάσταση στην αρχή του έτους, όπου είχε επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη προκειμένου να κόψει την πίτα της νομαρχιακής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Έβρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών. Για το θέμα είχε ερωτηθεί από τον διευθυντή ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης Αντώνη Τελόπουλο αν υπάρχει περίπτωση να δούμε στον Έβρο προαναχωρησιακά κέντρα και είχε πει επί λέξη: «Στην Θράκη δεν θα δείτε και γενικά στον Έβρο όπως καταλαβαίνετε σε θέματα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία»

Δείτε τι είχε πει επ’ ακριβώς ο κ. Πέτσας.

 

Δείτε ΕΔΩ όλη την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις στον Έβρο.